Αμβούργο, 22 Ιανουαρίου 2023, Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Συνάντηση της  Διεθνής Ομοσπονδίας Ιατρικών Συλλόγων για την Πρόληψη Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW). Κείμενο και φωτογραφίες: Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και παραγωγικό ήταν το Ευρωπαικό Συνέδριο της IPPNW στο Αμβούργο 20-22 Ιανουαρίου 2023 με τη συμμετοχή πάνω από 100 γιατρών και φοιτητών από 15 ευρωπαικές χώρες και στόχους, την πρόληψη ενός πυρηνικού πολέμου και την προώθηση του πυρηνικού αφοπλισμού στην Ευρώπη, παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε αυτό εξέχοντες ομιλητές όπως οι Tarja Cronberg, πρώην βουλευτής MEP, πρόεδρος του SIPRI, και μέλος της Φινλανδικής ΜΚΟ Finnish Peace Union, η αμερικανή Linda Pentz Gunter, πρόεδρος της Beyond Nuclear, ο Alexander Kmentt, Υπουργός Ευρωπαικών και Διεθνών Υποθέσεων της Αυστρίας η Αντιδήμαρχος Αμβούργου Katharina Fegebank και ο Δήμαρχος του Ρότερνταμ Ahmed Aboutaleb σκιαγράφησαν την επικίνδυνη εποχή που ζούμε με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος κινδυνεύει να εξελιχθεί σε πυρηνικό είτε λόγω χρήσης πυρηνικών όπλων από τις πυρηνικοκάτοχες δυνάμεις που εμπλέκονται, είτε λόγω «ατυχήματος» στα πυρηνικά εργοστάσια της περιοχής.

Πολύ συγκινητικό ήταν το απόγευμα, που οι σύνεδροι παρακολούθησαν ομιλίες και μουσική στα ερείπια του ναού του Αγίου Νικολάου ο οποίος σήμερα είναι Μουσείο μνήμης των συνεπειών των βομβαρδισμών και όπου ο Carlos Umaña, Συμπρόεδρος IPPNW με καταγωγή από Costa Rica, νυν πρόεδρος του Ισπανικού κλάδου είχε εισήγηση με τίτλο «Οι πόλεις ΔΕΝ είναι στόχοι»

Στο τέλος του Συνεδρίου οι φοιτητές με αφορμή την 2η επέτειο αφ’ ότου η Συμφωνία Απαγόρευσης των Πυρηνικών όπλων (ΣΑΠΟ) ετέθη σε ισχύ στον ΟΗΕ, διοργάνωσαν συμβολική εκδήλωση μπροστά από το ιστορικό δημαρχείο της πόλης,η οποία πήρε μεγάλη δημοσιότητα.

Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης διατυπώθηκε η αλληλεγγύη μας με τους διωκόμενους γιατρούς στην Τουρκία οι οποίοι αντιμετωπίζουν δικαστικές διώξεις και συχνά φυλακίζονται επειδή πράττουν σύμφωνα με όσα ο Ιπποκρατικός όρκος επιτάσσει.

Μετά το πέρας της διαδικαστικής και μέσω Ίντερνετ διαδικασίας- εκλογών όλοι οι παρόντες Ευρωπαικοί κλάδοι συνυπέγραψαν την ακόλουθη διακήρυξη:

Διακήρυξη του Αμβούργου

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους 2023, η Ευρώπη και ο κόσμος αντιμετωπίζουν μια σειρά από πολύ βαθιές κρίσεις. Εμείς, ως γιατροί από όλη την Ευρώπη, είμαστε ενωμένοι στην πεποίθησή μας ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να είναι το μέσο για την επίτευξη πολιτικών στόχων

Οι επιπτώσεις ενός πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη στην ανθρωπότητα και μάλιστα η πιθανή ευρεία καταστροφή της ζωής στη Γη θα ξεπερνούσαν κατά πολύ κάθε πολιτική δικαιολογία. Επομένως, κανένας ηγέτης δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα σε καμία περίπτωση.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους ευρωπαικούς λαούς που συμμερίζονται τη σταθερή μας πεποίθηση ότι η στρατιωτική δράση στην ήπειρό μας πρέπει να τερματιστεί χωρίς καθυστέρηση και ότι πρέπει να αναζητηθούν και να επιτευχθούν διπλωματικές λύσεις. Αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από την εφαρμογή των διεθνών κοινών δομών ασφάλειας.

Καταγγέλλουμε την έννοια της πυρηνικής αποτροπής, καθώς αυτό θέτει τις κοινωνίες των πολιτών σε έναν απαράδεκτο κίνδυνο πυρηνικής εξόντωσης, από ατύχημα ή από κακή πολιτική βούληση.

Απαιτούμε από όλα τα έθνη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να παραιτηθούν από κάθε «πρώτη χρήση» πυρηνικών όπλων. Προκειμένου να αποφευχθεί κάθε τυχαίος πυρηνικός πόλεμος και οι συνακόλουθοί του κίνδυνοι, προτρέπουμε όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα και όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να απενεργοποιήσουν όλα τα πυρηνικά τους όπλα.

Επικροτούμε όλα τα κράτη που έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων. Οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται εκτός Ευρώπης. Ως εκ τούτου, συνιστούμε σε όλες τις μη πυρηνικές ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν το προοδευτικό παράδειγμα αυτών των κρατών υπογράφοντας και επικυρώνοντας το TPNW χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Προτρέπουμε τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να αρχίσουν να προετοιμάζονται για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για αφοπλισμό βάσει της NPT για να καταργήσουν πλήρως τα πυρηνικά τους οπλοστάσια και να ανοίξουν τον δρόμο για την επικύρωση του TPNW.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας εδώ και δεκαετίες στο παγκόσμιο κίνημα IPPNW να εργαστούμε μαζί ως γιατροί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας πέρα ​​από όλα τα σύνορα για να αποτρέψουμε τον πυρηνικό πόλεμο και τις συνέπειές του στην υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, επιτυγχάνοντας έτσι μια ειρηνική Ευρώπη και έναν ειρηνικό κόσμο.

Ενθαρρύνουμε τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημά μας IPPNW στην προσπάθειά μας να τερματίσουμε την εποχή των πυρηνικών όπλων”.