«Συστρατεύομαι, με όλες μου τις δυνάμεις, από οποιαδήποτε θέση»

Μαρία Χανιώτη Μέλος της Νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κυκλάδων -Πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Πάρου

 

 

 

 

  “Η «Φωνή της Πάρου» φιλοξενεί στο σημερινό της φύλλο το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαρία Χανιώτη, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις μας για το πολιτικό σκηνικό, για τα θέματα ακρίβειας και υγείας που ταλανίζουν τους πολίτες, αλλά και για το εάν θα είναι τελικά υποψήφια στις προσεχείς εκλογές…

Χρονιά εκλογών αυτή που διανύουμε -κυρία Χανιώτη- και με την ιδιότητα του μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. στις Κυκλάδες θα θέλαμε να μας πείτε ποιο είναι, κατά τη δική σας προσέγγιση, το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης;

Μ.Χ.: Αυτές οι εκλογές είναι ίσως οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών. Ο βαθμός κρισιμότητάς τους είναι σε απόλυτη συνάρτηση για το ποιο θεωρούμε ότι είναι το διακύβευμα. Θεωρώ ότι αυτή τη φορά οι Έλληνες πολίτες ψηφίζουν για περισσότερη δικαιοσύνη παντού. Στο κράτος, την οικονομία, την κοινωνία. Τα τελευταία 3,5 χρόνια βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις που δημιουργούν όλο και περισσότερη ασφυξία στην κοινωνία. Παρακολουθούμε έκπληκτοι εδώ κι ενάμιση χρόνο, πρακτικές καθεστωτικές που μέχρι σήμερα φάνταζαν αδιανόητες για μια δημοκρατική χώρα. Στη σημερινή πραγματικότητα κυριαρχεί η συγκάλυψη, η ατιμωρησία, ο επιτηδευμένος αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και η επικράτηση ενός παρακράτους, που καμία σχέση δεν έχει με τη δημοκρατία. Η δικαιοσύνη σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, οφείλει να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας όχι μόνο της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας. Αποτελεί πληγή για τη χώρα η απαξίωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας υπέρ της ιδιωτικής και των τεράστιων συμφερόντων γύρω από αυτήν.
Δικαιοσύνη στην υγεία με τη δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου Ε.Σ.Υ που θα απευθύνεται σε όλους τους πολίτες. Επισημαίνω, κάτι που «λησμονούν» ορισμένοι, ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε το «χαράτσι» των 5 ευρώ, ακόμα και για μία απλή επίσκεψη στο νοσοκομείο. Θυμηθείτε τους αγώνες των παριανών και τις καταλήψεις στο θυρωρείο του κέντρου υγείας.
Δικαιοσύνη στην κοινωνική πολιτική, στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που μένουν έξω απ’ όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα, των νέων ανθρώπων που αγωνιούν και φεύγουν από την χώρα.
Δικαιοσύνη στη ρύθμιση των χρεών από την πανδημία.
Δικαιοσύνη στα ζητήματα της νησιωτικότητας, μια έννοια που έχει εντελώς απαξιωθεί από την παρούσα κυβέρνηση, ενώ επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα. Θυμίζω την εφαρμογή του εμβληματικού μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου τον Ιούλιο του 2018.

Ένα από τα σοβαρότερα θέματα που αντιμετωπίζουμε είναι η ακρίβεια και που έχει άμεσο αντίκτυπο στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Θεωρείτε ότι αυτό θα επηρεάσει την τελική επιλογή των ψηφοφόρων και ποια, κατά την εκτίμηση του κόμματος που εκπροσωπείτε, θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος;

Μ.Χ.: Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο οι Έλληνες είναι οι πιο ανήσυχοι για την ακρίβεια, την απειλή της φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησής τους. Αυτό είναι μια αλήθεια. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί όσο κι αν γίνονται προσπάθειες μέσω του αποπροσανατολισμού που επιχειρείται και ούτε μπορεί να πολεμηθεί από τα αποτυχημένα μέτρα, όπως π.χ. με «καλάθια» και «pass» της ντροπής που ανακοινώνονται και αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό! Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος βιώνει στο πετσί του την κατάσταση (20% οι αυξήσεις τιμών στα super market τον Ιανουάριο). Αυτά τα ημίμετρα αποτέλεσαν φιάσκο.
Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την αντιμετώπιση της κρίσης βασίζεται στο  τρίπτυχο: Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων, δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια, δίκαιη ρύθμιση χρεών.
1. Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων:
– Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και για μισθούς δημοσίου, κάτι που σημαίνει αύξηση 10% στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από μια δεκαετία.
– Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.
– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
– Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
2. Δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια:
– Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.
– Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης.
– Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση.
– Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια.
– Mε πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.
3. Δίκαιη ρύθμιση χρεών και νέος πτωχευτικός:
– Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις (στα πρότυπα του 2019 για τα ασφαλιστικά ταμεία), για την ελάφρυνση των βαρών που γεννήθηκαν στην πανδημία.
– Κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των «Πάτσηδων» και θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα τα ζητήματα υγείας απασχολούν όλο και ποιο έντονα την κοινωνία, αφού οι ελλείψεις και οι ανατιμήσεις των φαρμάκων, η εμπορευματοποίηση της φροντίδας υγείας -με τον τελευταίο νόμο που ψηφίστηκε- αλλά και οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Πάρου βάζουν επίσης φωτιά στις τσέπες των πολιτών. Ποια είναι η θέση σας;

Μ.Χ.: Αναμφισβήτητα τα θέματα υγείας, αποτελούν έναν από τους κυριότερους προβληματισμούς στην κοινωνία. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης και το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή του:
Χειρουργεία αναβάλλονται, κλινικές υπολειτουργούν, εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής. Ιδίως στις παιδιατρικές δομές υπάρχει πολύ μεγάλη συμφόρηση. Την ίδια στιγμή υπάρχει τεράστια έλλειψη φαρμάκων.
Ποιος θα περίμενε ότι στα παιδιατρικά νοσοκομεία θα υπήρχε αναμονή μηνών για να χειρουργηθούν τα παιδιά κι ότι θα πεθαίνουν μωρά διότι δεν υπάρχουν παιδιατρικές ΜΕΘ;
Ποιος θα περίμενε ότι στην εποχή μας θα αναζητούσαμε από φαρμακείο σε φαρμακείο ακόμα και τα πιο απλά φάρμακα, ενώ οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί προειδοποιούσαν εδώ και ένα χρόνο;
Δεν αποτελεί ντροπή το ότι είμαστε η χώρα με 35.000 νεκρούς από την πανδημία, λόγω των ιδεοληπτικών πρακτικών της κυβέρνησης κι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να καταγράφει αρνητική πρωτιά σε όλους τους δείκτες;
Έχει τη χειρότερη εικόνα στην Ε.Ε. σε κρούσματα κορωνοϊού, θανάτους ασθενών με Covid και εισαγωγές σε νοσοκομεία.
Η υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ. με όλες τις δομές υγείας πλήρως υποβαθμισμένες να υπολειτουργούν ακόμη και στα νησιά ναυαρχίδες του τουρισμού, όπως η Πάρος ή η Μύκονος και η Σαντορίνη. Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες και τελικά αντί να επιβραβεύονται και δεν εννοώ το χειροκρότημα, απαξιώνονται και οδηγούνται σε απόγνωση . Αποτέλεσμα, η αγωνία κι η ανασφάλεια των κατοίκων των νησιών.
Το ότι «ξεφυτρώνουν» ιδιωτικές δομές για να «καλύψουν τα κενά» αναγκάζοντας τους νησιώτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, είναι επίσης γεγονός.
Όλα αυτά, συμβαίνουν σε μια εποχή που δεν υπάρχουν μνημόνια, δεν υπάρχει επιτροπεία γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να μας βγάλει. Την ίδια στιγμή, οι διορισμένες «ακρίδες» της κυβέρνησης αδειάζουν τα ταμεία, μοιράζουν χρήματα μέσω απευθείας αναθέσεων σε δικούς τους εξοφλώντας γραμμάτια ενόψει των εκλογών και διαλύουν ότι υγιές υπήρχε.
Αν όλα αυτά δεν είναι λόγοι ανατροπής αυτής της καταστροφικής κυβέρνησης, τότε ποιοι μπορεί να είναι;

Όσον αναφορά στο όνομά σας, τελευταία ακούγεται έντονα στις συζητήσεις που γίνονται ανάμεσα στις υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές. Τελικά θα είστε υποψήφια βουλευτής στις Κυκλάδες με τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.;

Μ.Χ.: Χωρίς να θέλω να αποφύγω την ερώτηση θα σας απαντήσω ότι αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζω! Ακολουθώντας τις διαδικασίες, κατέθεσα προς τα αρμόδια όργανα του κόμματος την, εκ μέρους μου, εκδήλωση ενδιαφέροντος, αφού είχα την τιμή να προταθώ και από ένα αξιόλογο αριθμό μελών του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ Κυκλάδων και όχι μόνο. Την τελική απόφαση θα την πάρουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος. Όπως είναι γνωστό αυτή η θέση για μένα δεν αποτελεί πρωταρχικό στόχο. Πάντα έτσι λειτουργούσα. Το βέβαιο είναι ότι μετά από σκέψη, αφήνω την κριτική από τον καναπέ μου και συστρατεύομαι με όλες μου τις δυνάμεις, από οποιαδήποτε θέση, στην προσπάθεια να φέρουμε ξανά την ελπίδα και το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων, έτσι ώστε να μπορέσουν να δουν ξανά το μέλλον με αισιοδοξία. Να νιώσουν ελεύθεροι και υπερήφανοι για τη χώρα.
Είμαι βέβαιη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ και ο πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, με την επάνοδο στη διακυβέρνηση της χώρας, μπορούν και οφείλουν να κάνουν πραγματικότητα τη νέα αρχή, με περισσότερη δικαιοσύνη που όλο και πιο πολλοί συμπολίτες μας επιζητούν”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *