“Ένα απογοητευτικό παρόν…”

Κατερίνα Γιαννακά, για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με αφορμή τον ξυλοδαρμό υπαλλήλου

 

 

 

 

 

 

“Οι Κυκλάδες είναι ένας τόπος, που αναβλύζει αρχαία Ελλάδα και οι αρχαιολόγοι έχουν βαθιά επίγνωση του χώρου, με αποτέλεσμα οι διατάξεις που υπηρετούν να «ενοχλούν» και να βρίσκονται διαχρονικά στο στόχαστρο. Είναι πράξη καταδικαστέα και απαράδεκτη η εγκληματική και αποτρόπαιη επίθεση άγνωστων δραστών εναντίον υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπεύθυνου για τη Μύκονο, με αποτέλεσμα τον βαρύτατο τραυματισμό του.

 

Τα προβλήματα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι γνωστά, καταγεγραμμένα επανειλημμένα και διαχρονικά, αλλά το Υπουργείο Πολιτισμού κωφεύει και αδιαφορεί για την επίλυσή τους. Αγνοεί το γεγονός ότι αυτή η υπηρεσία είναι για τις Κυκλάδες  ζωτικής σημασίας, τόσο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όσο και για την ανάπτυξη της περιοχής. Τα στελέχη της επιτελούν το καθήκον τους με αφοσίωση, αλλά σε δυσμενέστατες συνθήκες. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι ισχυρά και η σύγκρουση με αυτά υπηρεσιών της πρώτης γραμμής, όπως η Εφορεία Αρχαιοτήτων, είναι αναπόφευκτη και άνιση, με αποτέλεσμα ακόμη και εγκληματικών ενεργειών όπως η συγκεκριμένη.

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει αποψιλωθεί από προσωπικό, (αρχαιολόγους, φύλακες, διοικητικά στελέχη), αφαιρέθηκαν ουσιαστικές αρμοδιότητες με τον πρόσφατο νόμο Ν5021/2023 με βάση τον οποίο η πλειοψηφία του Τοπικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, δεν απαρτίζεται πλέον από αρχαιολόγους. Η εγκατάλειψή της γενικά, έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία της να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην επίλυση προβλημάτων και τη διευθέτηση υποθέσεων. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τα ελάχιστα στελέχη της αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασφαλές περιβάλλον, με αποτέλεσμα να υφίστανται συμπεριφορές και αντιδράσεις καταδικαστέες, αλλά να κινδυνεύει ακόμη και η ζωή τους.

Η αναβάθμιση της και ο εκσυγχρονισμός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είναι άμεσης προτεραιότητας. Η μεταφορά της έδρας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στη Σύρο, την πρωτεύουσα του νομού, είναι επιβεβλημένη, με παράλληλη αποκέντρωσή της στα μεγάλα νησιά. Είναι ακατανόητο μια υπηρεσία τόσο καίριας σημασίας για τις Κυκλάδες να βρίσκεται στην Αθήνα. Σε κανέναν άλλο νησιωτικό νομό της Ελλάδας δεν συμβαίνει αυτό και δεν είναι πλέον δικαιολογία το πρόβλημα των ενδοκυκλαδικών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Το ΥΠΠΟ με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός καιρός είναι να σκύψει πάνω στα προβλήματα αυτής της υπηρεσίας και να προβεί στις ενέργειες που επιβάλλονται για την προστασία των εργαζομένων της, αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων που την ταλανίζουν και μαζί της και τους κατοίκους των Κυκλάδων.

Κατερίνα Γιαννακά

Μέλος της ΚΕ Σύριζα ΠΣ αναπληρώτρια συντονίστρια στο τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *