Σκέψεις για μόνιμη παραμονή του ΦΠΑ στο 13% για τουρισμό-μεταφορές

 

 

 

  Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι -και η απόφαση αυτή θα περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί αύριο Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή – στον μειωμένο συντελεστή 13% θα παραμείνει μόνιμα -(και μετά δηλαδή την 1η Ιανουαρίου 2024) ο ΦΠΑ στις μεταφορές, τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Εξαίρεση  θα είναι αναψυκτικά που σερβίρονται σε καταστήματα εστίασης, στα οποία ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%.

Πιο αναλυτικά, από 01/01/2024 μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για:

  • Μεταφορές: Καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων. Επιμέρους ο μειωμένος συντελεστής 13% για τα κόμιστρα των ταξί παρατείνεται για έξι μήνες έως το τέλος Ιουνίου 2024.
  • Τουριστικό πακέτο: Στο τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή επιβάλλεται ΦΠΑ 13%. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.
  • Πολιτισμό: Τα  εισιτήρια του κινηματογράφου επιβαρύνονται με μειωμένο συντελεστή.
  • Τον καφέ και τα ροφήματα που προσφέρονται από επιχειρήσεις εστίασης, το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ παρατείνεται για ακόμα έξι μήνες, ενώ στα αναψυκτικά που προσφέρονται από επιχειρήσεις εστίασης  ο ΦΠΑ επανέρχεται στο 24%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *