“Άμεση λύση στο πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες”

Γιώργος Μαραγκός- Υποψήφιος Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

“Ως μείζον ζήτημα έχει αναδειχθεί το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες, το οποίο, κατά το τελευταίο διάστημα, έχει καταστεί οξύτατο και έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

  Για την ανάδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης η οποία, ιδιαίτερα στη Μύκονο, έχει οδηγήσει σε απόγνωση και πλήρες αδιέξοδο τους εκπαιδευτικούς, αλλά και την άσκηση περαιτέρω πιέσεων για την εξεύρεση άμεσων λύσεων, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, μεγάλη κινητοποίηση όλων των εκπαιδευτικών της Μυκόνου, του συνδικαλιστικού τους οργάνου και του Προέδρου της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, στο Δημαρχείο της Μυκόνου.

  Στην κινητοποίηση στην οποία συμμετείχε, στηρίζοντας πλήρως τα αιτήματά τους, και ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Μαραγκός, επί τη ευκαιρία παρουσίας του στο νησί της Μυκόνου, τέθηκαν σθεναρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί ενώπιον του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γιώργος Ρουσσουνέλος, και του Αντιδημάρχου, κ. Μιλτιάδη Ατζαμόγλου.

Ειδικότερα, αυτήν την περίοδο, δεκάδες εκπαιδευτικοί της Μυκόνου βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας αφού εκδιώκονται κυριολεκτικά από τα σπίτια που διαμένουν και έχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα και τις οικοσκευές τους, μεσούσης μάλιστα της σχολικής περιόδου, προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τα αξιοποιήσουν τουριστικά, κατά το διάστημα Μάϊου – Σεπτεμβρίου.

Τι θα γίνει λοιπόν με αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι μορφώνουν τα παιδιά μας και που σήμερα μένουν κυριολεκτικά στο δρόμο; Με ποια ψυχική και πνευματική ισορροπία θα αφοσιωθούν τον Ιούνιο στις εξετάσεις των μαθητών; Αμείλικτα ερωτήματα τα οποία όμως απαιτούν σαφείς και άμεσες απαντήσεις.

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Μαραγκός, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι εκπαιδευτικοί, σταχυολογώντας τα στα ακόλουθα:

  • Δημιουργία τράπεζας στέγης σε νησιά των Κυκλάδων, η οποία θα εντάξει στο δυναμικό της είτε το υπάρχον κτιριακό απόθεμα που βρίσκεται στην ιδιοκτησία των Δήμων, με τις απαιτούμενες κτιριακές διαμορφώσεις και παρεμβάσεις, είτε κτίρια τα οποία θα ανεγερθούν με πόρους του ΠΔΕ είτε του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τα οποία οι εκπαιδευτικοί θα καταβάλλουν ένα συμβολικό αντίτιμο για την στέγασή τους.

  • Θέσπιση φορολογικών και λοιπών κινήτρων σε ιδιοκτήτες κατοικιών, οι οποίες σήμερα αξιοποιούνται για τουριστική εκμετάλλευση, προκειμένου να μισθώνονται σε εκπαιδευτικούς.

  • Χορήγηση επιδόματος στέγασης σε εκπαιδευτικούς, από τους Δήμους ή/και την πολιτεία το ύψος του οποίου θα προσδιορίζεται με βάση την κάθε περιοχή.

  • Άμεση μίσθωση χώρων (καταλυμάτων) για την προσωρινή στέγαση των εκπαιδευτικών και των οικοσκευών τους από σήμερα έως και τον Οκτώβριο για την αντιμετώπιση των μαζικών εξώσεων ενόψει της τουριστική σεζόν.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, έχουν σαφέστατη ευθύνη για τη δημιουργία και διόγκωση του προβλήματος, και οφείλουν σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση, να αντιδράσουν άμεσα και αποτελεσματικά ώστε να επιλύσουν ριζικά το πρόβλημα”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *