Θα παραμείνει για καιρό άστεγη η “Κόρη”

Στις καλένδες το άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου

 

 

 

 

 

  Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, υποτίθεται πως επρόκειτο να τελειώσει πολύ σύντομα. Πόσο σύντομα;. Αυτό είναι σχετικό. Τρία τέρμινα, μάλλον. Όπως απάντησε το Υπουργείο Πολιτισμού σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, μέχρι τέλους του 2024 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Δηλαδή;. Τι εργασίες είναι αυτές και σέρνονται τόσο καιρό;.

Απαντά λοιπόν το Υπουργείο: “Επισημαίνεται ότι οι εργασίες για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2024. Ειδικότερα, η μουσειογραφική μελέτη συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης της Κόρης της Θήρας, εργασίες επανέκθεσης του μουσείου και μικρής κλίμακας κτηριολογικές επεμβάσεις περιλαμβάνονται στην Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Θήρας και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΜΝΗΜΕΙΑΚΩΝ ΣΥΝΟΛΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ», η οποία υπεγράφη στις 25.11.2022 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 630.000 ευρώ, εκ των οποίων το ποσό των 39.000 ευρώ αφορά στο υποέργο του Μουσείου Θήρας. Επιπροσθέτως, από πιστώσεις του ΥΠΠΟ έχουν δαπανηθεί για το συγκεκριμένο έργο από τον Δεκέμβριο 2020 έως σήμερα, 170.000 ευρώ”.

 

Έργα κόστους 39.000 ευρώ, θέλουν χρόνια να ολοκληρωθούν;.

 

Αλλά και για την τουρνέ της Κόρης, το Υπουργείο επιμένει πως έγινε για την προβολή της Ελλάδας. “…η Κόρη της Θήρας, μαζί με 68 ακόμη αρχαία έργα από Εφορείες Αρχαιοτήτων και Αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας, παρουσιάστηκε στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Η στιγμή και η Αιωνιότητα. Ανάμεσα σε εμάς και τους αρχαίους – L’ istante e l’ eternità. Tra noi e gli antichi», η οποία διοργανώθηκε από το Museo Nazionale Romano της Ρώμης. Η έγκριση για τον προσωρινό δανεισμό των αρχαιοτήτων που παρουσιάστηκαν στην εν λόγω έκθεση δόθηκε με τις υπ’ αριθμ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/98578/02-03-2023 και ΥΠΠΟΑ/311310/30-06- 2023 Αποφάσεις, κατόπιν γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η περίοδος δανεισμού τους θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου 2023, οπότε και όλα τα εκθέματα θα επιστραφούν στην Ελλάδα. Είναι ευνόητο ότι η συμμετοχή της Κόρης της Θήρας στην προαναφερθείσα έκθεση, η οποία ενισχύει τις πολιτιστικές ανταλλαγές Ελλάδας-Ιταλίας και προβάλλει τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό, συνέβαλε στην περαιτέρω προβολή και του ίδιου του αριστουργηματικού αυτού έργου και, μάλιστα, σε μία περίοδο που το Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας είναι κλειστό λόγω των εργασιών επανέκθεσής του”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *