Ρεσιτάλ κιθάρας από τον Νίκο Ζάρκο με προβολή video-art

ΜΠΕΛΛΩΝΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

 

 

Το έργο για κιθάρα Caprichos de Goya, op. 195 (1961) του Ιταλού συνθέτη Mario Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), αποτελεί μία σειρά μουσικών απεικονίσεων εμπνευσμένων από τα ομώνυμα
χαρακτικά του Ισπανού ζωγράφου Francisco Goya (1746-1828). Στις 80 χαλκογραφίες που κυκλοφόρησαν στις 6 Φεβρουαρίου του 1799, βρίσκει αγωνιώδη έκφραση ο παράλληλος σκοτεινός κόσμος του ζωγράφου, τα άγρια, σαρκαστικά, βίαια και κυνικά οράματά του, «του καπρίτσιου και της επινόησης», όπως ο ίδιος τα αποκαλούσε.

Για την παρουσίαση του έργου από τον κιθαριστή Νίκο Ζάρκο, εννέα video art καλλιτέχνες δημιούργησαν βίντεο που θα συνοδεύουν τη ζωντανή εκτέλεση, επιχειρώντας την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου διαλόγου ανάμεσα στο μουσικό και το εικαστικό έργο. Μέσα σε ένα αφηγηματικό πλαίσιο με αναφορές από όλο το φάσμα της θεματολογίας των Caprichos και με αφορμή τα μουσικά συμβάντα, τα δεκαπέντε έργα video art επανεξετάζουν τους διαχρονικούς προβληματισμούς των Caprichos, χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών πρακτικών, όπως η κινηματογράφηση,το animation, η ψηφιακή επεξεργασία, το κολάζ κ.ά.

Σύλληψη-Μουσική Ερμηνεία (κιθάρα): Νίκος Ζάρκος
Σύλληψη-Επιμέλεια: Φωτεινή Σαλμούκα
Video artists: Νάσια Καλαμάκη, Αθηνά Γεωργία Κουμελά, Μυρσίνη Νίκου, Ναταλία Παπαδοπούλου,
Διονύσης Παππάς, Εύη Στάμου, Μαρία Σχινά, Μάγια Γαλάτεια Ταπεινού, Κωνσταντίνα Φόρου

Η είσοδος είναι δωρεάν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *