ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΥ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΟ

ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

 

Με πρωτοβουλία του Υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αφορμή την εκπόνηση μελέτης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το κόστος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων από και προς τα νησιά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου στο Υπουργείο, παρευρέθηκαν οι δύο Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου, κκ. Καλαματιανός και Λαμπρίδης, καθώς και φορείς αρμόδιοι, σχετικοί με το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου παρουσίασε τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής στο πλαίσιο της σχετικής μελέτης  που εκπονεί, με σκοπό τόσο την ενημέρωση όλων των παρευρισκόμενων για την πορεία της μελέτης όσο και τη συμμετοχή του κάθε φορέα με τυχόν επιπλέον δεδομένα. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων αξιολογεί θετικά την εμπλοκή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο ζήτημα αυτό, αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα έχουμε τεκμηριωμένα στοιχεία για τη διαφορά κόστους μεταφοράς στη νησιωτική Ελλάδα σε σχέση με την ηπειρωτική. Εξάλλου, πάγια θέση αλλά και πρακτική του Επιμελητηρίου είναι η κατάλληλη τεκμηρίωση για να έχει αποτέλεσμα η οποιαδήποτε διεκδίκηση.

Ο Πρόεδρος, κ. Γιάννης Ρούσσος, εξέφρασε την πρόθεση του Επιμελητηρίου να συμβάλλει με όλα τα μέσα που διαθέτει όπου του ζητηθεί σχετικά από το Πανεπιστήμιο και, στην πορεία, να διεκδικήσει το μεγαλύτερο δυνατό αντιστάθμισμα για τους πολίτες και τους επιχειρηματίες των νησιών.

Επιπλέον, ο κ. Ρούσσος δήλωσε ότι πέραν της μείωσης των ανισοτήτων, εάν επιθυμούμε η νησιωτική οικονομία να μην παραμείνει μονοσήμαντη στοχεύοντας μονάχα στον τουρισμό θα πρέπει να αναζητήσουμε δραστικές λύσεις σε σχέση με το κόστος ακτοπλοϊκών μεταφορών που πολλές φορές για τις επιχειρήσεις των νησιών είναι πολλαπλάσιο (π.χ. μεταφορά  με το πλοίο με υψηλότερο κόστος της πρώτης ύλης από την ηπειρωτική Ελλάδα στην επιχείρηση του νησιού και στη συνέχεια αποστολή με τον ίδιο τρόπο του τελικού προϊόντος στην υπόλοιπη Ελλάδα). Ειδικά πλέον με την κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου νησιωτικού  Φ.Π.Α., η ανάγκη για εξισορρόπηση του δυσανάλογα υψηλού τιμήματος ακτοπλοϊκής μεταφοράς σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Θετικό είναι ότι το σύνολο των παρευρισκόμενων δεσμεύθηκε ότι θα υποστηρίξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην ολοκλήρωση της μελέτης, ώστε να αποτυπωθεί όσο το δυνατό καλύτερα το πραγματικό κόστος των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Ιδιαίτερα σημαντικός θα είναι ο ρόλος του Προέδρου του  Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), κ. Μιχάλη Σακέλλη, ο οποίος είναι σε θέση να δώσει τα πραγματικά στοιχεία του κόστους μεταφορών επιβατών και εμπορευμάτων που καθορίζεται από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν το μεταφορικό έργο.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα αποστείλουν τα στοιχεία που διαθέτουν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ώστε να ολοκληρωθεί η μελέτη”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *