Σαντορίνη και οι δύο πραγματικότητες

Συγκρίσεις της εικόνας σtο Instagram-

 

 

 

Θα μπορούσε απλά να είναι η φυσιολογική τάση εξιδανίκευσης κάποιου πράγματος που οι άνθρωποι λαχταρούν για πολύ καιρό και επιτέλους το αποκτούν. Συνεπαρμένοι από πλάνα και εικόνες, αφηγήσεις και υποσχέσεις ενδίδουν στον πειρασμό και βυθίζονται στα τοπία των ονείρων τους;.  Τι γίνεται όμως, αν αυτά αποδεικνύονται διαφορετικά, από ότι τα είχαν όχι απλά φανταστεί, αλλά δημιουργήσει μέσα στο μυαλό τους; .

 

Όπως προκύπτει από τις αναρτήσεις στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, μάλλον αρνούνται να δουν τη πραγματικότητα. Είναι μια συνειδητή αυτοεξαπάτηση που υπηρετεί μια μιμητική επιθυμία (όλοι θεωρούν αυτό όμορφο, άρα το θεωρώ κι εγώ γιατί θέλω να ανήκω στους «όλους») ή ένας ιδεοψυχαναγκασμός για την εύρεση ευτυχίας και ομορφιάς ακόμα κι εκεί που δεν υπάρχει ή είναι τραυματισμένη;.

 

Τo ΜSN, δημοσίευσε μια εντυπωσιακή λίστα φωτογραφιών από προορισμούς σε όλο τον πλανήτη, συγκρίνοντας την  εξιδανικευμένη (πραγματική πάντως) εικόνα και την επίσης πραγματική, αλλά σε άβολες στιγμές, εποχές και καταστάσεις. Σε αυτό το αφιέρωμα, βρίσκεται και η Σαντορίνη, με τη γερμανική έκδοση του MSN, να γράφει:

«Κάθε μέρα, 57 πτήσεις και δύο κρουαζιερόπλοια φέρνουν στο νησί περίπου 10.000 τουρίστες (σ.Santonews, τα στοιχεία είναι υποτιμημένα). Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα δύο χωριά, τα Φηρά και η Οία, είναι συχνά τόσο υπερπλήρη που οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να μειώσουν τον αριθμό των καθημερινών επισκεπτών σε 8.000. Προφανώς όμως αυτό δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί, όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι CNN».

 

To ενδιαφέρον φωτορεπορτάζ του MSN

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *