“Με το ΕΣΥ για τη ΖΩΗ”

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυκλάδων

 

 

 

 

“Η κατάργηση από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των νοσοκομειακών γιατρών, καθώς και η δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ οι ιδιώτες (με το αζημίωτο, από τις τσέπες των ασθενών φυσικά) καταλύει στην πράξη την εμβληματικότερη κατάκτηση του κινήματος της μεταπολίτευσης, το Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση τον δείκτη των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών που πλέον αγγίζει το 30% (έναντι 8% το 2019).

Η δημόσια δωρεάν περίθαλψη και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας για όλο τον πληθυσμό χωρίς διακρίσεις ήταν και παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Δύναμη δεν είναι τα λόγια μας, αλλά το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  στην υγεία και μάλιστα σε μια περίοδο ανελαστικής αντιλαϊκής μνημονιακής εποπτείας.

Το 2015 στις Κυκλάδες παραλάβαμε ένα σύστημα υγείας διαλυμένο, τα δύο Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου υπό κατάρρευση με αποδεκατισμένους οργανισμούς, προϋπολογισμούς με χρέη και το Νοσοκομείο της Σαντορίνης έτοιμο για πώληση. Αγροτικά ιατρεία χωρίς εξοπλισμό και γιατρούς, διακομιδές με ακατάλληλα σκάφη ιδιωτών με υπέρογκα κόστη.

Σε τέσσερα χρόνια πραγματοποιήσαμε:

  • Άνοιγμα Γενικού Νοσοκομείου Θήρας.
  • Σημαντική ενίσχυση των νοσοκομείων του νομού με νέα τμήματα, υπηρεσίες και εξοπλισμό. Ενδεικτικά:
  • Στη Σύρο: ΜΑΦ και Παιδιατρική Κλινική, νέα μικροβιολογικά εργαστήρια, Ιατρείο Ύπνου και Άνοιας, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας, Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ΑμεΑ, εγκατάσταση μαγνητικού τομογράφου.
  • Στη Νάξο: Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Τμήμα ενδοσκοπήσεων με γαστρεντερολόγο, Τμήμα Αιμοδοσίας, Ιατρείο Πόνου, εγκατάσταση αξονικού τομογράφου.
  • Στη Σαντορίνη: Μαιευτικό Τμήμα, χειρουργεία, εγκατάσταση αξονικού τομογράφου.
  • Ενίσχυση με εξοπλισμό, υπηρεσίες και προσωπικό των Κέντρων Υγείας Πάρου, Μυκόνου, Τήνου, Αμοργού, Ίου κλπ. Ενδεικτικά: τοποθέτηση παιδιάτρου μετά από 6 χρόνια στο ΚΥ Πάρου, παθολόγου και μονίμων νοσηλευτών, εγκατάσταση μονάδας παραγωγής οξυγόνου στην Τήνο και τη Σαντορίνη.
  • Ενίσχυση του εξοπλισμού των αγροτικών ιατρείων.
  • Αύξηση του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.
  • Λειτουργία βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στη Σύρο και ενίσχυση τοπικών ΕΚΑΒ με πλωτά ασθενοφόρα και προσωπικό. Ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τα ασθενοφόρα.
  • Νομοθετικές παρεμβάσεις.

Ενδεικτικά: Θεσπίστηκε ο οπλίτης γιατρός ο οποίος παράλληλα με τη θητεία του στελέχωνε τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας σε μικρά νησιά. Δόθηκαν οικονομικά κίνητρα σε συνεργασία με τις Περιφέρειες προκειμένου οι θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία των νησιών να γίνουν ελκυστικότερες. Θεσπίστηκε η υποχρεωτική 5ετής παραμονή των γιατρών στα νησιά και αμέσως μετά η μετάθεσή τους σε νοσοκομείο επιλογής τους. Παρατάθηκε η σύμβαση νοσηλευτών και άλλου επικουρικού προσωπικού ωφελουμένων του ΟΑΕΔ. Εντάχθηκαν στον ΕΟΠΠΥ οι εξετάσεις για τη διάγνωση της «Νόσος Νάξος» μέσω του προγράμματος Ιατρικής της Ακρίβειας που περιλάμβανε και στοχευμένες θεραπείες.

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την υγεία προβλέπει, μεταξύ άλλων: 15.000 προσλήψεις σε βάθος 3ετίας – γενναία μισθολογική αναβάθμιση για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζομένους στο ΕΣΥ και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά – ενίσχυση των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας – περιορισμό των ιδιωτικών δαπανών υγείας που βαραίνουν τα νοικοκυριά (φάρμακα, οδοντιατρική περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις κ.ά.) – θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ με στόχο την ισόρροπη και κοινωνικά ανταποδοτική ανάπτυξη δομών σε όλη τη χώρα, μειώνοντας τις περιφερειακές ανισότητες στη φροντίδα υγείας. Φυσικά, ένταξη και του ΓΝ Θήρας στο ΕΣΥ.

Δεσμευόμαστε για ένα σύγχρονο δημόσιο ισχυρό εθνικό σύστημα υγείας που να διασφαλίζει την αξιοπρέπεια εργαζομένων και ασθενών και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όλο τον πληθυσμό.

Δύναμη είναι το όραμά μας

Εχέγγυο το έργο μας”. 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *