«Στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων ώστε να μην συρρικνωθεί περαιτέρω το εισόδημά τους» 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

 

 

  • Προς τους κ.κ. Υπουργούς
  • Οικονομικών
  • Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  • Τουρισμού

 

«Στήριξη των ξενοδοχοϋπαλλήλων ώστε να μην συρρικνωθεί περαιτέρω το εισόδημά τους» 

 

Μεταξύ του κόσμου της εργασίας που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, κυρίως όμως από την αναλγησία της Κυβέρνησης να λάβει και να στηρίξει ουσιαστικά τους πληττόμενους, είναι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι οποίοι διανύουν μια πραγματικά εφιαλτική περίοδο.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ανέμεναν από την Κυβέρνηση την εφαρμογή μέτρων στήριξης, η οποία φυσικά ουδέποτε ήρθε. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) 42774/1072 για την παράταση των αναστολών συμβάσεων των εργαζόμενων στον τουρισμό, προβλέπεται η μονομερής αναστολή σύμβασής τους και για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ το μέτρο της εγγραφής στα μητρώα των ανέργων του ΟΑΕΔ μέχρι τον Ιανουάριο του ’21, προκαλεί ανασφάλεια και ερωτηματικά στους εργαζόμενους σχετικά με το κατά πόσο η Κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά τον κλάδο για μια ομαλή μετάβαση στη νέα τουριστική περίοδο.

Η συγκεκριμένη περίοδος εκτός από την πανδημία που πλήττει την ελληνική κοινωνία, είναι ιδιαίτερα βεβαρημένη οικονομικά, με τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι με σωρεία φορολογικών υποχρεώσεων των εργαζομένων (τέλη κυκλοφορίας, ΕΝΦΙΑ, Φόρος εισοδήματος).

Επιπλέον, στις διμερείς συζητήσεις για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας, μεταξύ των εργαζομένων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ενώ η πλευρά των εργαζομένων ζήτησε την εφαρμογή των ίδιων όρων που ίσχυαν και για την τελευταία τουριστική περίοδο, η εργοδοτική πλευρά ζητά μείωση αποδοχών κατά 20%, οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο.

Επειδή οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καλούνται από το Νοέμβρη μήνα να ζήσουν με μηνιαίο εισόδημα 400 ευρώ, δηλαδή με το επίδομα ανεργίας, σε μία περίοδο μάλιστα που υπάρχουν αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις.

Επειδή η Κυβέρνηση οφείλει να έχει ένα σχέδιο για την ομαλή μετάβαση προς τη νέα τουριστική περίοδο, προωθώντας την συνεργασία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Προτίθενται να στηρίξουν ουσιαστικά τα εισοδήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, έστω ικανοποιώντας το αίτημά τους για επέκταση του μέτρου της αναστολής σύμβασης, τουλάχιστον μέχρι 31/12/20;
  2. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να μη συρρικνωθούν περαιτέρω τα εισοδήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων ενόψει των νέων προσλήψεων για την επόμενη τουριστική περίοδο;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Βαρδάκης Σωκράτης

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Γκιόλας Ιωάννης

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Καλαματιανός Διονύσιος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Λάππας Σπυρίδων

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μπάρκας Κωνσταντίνος 

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νικόλαος

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτου Δημήτριος

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *