ΣΥΡΙΖΑ: Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων στα νησιά- άμεση η ανάγκη παρεμβάσεων και ενίσχυσης του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος και οι Τομεάρχες Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και Τουρισμού Νοτοπούλου Κατερίνα με θέμα την ανεξέλεγκτη αύξηση στην τιμή των καυσίμων στα νησιά της χώρας. Όπως υπογραμμίζουν, σε πολλές νησιωτικές περιοχές οι τιμές αγγίζουν και τα 2,60 €/λίτρο γεγονός που έχει επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των νησιωτών, καθώς πολίτες και τοπικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται πραγματικά να ανταποκριθούν στις νέες αυξήσεις.

Στην Ερώτηση που συνυπογράφεται από 35 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σημειώνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4551/2018 σχεδίασε και υλοποίησε το Μεταφορικό Ισοδύναμο (Μ.Ι.) με σκοπό τη στήριξη της Νησιωτικότητας. Σκέλος του ΜΙ, εκτός από την επιδότηση του κόστους μεταφοράς προϊόντων των επιχειρήσεων και επιβατών, αποτελούσε και η επιδότηση των καυσίμων στα νησιά. Ο συγκεκριμένος πυλώνας είχε ως στόχο να αντιμετωπιστεί στην πράξη το χρόνιο πρόβλημα των νησιών, όπου οι υψηλές τιμές καυσίμων λειτουργούσαν αποτρεπτικά για την περαιτέρω τουριστική κίνηση ενώ αύξαναν σημαντικά το καθημερινό κόστος ζωής για τους νησιώτες. Δυστυχώς όταν ανέλαβε η παρούσα Κυβέρνηση κατήργησε το σκέλος της επιδότησης των καυσίμων στην αντλία, απενεργοποιώντας τους σκοπούς του μέτρου και οδηγώντας πάλι σε σημαντικές αυξήσεις των καυσίμων στα νησιά.

Σήμερα, η ενεργειακή κρίση και η πολεμική σύρραξη στη χώρα της Ουκρανίας έχουν θέσει τις τιμές των καυσίμων στη χώρα σε ένα ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων, με τους πολίτες να επιβαρύνονται δυσανάλογα οικονομικά και την κυβέρνηση να αποδεικνύεται πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Χρειάζονται άμεσες λύσεις και παρεμβάσεις τονίζουν οι βουλευτές και Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ενώ προτείνουν το σκέλος του ΜΙ στα καύσιμα, από τη μια να προσαρμοστεί ώστε να οδηγεί έμπρακτα σε σημαντική μείωση της τιμής για κατοίκους και επισκέπτες όλων των νησιών της χώρας και από την άλλη να επανέλθει η επιδότηση στην αντλία, ως πιο αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος παρέμβασης στις αυξήσεις. 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού:

1. Προτίθενται να παρέμβουν και να προσαρμόσουν το Μεταφορικό Ισοδύναμο, ώστε να ανταποκρίνεται στη ραγδαία αύξηση του κόστους των καυσίμων στα νησιά και να διευκολυνθεί έμπρακτα με τον τρόπο αυτό η ζωή και η καθημερινότητα των νησιωτών;

2. Πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο οι ραγδαίες αυξήσεις των καυσίμων κίνησης στα νησιά να αποτελέσουν αποτρεπτικό παράγονται για την προσέλευση τουριστών, σε μέρη που αποτελούν παραδοσιακά κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς;

3. Με ποιόν άλλον τρόπο προτίθενται να ενισχύσουν συνολικά τα νησιά της χώρας, ώστε να μπορέσουν κάτοικοι, επιχειρήσεις και επισκέπτες να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος των καυσίμων;

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός τονίζει πως το Μεταφορικό Ισοδύναμο σχεδιάστηκε ώστε να ενισχύσει την  την ανάπτυξη και βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των νησιωτών. Η αποδυνάμωση του μέτρου και η έλλειψη ενός συνεκτικού πλαισίου παρεμβάσεων, την ώρα που οι αυξήσεις στα καύσιμα και τα μεταφορικά κόστη έχουν αγγίξει το κόκκινο, θέτουν σε κίνδυνο τις τοπικές οικονομίες. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης και επέκτασης του ΜΙ, με το σκέλος των καυσίμων να επανέρχεται στον αρχικό σχεδιασμό του καθώς μόνο τότε τα νησιά είχαν δει πραγματικές μειώσεις στην αντλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *