“Επιτέλους, μην παίζετε με την υγεία στις Κυκλάδες”

Μαρία Χανιώτη-Υποψήφια βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων

 

 

 

 

“Το νοσοκομείο Ερμούπολης Σύρου «Βαρδάκειο και Πρώιο» είναι συνέχεια του πρώτου οργανωμένου νοσηλευτικού ιδρύματος της Επαναστατημένης και Ελεύθερης Ελλάδας από το 1825.

Στη θέση που βρίσκεται σήμερα κτίστηκε με χρηματικές δωρεές του αείμνηστου Ιωάννη Κυριαζή Βαρδάκα και αποπερατώθηκε από το κληροδότημα του Σταματίου Κωνσταντίνου Πρώιου και το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα στις Κυκλάδες, με συνολική δύναμη 150 κλινών.

Αυτό το νοσοκομείο που καλύπτει τις ανάγκες του τομέα υγείας στα νησιά μας, σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, υποστελεχωμένο και αποδυναμωμένο . Δεν μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στους νησιώτες γιατί υπάρχει κλιμακούμενη υποβάθμιση.

Οι πολίτες δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εξετάσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα, ούτε για έναν υπέρηχο. Υπάρχει απουσία βασικών ειδικοτήτων (π.χ. νευρολόγος και ψυχίατρος), ενώ υπάρχουν και ελλείψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών όπως διευθυντής γενικός χειρουργός, χειρουργικής κλινικής, αναισθησιολόγος, ορθοπεδικός, παθολόγος κλπ, καθώς και γαστρεντερολόγος και νεφρολόγος. Ομοίως, ένας και μοναδικός οφθαλμίατρος προσπαθεί να εξυπηρετήσει όλους τους ασθενείς. Ακόμα, εντός του 2023 αναμένεται να αποχωρήσουν πολλές άλλες ειδικότητες ιατρών.

Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό που προβλέπονται 144 θέσεις, σήμερα υπηρετούν μόλις 101 μόνιμοι και 28 συμβασιούχοι. Τα ίδια θέματα (έλλειψης προσωπικού) αντιμετωπίζουν και στην τεχνική υπηρεσία (προβλέπονται 16, υπηρετούν 7 μόνιμοι και τρείς συμβασιούχοι).

Το ξεχαρβάλωμα φτάνει σε όλους τους τομείς του νοσοκομείου Σύρου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο των συμβασιούχων (πλην ιατρών) είναι 71 (των περισσότερων οι συμβάσεις λήγουν 30/9/2023 και 31/12/2023).

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων του νοσοκομείου Σύρου «[…] λόγω αναρρωτικών αδειών και των τριών χειρουργών που υπηρετούν στο νοσοκομείο κρίνεται επισφαλής η εφημέρευση για τα χειρουργικά περιστατικά». Ως απάντηση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ «ανήγγειλε» την επείγουσα κάλυψη της εφημεριακής λειτουργίας του Νοσοκομείου Σύρου με ιδιώτη ιατρό γενικής χειρουργικής…

Επειδή δε, η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να φέρει από την πίσω πόρτα τους εργολάβους υγείας στο νοσοκομείο, ζητούμε την άμεση κάλυψη των κατεπειγουσών αναγκών του νοσοκομείου, τη στελέχωσή του καθώς και όλων των Κέντρων Υγείας των Κυκλάδων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, αφού εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *