Συνεχίζει το δίκτυο Aegean Cuisine

 

 

  “Ολοκληρώθηκε ο Δ’ κύκλος αξιολόγησης και δημιουργίας του μητρώου προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες και προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine.

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε ο Δ’ κύκλος αξιολόγησης και δημιουργίας μητρώου προϊόντων που παράγονται στις Κυκλάδες βάσει των προδιαγραφών και κριτηρίων του δικτύου Aegean Cuisine (Aegean Cuisine Recommended Products).

Κατόπιν πρόσκλησης που είχε απευθύνει το Επιμελητήριο Κυκλάδων προς τους παραγωγούς που ασχολούνται με την παραγωγή, τη μεταποίηση και την τυποποίηση τοπικών προϊόντων, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου Aegean Cuisine, 42 παραγωγοί του νομού απέστειλαν τα προϊόντα τους, τα οποία αξιολογήθηκαν από διευρυμένη, σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο, επιτροπή αξιολόγησης.

 

  Στην οκταμελή επιτροπή συμμετείχαν ειδικοί και ευρέως αναγνωρισμένες προσωπικότητες στον χώρο της οινο-γαστρονομίας και της πρωτογενούς παραγωγής και πιο συγκεκριμένα οι: Ανδρέας Ν. Ανδρουλιδάκης (δημοσιογράφος γεύσης & οίνου), Γιάννης Γαβαλάς (Ιδιοκτήτης εστιατορίου Aegean Cuisine, «Αρακλειά»), Νανά Δαρειώτη (δημοσιογράφος γεύσης), Μαριάννα Κομητοπούλου (Food Marketing Specialist), Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος γεύσης & οίνου), ενώ φέτος η επιτροπή διευρύνθηκε με την παρουσία του εκπροσώπου της TÜV Hellas (TÜV Nord) και τεχνολόγου τροφίμων MSc, Γιάννη Κακού και του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηγεωργίου. Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης ήταν ο Γιάννης Ρούσσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων. Στην αρχική σύνθεση της επιτροπής βρισκόταν και η γνωστή σεφ και επιχειρηματίας Ντίνα Νικολάου, η οποία όμως λόγω ενός απρόβλεπτου γεγονότος δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών».

Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 27 και 28 Νοεμβρίου και αφού έκανε τον απαραίτητο έλεγχο των αιτήσεων και των νομιμοποιητικών εγγράφων των επιχειρήσεων, προχώρησε στη γευστική δοκιμή των 143 προϊόντων που απέστειλαν 42 παραγωγοί από 10 κυκλαδονήσια (Άνδρο, Αμοργό, Κέα, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο και Τήνο). Οι κατηγορίες προϊόντων ήταν οι εξής: αλλαντικά, αυγά, βότανα/μπαχαρικά, γλυκό, γλυκά κουταλιού, κρασί, λάδι, μαρμελάδα, μεζέδες, μέλι, μπισκότα, παξιμάδια, ποτά/αποστάγματα, ροφήματα, σάλτσα, τουρσιά/διατηρητέα, τυρί, χυμός, chutney. Για κάθε προϊόν συμπληρώθηκε ξεχωριστή φόρμα αξιολόγησης, με σαφή αιτιολογία στις περιπτώσεις μη ένταξης. Από το σύνολο των προϊόντων, 122 νέα προϊόντα εντάσσονται στον τέταρτο κύκλο και έτσι ο αριθμός των προϊόντων που προτείνονται από το δίκτυο Aegean Cuisine ανέρχεται πλέον στα 506 από 100 παραγωγούς.

Όλοι οι παραγωγοί που κατέθεσαν αιτήσεις έχουν ήδη ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και έχει ήδη σταλεί το ειδικό σήμα «Aegean Cuisine Recommended» σε όλους, όσων τα προϊόντα έχουν ενταχθεί στο δίκτυο, ώστε να τα σηματοδοτήσουν με αυτό.

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, αρωγός στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού στην περιοχή των Κυκλάδων εδώ και χρόνια, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια για την αξιοποίηση της ιδιαίτερα πλούσιας αιγαιοπελαγίτικης οινο-γαστρονομίας καθώς και για την ανάδειξη και προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων”. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *