Συνέντευξη Δημάρχου Θήρας: οι απαντήσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων- Κείμενο και Βίντεο

 

 

Στασιμότητα, ή έστω πολύ μικρή πρόοδος, σε ότι αφορά στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ήταν το συμπέρασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος. Στη συνέντευξη που μπορείτε να παρακολουθήσετε και στο απόσπασμα βίντεο, τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτήματα, ομαδοποιημένα για αυτή την ενότητα.

 

Η δέσμη των ερωτημμάτων

 

 

Είχαμε μείνει με την εντύπωση, μας είχε αφήσει ο προκάτοχός σας με την εντύπωση, ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην ενδιάμεση λύση είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Σεις είπατε ότι δεν έχουμε εξασφαλίσει τίποτα. Είχαμε επίσης και την χαρτογραφική αποτύπωση σε νομοσχέδιο της λύσης αυτής, κάτι που είναι μάλλον ασύνηθες. Το ζήτημα όμως είναι ότι η ενδιάμεση και η οριστική λύση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. Εσείς τις διαχωρίζετε;.

 

  Δεν συμμετείχατε, δεν διεκδικήσατε καν, τη συμμετοχή σας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ;. Αυτό σημαίνει έμπρακτη δυσφορία για τη λειτουργία αυτού του οργάνου και άρα για την ύπαρξή του ή δεν σας έβγαιναν οι συσχετισμοί;.  

 

 

 

 

 

Θα ήθελα να σας πω ότι είμαστε στην αφετηρία. Είμαστε στην αφετηρία σε ότι αφορά, στην ενδιάμεση λύση. Δηλαδή στην εξασφάλιση του χώρου που δεν είναι εξασφαλισμένος και στην σύνταξη των μελετών.

 

Ακόμα και όταν έχει κανείς συντάξει μελέτη για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, όσο αυτός είναι ενεργός αλλάζει το ανάγλυφο. Και θέλει να επικαιροποιείται διαρκώς η μελέτη αυτή. Η μελέτη που θα γίνει θα αφορά όλο τον ΧΑΔΑ αλλά ένα τμήμα του δεν θα το αφορά και το λέω εδώ με λιγάκι συστολή για τον εξής λόγο: γιατί εκεί θα βγαίνει ένα υπόλειμμα.

 

Αν τελικά ευοδωθεί ο προγραμματισμός αυτός. Επίσης θέλω να σας πω κάτι που δεν σας είπα και αναρωτιόμουν να το πω ή να μην το πω. Η ΑΓΕΤ, έχει καταθέσει αγωγή και ζητάει δέκα εκατομμύρια από το Δήμο.

 

Ελπίζω να μην ευδοκιμήσει. Αυτό δεν το ξέρετε γιατί το έμαθα και εγώ τελευταία. Έχει καταθέσει αγωγή γιατί η περιουσία της απομειώνεται από τη διαρκή λειτουργία, από τη συνέχιση της λειτουργίας και την επέκταση του ΧΑΔΑ.

 

Είμαι προβληματισμένος αν θα το έλεγα ή δεν θα το έλεγα. Τέλος πάντων σας ανακοινώνω λοιπόν ότι ζητάει και δέκα εκατομμύρια ευρώ. Τώρα αν δεν ευδοκιμήσει στο δικαστήριο ή όχι, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω.

 

Ελπίζω πως όχι. Πρέπει να συνεννοηθούμε με την ΑΓΕΤ. Διότι αυτή τη στιγμή εγώ όπως είχα πει και επειδή εννοώ κάθε φορά αυτά που λέω, είχα πει ότι θα ξεκινήσουμε από εκεί που άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή.

 

Το κάνουμε δηλαδή με πολλή συνέπεια αυτό το πράγμα. Όμως αρκεί να μας βγει. Αν δεν έχει χώρο κανείς, και πρέπει να σας πω ότι ούτε ο μελετητής ήξερε πως δεν έχουμε χώρο.

 

Πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε εξασφαλισμένο αυτό το πράγμα. Έτσι μας εδήλωσε παρόντων όλων, όχι παρουσία δική μου μόνο, παρόντων όλων των μελών της δημοτικής αρχής.

 

 

  Στο δεύτερο λοιπόν ερώτημά σας για το Φορέα Διαχείρισης.

 

 

Ασφαλώς συνδέονται. Διότι θα πρέπει, εμείς έχουμε πέντε χρόνια, ο ένας που πέρασε. Την τροπολογία ο ένας χρόνος πέρασε.

 

Και άλλος ένας που θα απαιτηθεί, αν τυχόν όλα πάνε καλά, για να στηρίξει η ενδιάμεση λύση, τρία χρόνια. Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τον προγραμματικό του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, τέλος του 27 ή του 28 θα έχουμε αυτό. Τώρα να πω και την άποψή μου για το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

 

Εγώ δεν ήμουν θετικός, δεν είμαι θετικός, στο ΣΔΙΤ για την διαχείριση των απορριμμάτων. Όμως με νόμο είμαστε μέλη του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων, θα αναγκαστούμε να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση.  

 

Έκρινα, θα μπορούσα να σας πω, να απαντήσω με μεγαλύτερη ευθύτητα στο ερώτημά σας. Νομίζω όμως ότι και αυτό που θα πω, είναι αρκετό. Έκρινα συμφερότερο για το Δήμο Θήρας τη μη παρουσία μου εκεί.

 

 

 

 

Θα σας πω δε και κάτι, το οποίο δεν είπα αλλά έγινε μέσα στην Γενική Συνέλευση. Ο Περιφερειάρχης ήταν ανήσυχος και λίγο θυμωμένος για το γεγονός ότι δεν προχωρούν τα πράγματα με ευθύνη των Υπουργείων τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε να προχωρούν. Και είπα μέσα στην Γενική Συνέλευση γιατί σκεφτόμαστε κύριε Περιφερειάρχα πάντα εντός πλαισίου ας σκεφτούμε και εκτός πλαισίου.

 

Διακόψτε τη Γενική Συνέλευση τώρα και πάμε όλοι μαζί.  Λέτε ότι σας φώναξε ο Πρωθυπουργός και σας είπε αναλάβατε να λύσετε το πρόβλημα.  Να πάμε λοιπόν στον Πρωθυπουργό να του πούμε ότι δεν προχωρούν τα πράγματα ως θα θέλατε επομένως εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω. Απάντησε ότι η σωστή είναι η σκέψη μου αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Επομένως πρότεινα τότε, να σταματήσει η Γενική Συνέλευση.

 

Επειδή λοιπόν κανείς υπηρετεί μια κατάσταση όταν αυτή την πιστεύει, θεωρώ λοιπόν ότι για λόγους συμφέροντος του Δήμου καλώς είμαι εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου. Δεν ήταν θέμα συσχετισμών. Γιατί για να το ξέρω αυτό, θα έπρεπε να έχω δηλώσει την πρόθεση να είμαι. Δεν εκδήλωσα πρόθεση να είμαι υποψήφιος. Το παρακολουθώ όμως και είμαι σε επικοινωνία και μάλιστα με τον κύριο Γαμβρούδη, ο οποίος είναι ο Γενικός Διευθυντής. Συνεργάζομαι για αυτό και είμαι βέβαιος ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα η μη συμμετοχή μου.

 

Αντιθέτως νομίζω μου  δίνει μεγαλύτερη ελευθερία η μη συμμετοχή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο. Και εγώ θα έλεγα ότι δεν θα πρέπει να παίρνει κανείς αρμοδιότητες από τους Δήμους ιδίως όταν πρόκειται για μια σημαντική αρμοδιότητα. Αντιθέτως έπρεπε υποστηρικτικά να λειτουργεί το κράτος εις τρόπον ώστε να λυθούν τα προβλήματα και σε περιοχές μάλιστα που έχουν οξυμένο το πρόβλημα. Σε αυτές έπρεπε να έρχεται το κράτος και να βοηθά πιο σημαντικά.

 

Γιατί το λέω αυτό ύστερα από αυτό που έχω ακούσει από τον περιφερειάρχη ότι τα Υπουργεία δεν μας βοηθούν στο να προχωρήσουν πιο λίγο. Αυτό το είπα ο περιφερειάρχης, δεν το είπα εγώ. Το λαμβάνω λοιπόν αυτό ως πραγματικότητα και γι’ αυτό έκανα και αυτή την πρόταση.

 

Ήταν και ρηξικέλευθη η πρόταση, δεν περίμεναν μια τέτοια πρόταση. Δηλαδή δεν συνεχίζουμε την Γενική Συνέλευση δεν εκλέγουμε διοικητικό συμβούλιο. Και πάμε και λέμε ότι δεν προχωρούν καθώς θα θέλαμε τα πράγματα.

 

 

 

Ερώτηση: Δηλαδή, διάλυση του ΦΟΔΣΑ;.

 

 

Κοιτάξτε να δείτε οι ΣΔΙΤ, θα αυξήσουν το κόστος διαχείρισης των απορριμμμάτων. Αυτό είναι βέβαιο.

 

Θα μου πείτε, θα τα καταφέρνατε μόνοι σας;. Εγώ νομίζω ότι θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και μόνοι μας αλλά ας μην είμαι τόσο φανατικά υπέρ αυτής της άποψης.

 

.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *