ΣΤΗΝ ΚΕΑ Ο Ν.ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ

ΤΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

 

 

 

“Στην Κέα για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους ο Νίκος Συρμαλένιος

Στην Κέα βρέθηκε την Κυριακή 10/2 ο Νίκος Συρμαλένιος για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους πολιούχου του νησιού.

Εκτός από την παρουσία του στη θρησκευτική εκδήλωση, παρευρέθηκε και στην καθιερωμένη συνάντηση που επακολούθησε στο Δημαρχείο του νησιού, όπου αναπτύχθηκε σημαντικός διάλογος για τα τοπικά ζητήματα, τα οποία τέθηκαν από τον δήμαρχο κ. Γιάννη Ευαγγέλου, τους αντιδημάρχους, την επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου κ. Βελισσαροπούλου, τον έπαρχο κ. Βιτάλη, τον πρόεδρο του αγροτικού συνεταιρισμού κ. Βουτσινά, τον πρώην δήμαρχο κ. Ν. Δεμέναγα και τον πρόεδρο του κυνηγετικού συλλόγου κ. Χαρβαλιά.

Τα ζητήματα τα οποία τέθηκαν από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των φορέων, μερικά και με έντονο τρόπο, αφορούν τη χρηματοδότηση των δήμων, την αδυναμία των μικρών δήμων να εφαρμόσουν το θεσμικό πλαίσιο του ν. 4412/16 περί δημοσίων συμβάσεων, έργων και προμηθειών, την υποστελέχωση των υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα του Επαρχείου, την ανάγκη αυτονομίας των δήμων έναντι της κεντρικής διοίκησης, την αναγκαιότητα κεντρικού σχεδιασμού πολιτικών νησιωτικότητας και τις ελλείψεις ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας και της παιδείας, την ανάγκη συνέχισης του παραδοσιακού δεσίματος των ζώων για τη συνέχιση της κτηνοτροφίας, το ατελέσφορο των προϋποθέσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών παραγωγών, ενώ με ιδιαίτερη έμφαση τέθηκε το ζήτημα του επικείμενου κλεισίματος του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας.

Τέλος, ως θετικό μέτρο τονίστηκε η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου.

Από την πλευρά του ο Νίκος Συρμαλένιος τοποθετήθηκε στα συγκεκριμένα ζητήματα τονίζοντας: “….. Θέλω να πω εξαρχής ότι ο τρόπος που γίνεται αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα μας τα τελευταία 8,5 χρόνια πέρασε από τρία μνημόνια γιατί έφτασε στα όρια της χρεωκοπίας και κατά συνέπεια τα αιτήματα που ακούγονται δεν πρέπει να έχουν ως πρότυπο τις εποχές του 2007 και 2008 που υπήρχε επιφανειακή ευμάρεια με τις συγκεκριμένες στρεβλώσεις που μας οδήγησαν στα γνωστά αποτελέσματα. Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι βαθμιαία μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, που σημαίνει σεβασμό στους κανόνες. Ένας από αυτούς είναι και ο ν. 4412/16 που καθιερώνει τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις. Αν αυτό δημιουργεί κάποια προβλήματα στην υλοποίηση του από τους μικρούς δήμους είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί….

….

Σχετικά με τις πολιτικές νησιωτικότητας, το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί μια τομή που σήμερα εφαρμόζεται καθολικά σε όλα τα νησιά και αρχίζει σε λίγο και η πιλοτική εφαρμογή του σε σχέση με τα καύσιμα σε όλα τα μικρά νησιά. Στο θέμα της παιδείας, για πρώτη φορά έχουν καλυφθεί όλες οι κενές θέσεις στα δημοτικά σχολεία, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν κενά -λίγα- αλλά θέλω να τονίσω ότι για πρώτη χρονιά υπήρξε τόσο μεγάλος αριθμός προσλήψεων αναπληρωτών, δυστυχώς όμως σε κάποια νησιά αρνήθηκαν να πάνε παρότι διορίστηκαν. Αντίστοιχα στα θέματα της πλήρωσης των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων στις δυτικές Kυκλάδες, παρότι υπήρξαν κίνητρα με τα επιδόματα του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας, με τη δυνατότητα χρηματοδότησης της στέγασης από τους ΟΤΑ, η κατάσταση παραμένει στάσιμη, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις λοιπές Κυκλάδες. Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι παρότι έχουν υπάρξει προκηρύξεις για πρόσληψη μόνιμων θέσεων, δεν παρουσιάζονται γιατροί. Θέλω επίσης να υπενθυμίσω ότι σε σχέση με τον αγροτικό τομέα έχουν υπάρξει επί δικής μας κυβέρνησης υπουργικές αποφάσεις στήριξης της οικοτεχνίας και πρόσφατα υπογράφτηκε η απόφαση με βάση την οποία τα τυροκομικά προϊόντα μπορούν να διατίθενται από τους ίδιους τους παραγωγούς σε όλα τα καταστήματα της περιφερειακής τους ενότητας. Σχετικά με το δέσιμο των ζώων υπάρχει μια σημαντική δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους κτηνοτρόφους απέναντι σε καταγγελίες φιλοζωικών οργανώσεων και αυτή θα βοηθήσει στην τελική απόφαση του υπουργείου. Ας μην ξεχνάμε ότι η νομοθεσία που επικαλούνται οι καταγγέλλοντες είναι του 2014 …

Σε σχέση με το επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής τράπεζας, και εμείς ως βουλευτές των Κυκλάδων διαμαρτυρηθήκαμε με δημόσια δήλωσή μας και αναδείξαμε το δίκαιο αίτημα των φορέων και των κατοίκων της Κέας για να παραμείνει το συγκεκριμένο κατάστημα που είναι το μοναδικό στην πρωτεύουσα του νησιού και από το οποίο εξυπηρετούνται κυρίως οι αγρότες των έξω περιοχών. Επίσης, η κυβέρνηση παρενέβη στο ανώτερο επίπεδο της Ένωσης Τραπεζών δια του κ. Δραγασάκη και του κ. Φλαμπουράρη και έθεσε το θέμα. Δυστυχώς η απάντηση τους ήταν ότι ή Εθνική έχει αποφασίσει να κλείσει 60 υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα, αυτά που έχουν αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα. Ο κ. Βρούτσης πολύ καλά έκανε και ως αντιπολίτευση κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, αλλά γνωρίζει βεβαίως ότι οι τράπεζες ανήκουν όλα τα τελευταία χρόνια στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα, κατά συνέπεια θα έπρεπε να διαμαρτυρηθεί και στον κ. Στουρνάρα, ως διοικητή που έχει κεντρικό ρόλο στο συγκεκριμένο σύστημα…”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *