Στέγαση μαθητών σε προκατασκευασμένες και λυόμενες αίθουσες

Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή ο Νίκος Συρμαλένιος

 

 

  “Ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή Διαμαρτυρίας της Ένωσης Γονέων Θήρας, σύμφωνα με την οποία, τα τελευταία χρόνια η πολιτεία τοποθετεί προκατασκευασμένες και λυόμενες αίθουσες για τη στέγαση των μαθητών στα σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σε χώρους στέγασης, που έχουν προκύψει από την αύξηση του πληθυσμού των τελευταίων ετών και κατ’ επέκταση την αύξηση των μαθητών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή τους «Σε μια Σαντορίνη του 21ου αιώνα, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο και ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, που αποφέρει ετησίως εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από την τουριστική βιομηχανία, που χρησιμοποιείται διαχρονικά ως πρέσβειρα της Ελλάδος ανά τον κόσμο λόγω φυσικού κάλους και της ιδιαίτερης Κυκλαδικής αρχιτεκτονικής της και ως εκ τούτου ο πολεοδομικός νόμος απαγορεύει προκάτ ή και λυόμενες κατασκευές για την προστασία αυτής, η κεντρική κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζουν εν έτη 2023 να στοιβάζουν τα παιδιά μας σε τέτοιες κατασκευές, αλλά και σχολεία πιθανώς ακατάλληλα λόγω παλαιότητας αλλά και στατικότητας χωρίς καμία πρόβλεψη αυτό να αναστραφεί στο άμεσο μέλλον».

Τέλος, με την επιστολή Διαμαρτυρίας – Ενημέρωσης η Ένωση Γονέων Θήρας απαιτεί «ασφαλείς σχολικές μονάδες, φιλικές προς το περιβάλλον που θα φιλοξενούν, θα προσκαλούν και θα προδιαθέτουν ευχάριστα τα παιδιά μας ώστε να αγαπήσουν και να θυμούνται το σχολικό περιβάλλον ως τόπο δημιουργίας και γνώσης».

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΘΗΡΑΣ

 

 

“ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Σαντορίνη βρίσκεται σε μια συνεχόμενη τουριστική ανάπτυξη, η οποία είναι συνυφασμένη και με την ταυτόχρονη πληθυσμιακή αύξηση αφού αρκετοί συμπολίτες μας επιλέγουν να μετοικήσουν στο vησi μας για λόγους εργασίας. Αυτή η συνεχώς αυξανομένη τάση οικονομικής μεταναστεύσεις τόσο από το τρίτες χώρες όσο και από την επικράτεια, αλλά και η ανοδική πορεία του αριθμού των γεννήσεων έχει οδηγήσει στην κατακόρυφη αύξηση των κάτοικων, και ως φυσικό επακόλουθο και των παιδιών στα σχολεία του νησιού, οδηγώντας σε προβλήματα ελλείψεως επαρκούς χώρων στέγασης τους.

 

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα σχολικά κτίρια όλων των βαθμίδων τα τελευταία χρόνια . Η λύση που υιοθετεί η πολιτεία είναι να τοποθετεί προκατασκευασμένες ή ακόμα και αμφίβολου καταλληλόλητας λυόμενες αίθουσες επί σειρά ετών. Έχει δε παρατηρηθεί πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό αυτών τα τελευταία έτη ως μια προσωρινή λύση που όμως στο σύνολο της καταλήγει να , είναι , μόνιμη.

 

 

Σε μια Σαντορίνη του 21ου πρώτου αιώνα, που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στον κόσμο και ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, που αποφέρει ετησίως εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο από την τουριστική βιομηχανία, που χρησιμοποιείται διαχρονικά ως πρέσβειρα της Ελλάδος ανά τον κόσμο λόγω φυσικού κάλους και της ιδιαίτερης Κυκλαδικής αρχιτεκτονικής της και ως εκ τούτου ο πολεοδομικός νόμος απαγορεύει προκάτ ή και λυόμενες κατασκευές για την προστασία αυτής, η κεντρική κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση συνεχίζουν εν έτη 2023 να στοιβάζουν τα παιδιά μας σε τέτοιες κατασκευές, αλλά και σχολεία πιθανώς ακατάλληλα λόγω παλαιότητας αλλά και στατικότητας χωρίς καμία πρόβλεψη αυτό να αναστραφεί στο άμεσο μέλλον.

 

Ως γονείς που αγωνιούμε για τα παιδιά μας δεν μπορούμε να λησμονούμε και να μην σας ενημερώσουμε ότι η Σαντορίνη εκτός από ένας επίγειος τουριστικός παράδεισος είναι και μια άκρως σεισμογενής περιοχή με αυξημένη επικινδυνότητα λόγο και της ηφαιστειακής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα πέριξ αυτής.

Απαίτησή μας είναι,

ασφαλείς σχολικές μονάδες, φιλικές προς το περιβάλλον που θα φιλοξενούν, θα προσκαλούν και θα προδιαθέτουν ευχάριστα τα παιδιά μας ώστε να αγαπήσουν και να θυμούνται το σχολικό περιβάλλον ως τόπο δημιουργίας και γνώσης.

Θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά της Σαντορίνης που είναι η ελπίδα και το μέλλον του τόπου μας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *