ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΟΥ «ΗΡΑΚΛΗ» ΒΕΡΒΕΝΩΝ.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΒΑΛΗ

 

 

 

“Δεν είχαν περάσει 5 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου (1926) και η φήμη των δυνατοτήτων της ομαδάρας είχε εξαπλωθεί σ όλη τη Αρκαδία.(Πιο μακριά δεν είχε, λόγω ανυπαρξίας ΜΕDIA).

 

 

Οι νίκες διαδέχονταν η μία την άλλη, στα γήπεδα-γαιδουρόλακκες της επαρχίας Κυνουρίας.Τεσσάρες, πεντάρες κλπ σε κάθε παιχνίδι, από τα «μανίκια παιδιά» των ορεσίβιων πατριωτών.Καμαρώνανε λοιπόν οι δικοί μου και «δουλεύανε» με γραφική αλλαζονεία και καμάρι, τις «αχάμνιες» των γειτονικών χωριών. Οι άλλοι είχανε «σκυλιάσει» και άρχισαν τα παράπονα. Η πρώτη αντίδραση ήλθε από τα Βούρβουρα, που επιστολογράφος κατήγγειλε συμμετοχή στην ομάδα «ξενοχωριτών».

 

Οι «αλλοδαποί» της ομάδας, προέρχονταν από χωριό του Δήμου Βερβένων τα Πηγαδάκια Τριπόλεως και σκανδάλισαν με την συμμετοχή τους τα γύρω χωριά και τους ανθρώπους των. Έτσι την 1η Οκτωβρίου του 1931, ο Μανώλης Λυμπέρης, μάλλον παράγοντας από τα χωριά του Καστρίου Κυνουρίας (Καράτουλα) γράφει παραπονούμενος στο Κυνουριακό Βήμα ( μια καθόλου, μα καθόλου αριστερή φυλλάδα, που εκδίδετο στο Λεωνίδιο…) στο φύλλο υπ αριθμ 29 τα παρακάτω παραπονιάρικα:

 

 

«Πολύ ατυχής ήταν η έμπνευσις του Προέδρου του Αθλητικού Συλλόγου Βερβένων κ. Καρτσιούνη, να διαγνώση, αφορμήν λαμβάνων, παρά τινος εκ Βουρβούρων δημοσιεύματος, το ότι εις την ομάδα των δεν περιλαμβάνουν συνήθως και ξένους παίκτας. Και λέγομεν ατυχής (σ.σ. η έμπνευσις) διότι δυστυχώς, ως μη ανταποκρινομένη, προς τα πράγματα, μέλλει να διαψευσθή και υφ ημών, οίτινες προ τετραμήνου ευρέθημεν εις την θέσιν να διαπιστώσωμεν τα όσα ο Βουρβουραίος επιστολογράφος ανέφερεν και τα οποία ερχόμεθα ήδη να επιβεβαιώσωμεν. Προκαταβολικώς οφείλομεν να δηλώσωμεν, ότι προβαίνοντες εις την δημοσίευσιν της παρούσης, δεν εμφορούμεθα υφ ουδενός προσωπικού ή συλλογικού μίσους, παρα υπό της επιθυμίας και μένους,όπως εξυπηρετήσων τον εν τη γεννέσει του ακόμη αθλητισμόν της επαρχίας μας.

 

Οι Βερβαινιώται λοιπόν μετά τις εν όλω περιφήμους νίκας των, επί διαφόρων Κυνουριακών ομάδων «επήραν τόσον υψηλά τον αμανέ», ώστε να μη βλέπουν τώρα, παρά μόνον τον τίτλο του πρωταθλητού της Κυνουρίας, όπως τουλάχιστον διαβάσαμεν εις το προηγούμενον φύλλο του Κυνουριακού Βήματος και εφ όσον μεν τούτο θα το κατόρθωναν, εφ εαυτών και μόνον, δεν θα ήταν κατακριτέοι, αλλά άξιοι, παντός επαίνου.
Το να διακηρύσσουν όμως τας νίκας των, οιτινες απεκτήθησαν μόνον και μόνον, χάριν εις την συμμετοχή διαφόρων εκ Τριπόλεως παικτών (ασχέτως εάν ούτοι, ανήκουν εις τον Δήμον των), είλναι ολίγον τι σκανδαλώδες και πολύ έξω των ορίων του ιδεώδους αθλητισμού δια του οποίου όπως και άλλοτε ετονίσαμεν, δεν επιδιώκονται δάφνες και νίκες, αλλά η σωματική και πνευματική εξύψωσις των ατόμων.

 

Για να μην επεκταθώμεν περισσότερον, σεβόμενοι και τον χώρον του Κυνουριακού Βήματος,περιοριζόμεθα να συστήσωμεν εις τους φίλους μας Βερβενιώτες, όπως παύσουν του λοιπού, διαπομπεύοντες τους ηττημένους της χθές, όχι μόνον πιθανόν να είναι οι νικηταί της αύριον, αλλά και διότι προσφέρουν κακήν υπηρεσίαν εις τον Αθλητισμόν μας, δίνοντες το παράδειγμα των δημοσίων προστριβών μεταξύ των Συλλόγων.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ»

Όμορφες και γραφικές ιστορίες εκείνων των εποχών…
Το υλικό προσφέρθηκε από το φίλο Παναγιώτης Ι.Δ. Βλαχάκης που το διέσωσε και τον ευχαριστούμε γι αυτό..”. .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *