“Ο αγώνας για την υγεία είναι αγώνας ζωής”

Της Κατερίνας Γιαννακά με αφορμή την κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Σύρου

 

 

“Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σύρου συνεχίζουν τον αγώνα τους απεργώντας, διαδηλώνοντας, αποκαλύπτοντας τις φρούδες υποσχέσεις που μοίρασαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης στις αρχές της τουριστικής περιόδου.

 

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σύρου βγαίνουν και πάλι στο δρόμο. Η φωνή τους είναι φωνή απόγνωσης, για τις υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν στο ελάχιστο, για τις εξαντλητικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δούλεψαν το καλοκαίρι, για την υποβάθμιση, την υποστελέχωση ακόμη περισσότερο όλων των δομών υγείας στα νησιά.

 

Η καταστροφική τακτική  της κυβέρνησης να μετακινεί από νησί σε νησί και από το νοσοκομείο γιατρούς, κατάσταση που συνεχίζεται, για να μπαλώσει δήθεν τα κενά που υπάρχουν, αποτελεί ευτελισμό του ΕΣΥ και μάλιστα την ώρα των «πανηγυρισμών» της κυβέρνησης για τα εκατομμύρια των τουριστών που πλημμύρισαν τα νησιά.

Το μόνο μέτρο που πήραν, ήταν η θέσπιση ως κινήτρου μετακίνησης για ένα μήνα, ποσού 1.500€ σε γιατρούς κεντρικών Νοσοκομείων, μέτρο που απέτυχε πλήρως, αφού δεν ανταποκρίθηκε κανένας και πώς να ανταποκριθεί άραγε, αφού δεν θα είχε πού να μείνει;

Φωνή απόγνωσης των εργαζομένων βγαίνει από την ανακοίνωση του Σωματείου τους: «Τις ημέρες της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν 2/8 – 22/8 το Υπουργείο και η 2η ΔΥΠΕ άφησαν το Νοσοκομείο μας χωρίς εργαστηριακό γιατρό …Μέσα στον Αύγουστο μετακινήθηκαν ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ σε άλλα νησιά ένας παθολόγος και ένας γενικός ιατρός του Νοσοκομείου…Σήμερα ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ:  Ψυχίατρο, νευρολόγο, Διευθυντή στη χειρουργική κλινική, στο τέλος του χρόνου ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ Διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής, ούτε Παθολογοανατόμο και δεν θα γίνονται βιοψίες. Με οριακό ιατρικό προσωπικό στα εργαστήρια, πάντα θα κινδυνεύουμε και θα ζητιανεύουμε γιατρούς από την ΥΠΕ.

ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ  εδώ και καιρό η ΜΑΦ, ούτε η ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ κλινική και τα περιστατικά νοσηλεύονται όπως στο παρελθόν πριν λειτουργήσουν αυτά τα δύο τμήματα. Σε σύντομο διάστημα τα ραντεβού, που τώρα καθυστερούν 2 μήνες, θα φτάσουν τους 4 και 5. Το προσωπικό πλέον ΣΕΡΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΠΩΣΗ».

Τα αιτήματα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σύρου και σε όλες τις δομές υγείας των νησιών μας, είναι αιτήματα όλων των Κυκλαδιτών. Απαιτούνται γενναία μέτρα για να αποκτήσουν τα νησιά μας σωστό και πλήρες δημόσιο σύστημα υγείας, αντάξιο της προσφοράς τους στην Εθνική Οικονομία.

Το Νοσοκομείο Σύρου έχει φτάσει στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, ενώ δεν διαφαίνεται πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για ανατροπή αυτής της κατηφόρας.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σύρου την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου μας αφορά όλους, φορείς και κατοίκους.

Μαζί τους συνεχίζουμε τον αγώνα για τη στήριξη του ΕΣΥ, το οποίο με κάθε τρόπο επιχειρεί η κυβέρνηση να απαξιώσει, για να το καταστήσει εύκολη λεία στους επιχειρηματίες της υγείας.

Απαιτείται μια άλλη πολιτική, πολύπλευρης στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, ουσιαστικής ενίσχυσης των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα νησιά, κάλυψης των τεράστιων κενών με μόνιμους διορισμούς. Το δημόσιο Σύστημα Υγείας στα νησιά πρέπει να αναπτυχθεί και να εξειδικευθεί με τους όρους της «νησιωτικότητας», να γίνει πράξη το «νησιωτικό ΕΣΥ»,  με την αναβάθμιση των δομών Α/θμιας και Β/θμιας Υγείας, με επιπλέον μέτρα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιών, με την ουσιαστική  οικονομική ενίσχυση των Υγειονομικών.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνειδητά υποβαθμίζει, απαξιώνει και διαλύει το ΕΣΥ.

 

Ο αγώνας των εργαζόμενων στις δομές υγείας των νησιών μας είναι και δικός μας αγώνας, γιατί ο αγώνας για την Υγεία είναι αγώνας για τη ζωή”. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *