ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΕΛΙ ΜΕ ΘΕΑ.

ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ

  Θέλεις κάποιες ταινίες που έχω δει. Θέλεις το δέος των αιθέρων και η απόλυτη προσήλωση, ανθρώπων και η ευθύνη που κάθε ένας τους κουβαλάει, με έκαναν πάντα να νιώθω δέος μπρος στο επάγγελμα του Ελεγκτή Εναέριας Κυκλοφορίας. Ο τίτλος, λέει ελάχιστα, όπως διαπίστωσα. Δεν είναι ένας απλός τροχονόμος των αιθέρων. Πρέπει να έχει “βαριές” σπουδές στις θετικές επιστήμες, να δώσει απαιτητικές εξετάσεις και στη συνέχεια να κριθεί από ευρωπαϊκό φορέα για την επάρκειά του. Στα ανθρώπινα προσόντα;. Ικανότητα, αντίληψη, πολυγλωσσία, αυξημένη συγκέντρωση, συνδυαστική δυνατότητα, ταχύτητα λήψης αποφάσεων.

Η πρώτη αστεία ερώτηση, ενός αδαούς (εμού του ιδίου):

 • “ Έρχεται ένα αεροπλάνο και την ίδια ώρα, φεύγει κάποιο άλλο. Τότε τι κάνετε;”.

Μην έσωνα και την έκανα την ερώτηση. Αντιμετώπισα ένα τόσο ηχηρό γέλιο.

– “Αυτό είναι ρουτίνα. Απλό. Καθημερινό”.

Η διαδικασία;. Απλή (ναι, όπως το εννοούν καταγράφηκε). Μιλάς με τον κεντρικό Πύργο Ελέγχου που σου στέλνει το αεροπλάνο και στα 30 μίλια περιμετρικά του δικού σου Πύργου Ελέγχου αναλαμβάνεις την ευθύνη του. Μιλάς με τον πιλότο του Αεροπλάνου που έρχεται. Μιλάς με τον πιλότο του Αεροπλάνου που φεύγει. Δίνεις σε όλους οδηγίες. Αν έρχεται τρίτο αεροπλάνο, μιλάς και με αυτό. Δίνεις οδηγίες. Αν έρχονται ή φεύγουν άλλο ή άλλα (πράγμα σύνηθες) μιλάς και με αυτά. Δίνεις οδηγίες.

Απλό;. Απλούστατο!. Λεπτομέρεια;. Όλα αυτά, τα κάνεις την ίδια στιγμή. Έχω ταξιδέψει με αεροπλάνο και αποκόμισα την αίσθηση ότι κάνω ροντέο στα κενά αέρος, με λιγότερη ναυτία.

“Δηλαδή εκείνη την ώρα, είναι μόνο ένας στον Πύργο Ελέγχου;”.

“Μα φυσικά!”.

Φυσικά, τι;. Εδώ μιλάς ή γραφεις για το “κοπή το πίτα”, ενός Συλλόγου κι αν χτυπήσει το τηλέφωνο, αποσυντονίζεσαι. Και να έχεις στο λαιμό σου, τόσες ζωές;. Αυτό είναι το “φυσικά”;.

Το άλλο “φυσικά”, είναι πως το Αεροδρόμιο της Σαντορίνης, έχει μόλις τέσσερις (4) Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Διεθνές Αεροδρόμιο. Για μετρήστε τις βάρδιες;. Ημερησίως. Πάτε μετά στην Εβδομάδα. Υπολογίστε τις ώρες, της απόλυτης προσήλωσης και της αδρεναλίνης στο κόκκινο. Για ζωές μιλάμε, όχι για συγκρουόμενα αυτοκινητάκια στο Λούνα Παρκ.

Ένας άνθρωπος, 7-8 ώρες μόνος σε ένα Πύργο Ελέγχου (κελί με θέα, δηλαδή) και με τις αισθήσεις του οξυμένες. Απλό και “φυσικό”. Όπως το να τηγανίζεις ένα αυγό στην κουζίνα και να χτυπήσει ξαφνικά το τηλέφωνο. Αποφασίζεις: ή καίγονται τα αυγά ή χάνεις φίλους, θέμα ή δεν ανταποκρίνεσαι στην ιατρική ανάγκη δικού σου ανθρώπου. Τόσο απλά. Αν έχεις όμως καμιά 500ριά ανθρώπους στο μυαλό σου, τι κάνεις;. Καις τα αυγά;.

Επόμενη αφελής ερώτηση: “ Καλά, μιλάτε τόσες ώρες συνεχώς. Άρα πρέπει να πιείτε νερό, αλλιώς θα στεγνώσετε. Άρα συγγνώμη (ο μημουαπτισμός, με μάρανε!) θα χρειαστεί να πάτε στην τουαλέτα κάποια στιγμή. Τότε τι κάνετε;”.

“Δεν πάμε!. Δεν πίνουμε νερό, παρά μόνο ελάχιστο και περιμένουμε το συνάδελφο που θα έρθει για τη βάρδια, για ένα νερό, ένα καφέ, λίγο φαγητό. Ως τότε, τίποτα!. Δεν είναι δύσκολο. Τον ρυθμίζουμε τον οργανισμό μας”.

Κι εδώ, σταματά ο διάλογος, που δεν είναι καθόλου φανταστικός. Είναι αληθινός, μέχρις κεραίας. Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαντορίνης, με τις χιλιάδες πτήσεις και τους εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες, έχει μόνο Τέσσερις (4) Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Άδειες, δεν παίρνουν γιατί δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Η ανάπαυση, που αν για τους απλούς θνητούς είναι απαραίτητη, για τους Ελεγκτές είναι ιατρικώς επιβεβλημένη, αποτελούν πολυτέλεια. Με ένα κινητό στο μαξιλάρι, πάντα. Μέρα -νύχτα!. Η ασθένεια, απαγορευμένη. Η δυσθυμία ανήκουστη( μπορείς να σκάψεις, ακόμα κι αν έχεις μια βαριά στεναχώρια, αλλά μπορείς να χρεωθείς τόσες ζωές, σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση;). Η κόπωση την ώρα της δουλειάς;. Ατόπημα, βαρύ.

Η οικογένεια;. Ακριβοθώρητη. Οι φιλικές σχέσεις;. Μόνο με όσους ξέρουν τι τραβάς κι έχουν υπομονή και κατανόηση. Και κατά τα άλλα, αξιοζήλευτο επάγγελμα!. Ούτε στον εχθρό σου, δηλαδή.

Σύνοψη. Τέσσερις Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, τη στιγμή που η Λέσβος με το ένα πέμπτο (1/5) της αεροπορική κίνησης της Σαντορίνης, έχει 8 (οχτώ). Η Κως με μικρότερη από τη Σαντορίνη κίνηση, έχει 15 (δεκαπέντε).

Χωρίς ραντάρ προσέγγισης, άρα, πρέπει όλα να γίνονται με διαπροσωπική επαφή. Με τα μάτια καρφωμένα στις οθόνες για να δίνονται σε πραγματικό χρόνο, θερμοκρασιακά και καιρικά δεδομένα. (Πόσες φορές δεν έχει προσγειωθεί αεροπλάνο στη Σαντορίνη, επειδή φυσάει αυτός ο περίεργος “πλαγιομετωπικός άνεμος;). Όλα αυτά και πολλά ακόμα, με τέσσερις ανθρώπους (υπολογίστε ώρες τη μέρα, τη βδομάδα, το χρόνο) που θα κλειστούν σε ένα κελί με θέα, έχοντας στις πλάτες τους ζωές.

Γιατί;. Όπως έμαθα, οι οργανικές θέσεις δεν βγαίνουν κατά αεροδρόμιο, κίνηση, φόρτο ή ένταση, αλλά πανελλαδικά. Οπότε η Σαντορίνη, θα αγωνιά για το “Σήμα των Τεσσάρων”. Άντε και κανέναν έκτακτο στη “φουλ σεζό”.

Επιμύθιο. Λογοτεχνική ή ποιητική αδεία. Αν ένας από τους (τις) Τέσσερις, πάθει κάτι μέσα στο κελί με θέα (Πύργος Ελέγχου), τα αεροπλάνα θα κάνουν γύρους και θα κληθεί ο κλητήρας υπηρεσίας ή ο κυλικάρχης για να τον αντικαταστήσει;. Ώπα-ΥΠΑ- λέω.

27 Απαντήσεις

 1. Ο/Η γιωργος λέει:

  δεν μας ειπατε ομως ποσα χρηματα παιρνουν αυτοι οι 4 ανθρωποι.ποση δουλεια εχουν το χειμωνα.μηπως υπαρχει ενας στη βαρδια και οι υπολοιποι σε αδεια απο την σημαια πληρωμενη?
  σιγουρα κανουν πολλη δυσκολη και υπευθυνη δουλεια αλλα σε σχεση με εμας που κανουμε συντονισμο πτησεων απο την σκοπια του handler,πληρωνομαστε το βασικο,σιγουρα δεν θα μπαινανε στα παπουτσια μας ουτε για μια μερα.

 2. Ο/Η Παναγιώτης Φρεντζάς λέει:

  Κύριε Γιώργο, τον χειμώνα είναι ένας στην βάρδια, με τρεις βάρδιες την ημέρα (το καλοκαίρι είναι τέσσερις). Ο πολυπληθέστατος ένας που δεν δουλεύει, έχει βάρδια την επόμενη ημέρα. Τέλος, ο μισθός τους είναι ο ίδιος με το αντίστοιχο κλιμάκιο των υπόλοιπων ΔΥ. Το επίδομά τους προέρχεται αποκλειστικά από χρήματα του Eurocontrol, ενώ το Ελληνικό δημόσιο δεν συνεισφέρει/ επιβαρύνεται ούτε ένα ευρώ. Και οι άλλοι ΥΠΑτζήδες παίρνουν ένα επίδομα, αρκετά μικρότερο- η κλιμάκωση καθορίζεται αυστηρά και μόνο από τον οργανισμό, και είναι ενιαίο για όλα τα κράτη που είναι πλήρη μέλη του.
  Δημήτρη, οι handlers είναι ιδιωτικοί υπάλληλοι- το να διεκδικήσουν περισσότερα είναι… μια κουβέντα. Αν ο κύριος Γιώργος είναι στην Swissport/Skyserv, έχει δίκιο να αισθάνεται ριγμένος (δεν λέω περισσότερα, για να μην θεωρηθεί ότι δυσφημώ την εταιρία). Κάποιοι συνάδελφοί του, που κατάφεραν να μεταπηδήσουν στο προσωπικό της Fraport, άνοιγαν σαμπάνιες…

 3. Ο/Η εσωτερικός μετανάστης λέει:

  Οι “4 άνθρωποι σε ένα δωμάτιο με θέα” όπως το περιγράφετε στο κείμενο και με τον φόρτο εργασίας τους και με την ευθύνη που έχουν για τις ανθρώπινες ζωές που ουσιαστικά μεταχειρίζονται…μου δείχνει την εικόνα των 4 καβαλάρηδων της αποκάλυψης!!!
  Μόνο που για να μη γίνει καμιά στραβή και ο τελικός απολογισμός των αποκαλύψεων τότε βασιστεί σε εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές που θα έχουν χαθεί άδικα θα παρακαλούσα τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 4. Ο/Η μαρια παπαδοπουλου λέει:

  Ας μας πει καποιος τον μισθο που παιρνουν τις αδεις τον χρονο τα επιδοματα το ωραριο κλπ
  ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ
  (Οσο για την ευθυνη του επαγγελματος που θα πει καποιος εργαζομενος σε αυτο το ποστο σε σχεση με τον μισθο που ισως παραπονεθει οτι ειναι μικρος
  ειναι επιλογη τους!)

  • Ο/Η Παπαδοπουλος λέει:

   Χωρίς τα ερωτήματα σας να είναι αδικαιολόγητα σε κάθε επίπεδο, η αλήθεια είναι οτι οι ελεγκτές συγκαταλέγονται στα golden boys.
   Αν και ο χαρακτηρισμός είναι υπερβολικός οι αμοιβές αγγίζουν καποιες φορές υπερβολικά ψηλα όρια συγκριτικά με άλλα υπερυπευθυνα επαγγέλματα.
   Το αντικείμενο όμως της συνέντευξης δεν ηταν αποκλειστικά για την ευθυνη σχετικά με τις αμοιβές και τις ώρες αν κατάλαβα καλα. Η συνέντευξη παρουσίασε πολυ ωραία την περιέργεια της φυσης αυτής της υπερωριακής εργασιας και μας ενημέρωσε υπέροχα πως ανεβοκατεβαίνουμε με ασφάλεια οταν ταξιδεύουμε ανα τον κόσμο…

   • Ο/Η Παπαδοπουλου Μαρια λέει:

    Το δια ταυτα δεν μαθαμε ομως!(μισθολογιο,αδειες,επιδοματα κλπ)
    την αληθεια φυσικα!
    α!και το Παπαδοπουλου Μαρια ειναι αληθινο ονοματεπωνυμο οχι μουφα Παπαδοπουλος!

    • Ο/Η Παναγιώτης Φρεντζάς λέει:

     Δηλαδή, το “διά ταύτα” για εσάς, είναι η δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων;
     Τέλος πάντων, χοντρικά υπολογίστε ότι και οι τέσσερις μαζί, παίρνουν συνολικά (με επίδομα κλπ) ακαθάριστα, σε ένα χρόνο, όσα παίρνει βασικό μισθό (εξαιρουμένων πριμ, εσόδων διαφημίσεων κλπ) καθαρά, ο Γιάννης Αντετοκούνπο σε τρεις ημέρες. Σαν πολλά δεν είναι;

 5. Ο/Η Παπαδοπουλος λέει:

  Τελικά η fraport έσωσε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης ή όχι?
  Η ερώτηση απευθύνεται σε όποιον έχει στοιχεία και γνώση στο θέμα.

  • Ο/Η ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ λέει:

   TEΛΙΚΑ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ”ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ” ΘΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ -ΑΔΕΙΕΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ BONUS?!!!!!ΓΙΑΤΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ-ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΛΛΟΙ ΕΙΤΕ ΝΕΟΙ ΕΙΤΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ-ΑΜΟΙΒΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΛΑ….
   (ΜΟΥΓΚΑ ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΥΓΚΑ)

   • Ειλικρινά, δεν κατανοώ τη φύση της ερώτησής σας. Αν πηγαίνατε στο Νοσοκομείοο για εγχείριση στο μάτι, θα εμπιστεύοσασταν τον χαμηλά αμοιβόμενο κλητήρα του Νοσοκομείου, ή τον υψηλά αμειβόμενο οφθαλμοχειρουργό;. Ο κοινωνικός αυτοματισμός, δεν είναι καλός. Στο χέρι σας είναι να διεκδικήσετε δικαιότερες αμοιβές. Όχι στην κατσίκα του γείτονα, που πρέπει να θανατωθεί.

    • Ο/Η παπαδοπουλου μαρια λέει:

     Εγω παντως ΕΠΕΙΔΗ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
     ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΩ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ …
     ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΑΜΟΙΒΩΝ ΟΤΑΝ ΕΣΥ ΜΑΘΑΙΝΕΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ 150000000 ΦΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ…
     ΟΠΟΤΕ ΑΣΕ ΜΕ ΕΜΕΝΑ! ΤΑ ΧΩ ΦΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΜΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΥΤΟΜ,ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΟΥ ΞΟΥ ΜΟΥΞΟΥ…

   • Ο/Η Παναγιώτης Φρεντζάς λέει:

    Αμείβονται με αρκετά λιγότερα από ότι οι συνάδελφοί τους στις άλλες χώρες της Ε.Ε., αν αυτό σας λέει κάτι. Αν πάλι όχι, να σας πληροφορήσω (αναφορικά με την δυσκολία της εργασίας τους) ότι συνάδελφοί τους που έρχονται σαν εποχιακοί το καλοκαίρι, με 15+ χρόνια προϋπηρεσία, δουλεύουν σαν βοηθοί στην βάρδια, επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ιδιαιτερότητες του αεροδρόμιου ( π.χ. χωρίς ραντάρ, και πριν λίγο καιρό χωρίς καν ανεμόμετρο, αφού και τα δύο ήταν χαλασμένα!). Για την αμοιβή τους, τα είπαμε παραπάνω- πληρώνονται από τον ειδικό λογαριασμό του Eurocontrol, όπου η μερίδα του λέοντος των χρημάτων μπαίνουν από τις αεροπορικές εταιρίες, και όχι από το Ελληνικό Δημόσιο. Αλλά μάλλον διαβάζετε επιλεκτικά.

    • Ο/Η παπαδοπουλου μαρια λέει:

     Γνωριζω πολυ καλα τι μου γινεται γενικως και ειδικως!
     Και φυσικα δεν ειμαι της αποψης να ψοφησει η κατσικα του γειτονα αλλα βρε αδερφε πως να το κανουμε?
     Σε οποιον δεν αρεσουν οι συνθηκες
     (γιατι βαρεθηκαμε ν ακουμε ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ -γι αυτο και πηρε ποσοστα το χρυσαυγουλο και μπηκε στην βουλη- δημοσιους υπαλληλους η με σχεση δημοσιου πχ δεητζηδες και εναεριας κυκλοφοριας κλπ- να παραπονιουνται ΔΙΑΡΚΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ….)
     Να παρει τα χαρτια του την εμπειρια του τις γνωσεις του και να παει αλλου….εντος και εκτος χωρας ,οπως εφυγαν νεοι και μεγαλοι
     (εξακολουθω και εχω αγνοια παντως για τους ”απαραδεκτους” μισθους που παιρνουν αυτοι οι ανθρωποι)….

     • Ο/Η Παναγιώτης Φρεντζάς λέει:

      Δεν εξακολουθείτε να έχετε άγνοια για τους μισθούς τους, αλλά και γενικώς. Για την ακρίβεια, δεν έχετε καν καταλάβει τί ζητάνε.
      – ΕΕΚ που καλείται να προσγειώσει αεροπλάνο χωρίς κανένα βοήθημα, παρά μόνο ένα video game (ναι, καλά το διαβάσατε) πειραγμένο από τους ηλεκτρονικούς της ΥΠΑ, για να έχουν εποπτεία του εναέριου χώρου, είναι σαν τον εργάτη που σκάβει θεμέλια πολυκατοικίας με την τσάπα. Πόσο θα τον πληρώνατε αυτόν άραγε;
      – Υπηρεσία που εν γνώσει της βάζει αυτόν που διαχειρίζεται το δυσκολότερο κομμάτι της κίνησης να εκτελεί τα καθήκοντα του 17 ( ολογράφως: δεκαεπτά) ώρες σε ένα εικοσιτετράωρο (κάθε πότε; 5 φορές τον μήνα, τους θερινούς μήνες, για να βγαίνουν οι βάρδιες), παραβιάζει κατάφωρα όχι τα εργασιακά δικαιώματα του ελεγκτή, αλλά τον στοιχειωδέστερο κανονισμό ασφάλειας πτήσεων. Και, επειδή ο διάβολος έχει κοντά ποδάρια, από πέρυσι οι βάρδιες γίνανε τέσσερις, για να περιοριστούν οι παραπάνω ώρες σε… μόλις 13. Μικρή λεπτομέρεια: οι βάρδιες δεν βγαίνουν με 4 άτομα προσωπικό, αλλά θα μου πείτε αυτά είναι ψιλά γράμματα…
      Νάστε καλά πάντως κυρία μου, μου θυμίσατε ότι όλα τα πράγματα, ακόμη και τα πιο σοβαρά, έχουν και μία εύθυμη πλευρά…

   • Ο/Η Παπαδοπουλος λέει:

    Ξεκινουν απο 40.000 και μπορουν να αγγιξουν, οχι για ολους φυσικά τις 135.000 ίσως και 160.000 ευρω.
    Αυτο ειναι ικανοποιητικό για τη συνέχεια της συζήτησης.
    Τωρα τι είναι αυτό που ενοχλεί;

    • Ο/Η ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ λέει:

     AΛΛΑΞΕ ΕΠΩΝΥΜΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙΣ ΩΣ…ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ!
     (A! EΦΟΣΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ!)

 6. Ο/Η Παπαδοπουλος λέει:

  Τι εννοείτε κα Μαρία, δεν σας αρέσουν και τα επώνυμα τώρα?

 7. Ο/Η εσωτερικός μετανάστης λέει:

  Βλέπω κυνομαχία για ψίχουλα…
  Όταν διαβάζω ότι το θέμα σας είναι ποιος τον έχει μεγαλύτερο (τον μισθό) …
  Ενήλικες άνθρωποι και κάνετε σαν σχολιαρόπαιδα που δεν τους αφήνουν τα μεγαλύτερα παιδιά να παίξουν με την μπάλα.
  Βλέπετε το δέντρο και χάνετε το δάσος… ΕΛΕΟΣ…
  Έχετε πάρει χαμπάρι τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος;
  Όταν το συνειδητοποιήσετε αυτό τότε θα βγάλετε όλοι το σκασμό και θα σφυρίζετε αδιάφορα όταν ζητηθούν ευθύνες και το θράσος σας τότε θα είναι να δακτυλοδείχνετε τον έναν και τον άλλον σαν δημιοί…πολιτικατζήδες αριστεροί και δεξιοί και κεντρώοι…καλοβολεψάκηδες με μέσον που το μόνο που κοιτάτε είναι να γεμίσετε τις κοιλιές σας και τις τσέπες σας.
  Ντρέπομαι για σας και κυρίως για την κυρία που τολμά να λέει να φύγουν οι νέοι από τη χώρα για καλύτερη συνθήκη εργασίας.Εσείς οι ίδιοι οι ψευτοαγωνιστές του καναπέ οι βαμμένοι μπλε πράσινοι κόκκινοι κτλ εσείς οι ίδιοι οδηγείτε τη χώρα σε αδιέξοδο αναδεικνύοντας τους προδότες ευεργέτες σας ξανά και ξανά.
  ΞΥΠΝΉΣΤΕ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ…

  • Ο/Η Παναγιώτης Φρεντζάς λέει:

   Δεν καταλαβαίνουν, γιατί δεν θέλουν να καταλάβουν, κε εσωτερικέ.
   Εικάζουν ότι ο ΕΕΚ κάθεται σταυροπόδι στον πύργο ελέγχου και χτυπάει φραπεδιά, ενώ αυτός έχει φέρει την πάπια από το σπίτι (δεν την χορηγεί η υπηρεσία…), καθώς μόνος του στην βάρδια, με 135 αφίξεις & αναχωρήσεις την ημέρα (τόσες είναι στην αιχμή), δεν προκάμει ούτε στην τουαλέτα να πάει!
   Ή ίσως νομίζουν ότι μπορούν, όταν ο κυβερνήτης προσεγγίζει και ανοίγει την ενδοεπικοινωνία, να του απαντήσουν “παρακαλώ, αναμείνατε στο ακουστικό σας”…
   Κατά τα άλλα, οι 135.000 του κου Παπαδόπουλου, είναι εξωπραγματικό νούμερο, ακόμη και για την Γαλλία, όπου οι ΕΕΚ έχουν πολύ υψηλές αποδοχές. Για Ελλάδα… ξέρω ένα καλύτερο, με τον Τοτό.

  • Ο/Η Παπαδοπουλος λέει:

   Είστε θυμωμένος φίλε μετανάστη και είναι εύλογο με όσα συμβαίνουν εντός κι εκτός, μα μη βάζετε ολο τον κόσμο σε ενα σακί.
   Οι θέσεις και οι αντιθέσεις είναι μέρος μιας συζήτησης. Ετσι λοιπον μετά την κοινή διαπίστωση της υπευθυνότητας της συγκεκριμένης εργασιας τεθηκε και ρο θέμα των αμοιβών. Καλώς λοιπόν αμείβονται με μεγάλους μισθούς.
   Αλλα στην ευθύνη μιας δουλειάς που εχει να κάνει με τις ζωες ανθρώπων θα έπρεπε να βάζουμε πιο ψηλά τον άνθρωπο κι οχι το χρήμα.
   Παράδειγμα ενας οδηγός λεωφορείου εχει την ευθύνη για 50 ζωες την ωρα της δουλειάς του. Θα έπρεπε να αμείβεται με περισσότερα?

  • Ο/Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ λέει:

   σε οποιον δεν αρεσει η θεση του ελεγκτη και κακοπερναει ας παραιτηθει να παει γκαρσονι!
   τοσοι αποφοιτοι πανεπιστημιου δουλευουν σε μπαρ σουβλατζιδικα περιπτερα κλπ
   Η κλαψα δεν επιτρεπεται με τοση ανεργια!
   ΝΤΡΟΠΗ!

 8. Ο/Η εσωτερικός μετανάστης λέει:

  Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με μισθό αλλά με ώρες εργασίας…οπότε σκόπιμα τέθηκε από όποιον τέθηκε το θέμα του μισθού προφανώς για αλλοίωση του ρεπορτάζ. Τα “να φύγουν” “να παραιτηθούν” “να πάνε να δουλέψουν αλλού” κυρία Παπαδοπούλου μου θυμίζουν “συνταγματάρχες”… Όσο για τον δεύτερο Παπαδόπουλο της ομιλίας δεν πιστεύω κανένας οδηγός λεωφορείου να βαράει υπερωρίες για να βγουν οι βάρδιες καθώς και δεν έχει μείνει κανένας ατιμώρητος σε περίπτωση ατυχήματος που εκτός αυτού στα Τέμπη δεν υπάρχει άλλο πολύνεκρο και στο οποίο δεν ευθυνόταν ο καημένος οδηγός του λεωφορείου. Ας μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα γιατί και αυτά σκοπίμως τα συγκρίνουμε. Αν δε ζείτε σε μία “κομμουνιστική” ουτοπία παρ ‘ ότι ακραίοι και οι 2 σας να σας ενημερώσω πως αν βρείτε σε κάποια διάσταση υπαρκτή α) μισθό πλαφόν για όλα τα επαγγέλματα (το ποσό το αφήνω στη δική σας ικανοποίηση) , β) εξίσωση της εργατικής τάξης με το εργοδοτικό κεφάλαιο και γ) σε αυτόν τον κόσμο να αναλαμβάνουν άπαντες τις ευθύνες τους χωρίς να κυριαρχεί η αναρχία τότε να μου πείτε που είναι γιατί ΘΈΛΩ ΚΙ ΕΓΏ… Επιστρέφοντας όμως στην πραγματικότητα ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να εξομαλυνθούν οι καταστάσεις για να μη θρηνήσουμε εκατοντάδες θύματα από μία αεροπορική τραγωδία.

  • Ο/Η μαρια παπαδοπουλου λέει:

   ΑΣ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ-ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΧΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ-ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΩΡΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΜΕ ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ (ΧΕΡΙΑ ΠΟΔΙΑ)ΟΟΟΟΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΨΗΦΟ ΣΤΑ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
   ΤΟΝ ΣΚΑΣΜΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

 9. Ο/Η Παπαδοπουλος λέει:

  Ξεθυμωσατε φίλε μετανάστη κι αυτο είναι καλό και χρήσιμο στην κουβέντα.
  α) Αλλοίωση ρεπορτάζ; Κάνεις δεν αλλοιώνει ενα ρεπορτάζ οταν αυτό μπορεί να διαβαστεί και να διαβαστεί διότι θα ειναι πάντα στη θέση του ώστε να διαβάζεται παντα. Σχόλια τέθηκαν και ενας απο τους συνομιλητές εθεσε επίμονα το θεμα των μισθών που ειναι αρκετά εως πολυ υψηλοί.
  Άρα δεν αλλοιώνεται κανενα νόημα και φυσικά οχι σκόπιμα.
  β) Ο κομμουνισμός δεν κατάλαβα που σχετίζεται ή που εσείς τον ανακαλύψατε.
  γ) Τι διακρίνεται ακραίο επίσης δεν το κατάλαβα ούτε το συμμερίζομαι, ώστε να βαπτίζεται τους συνομιλητές σας οταν εσεις πιο πανω χαρακτηρίζεται κι εξομοιώνεται την συζήτηση με το ποδόσφαιρο. Είναι κάπως περίεργα επιθετικό και άδικο.
  Ο καθένας μπορεί φυσικά να έχει το αλάθητο. Κι ο πάπας το έχει.
  δ) Η ευθύνη στη ζωή των ανθρώπων είτε είσαι πιλότος είτε οδηγός λεωφορείου είτε σταθμαρχης ειτε ΕΕΚ είναι ίδια. Το ιδιο σκοτώνονται πάντα οι άνθρωποι απο ενα ανθρώπινο λαθος.
  Αγαπητέ φίλε συζήτηση κάνουμε όχι κοκορομαχια απόψεων. Δειτε την ισχύ της άποψης ως κάτι μοναδικό και την ανταλλαγή απόψεων ως διάθεση συζήτησης. Ευχαριστώ.

 10. Ο/Η Παπαδοπουλος λέει:

  Ξεθυμωσατε φίλε μετανάστη κι αυτο είναι καλό και χρήσιμο στην κουβέντα.
  α) Αλλοίωση ρεπορτάζ; Κάνεις δεν αλλοιώνει ενα ρεπορτάζ οταν αυτό μπορεί να διαβαστεί και να διαβαστεί διότι θα ειναι πάντα στη θέση του ώστε να διαβάζεται παντα. Σχόλια τέθηκαν και ενας απο τους συνομιλητές εθεσε επίμονα το θεμα των μισθών που ειναι αρκετά εως πολυ υψηλοί.
  Άρα δεν αλλοιώνεται κανενα νόημα και φυσικά οχι σκόπιμα.
  β) Ο κομμουνισμός δεν κατάλαβα που σχετίζεται ή που εσείς τον ανακαλύψατε.
  γ) Τι διακρίνεται ακραίο επίσης δεν το κατάλαβα ούτε το συμμερίζομαι, ώστε να βαπτίζεται τους συνομιλητές σας οταν εσεις πιο πανω χαρακτηρίζεται κι εξομοιώνεται την συζήτηση με το ποδόσφαιρο. Είναι κάπως περίεργα επιθετικό και άδικο.
  Ο καθένας μπορεί φυσικά να έχει το αλάθητο. Κι ο πάπας το έχει.
  δ) Η ευθύνη στη ζωή των ανθρώπων είτε είσαι πιλότος είτε οδηγός λεωφορείου είτε σταθμαρχης ειτε ΕΕΚ είναι ίδια. Το ιδιο σκοτώνονται πάντα οι άνθρωποι απο ενα ανθρώπινο λαθος.
  Αγαπητέ φίλε συζήτηση κάνουμε όχι κοκορομαχια απόψεων. Δειτε την ισχύ της άποψης ως κάτι μοναδικό και την ανταλλαγή απόψεων ως διάθεση συζήτησης. Ευχαριστώ.

 11. Ο/Η εσωτερικός μετανάστης λέει:

  Αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε από μικρή ηλικία έμαθα τι θα πει ανταγωνισμός… καλός όμως ανταγωνισμός… και αυτός είναι ο ανταγωνισμός που χωρίς να υποβιβάζεις τον άλλον με το να του καταχωρείς τα ασυγχώρητα (είτε κυνηγάει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τη δουλειά του παρά τον παχυλό μισθό του είτε όχι) να μπορέσεις να τον συγχαρείς για αυτό που έκανε ή για την θέση που είναι στην οποία δεν μπορείς να είσαι εσύ (το εσύ δεν το λέω προσωπικά για εσάς αλλά γενικά) διότι κρίθηκε καταλληλότερος για τη θέση αυτή. Ο καλός ανταγωνισμός σε κάνει και εσένα προσωπικά καλύτερο άτομο θέλοντας πρώτα απ’όλα να βελτιώσεις τον εαυτό σου για να επιτεύξεις τους στόχους που έχεις βάλει χωρίς να χρειαστεί να πατήσεις επί πτωμάτων για να τα καταφέρεις. Αυτός είναι ο καλός ανταγωνισμός που δυστυχώς στην χώρα μας έχουμε να τον δούμε καιρό τώρα και για τον λόγο αυτό λαμπρά μυαλά χάνονται στο εξωτερικό. Η οργή μου δυστυχώς ξέσπασε διότι διέκρινα από κάποιους να δείχνουν την έξοδο σε ορισμένα άτομα τη στιγμή που διεκδικούν τα δικαιώματα τους καγχάζοντας για την πολυτέλεια του μισθού τους. Δηλαδή όσοι πληρώνονται καλά δεν έχουν δικαιώματα καλύτερων συνθηκών εργασίας; Η ζήλια αναλόγως το πώς θα την χειριστείς είναι και καλή και κακή και ιδιαίτερα στην περίπτωση αυτή… του ανταγωνισμού. Όπως είπατε πολύ σωστά πρέπει να βάλουμε πιο ψηλά τον άνθρωπο… θα απαντήσω πως σε μία αλυσίδα όταν ο πρώτος κρίκος είναι η ζωή του ΕΕΚ και από αυτόν κρίνονται άλλες χιλιάδες ή εκατομμύρια όταν ανοίξει η σεζόν τότε ανθρώπινα κοιτάς να ενισχύσεις τον πρώτο κρίκο και όχι με χρήμα αλλά με καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αναφέρατε επίσης και τη σύγκριση του ΕΕΚ με του οδηγού λεωφορείων στη μισθολογική τους διαφορά βάση μίας ηθικής παρομοίωσης (το ότι έχουν να κάνουν και οι 2 με ανθρώπινες ζωές)… από εκεί προήλθε και η «κομμουνιστική» ουτοπία που ανέφερα… που θέλω να καταλήξω; οι γνώσεις πληρώνονται και όχι το εκ βάθος ηθικό αποτέλεσμα… και πιστεύω πως για να γίνεις ΕΕΚ θέλει περισσότερες γνώσεις και εκπαίδευση από το να γίνεις οδηγός λεωφορείου. Δεν ανήκω στους ΕΕΚ απλά δεν μου άρεσαν αυτά που διάβασα και ο τρόπος που τα παραθέτατε και ιδιαίτερα η κυρία. Ζητώ συγνώμη για την οργή του γραπτού μου λόγου… ελπίζω να έγινε αντιληπτός ο λόγος του ξεσπάσματός μου. Ευχαριστώ για την ηρεμία στον δικό σας λόγο που με βοήθησε να γίνει λίγο πιο πολιτισμένος ο δικός μου. Να είσαστε καλά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *