ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΑΠΠΟΣ

 

 

 

  skoypidia_plastiki_sakoyla“Την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 18:30 μμ στην αίθουσα Δημοτικού Συνεδριάσεων στο Κλειστό Γυμναστήριο Θήρας (ΔΑΠΠΟΣ) θα πραγματοποιηθεί Συνάντηση Εργασίας για τη Μείωση της Πλαστικής Σακούλας στη Σαντορίνη.

Η συνάντηση διοργανώνεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης και την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Θήρας με στόχο τη διαβούλευση με τις επιχειρήσεις – υπεραγορές τροφίμων, άλλους εμπλεκόμενους φορείς καθώς και το ευρύτερο κοινό.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) στο πλαίσιο των ενεργειών πρόληψης για τις οποίες έχει αρμοδιότητα σχεδιάζει πιλοτικές δράσεις μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας σε δύο νησιά που ζήτησαν την υποστήριξη του ΕΟΑΝ, τη Σαντορίνη και την Τήνο. Τα πρώτα δύο πιλοτικά προγράμματα θα γίνουν σε νησιά, λόγω του ότι μπορούν να θεωρηθούν κλειστά συστήματα με εύκολα προσδιορίσιμες ροές ανθρώπινου δυναμικού και αγαθών, και είναι πιο εύκολη η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και ο υπολογισμός διάφορων δεικτών αξιολόγησης των πιλοτικών προγραμμάτων.

Βασικός σκοπός των πιλοτικών προγραμμάτων θα είναι η μελέτη της αλλαγής συμπεριφοράς των κατοίκων του νησιού ως προς τη χρήση της πλαστικής σακούλας ως αποτέλεσμα των δράσεων του προγράμματος που θα αποτελούνται από δύο κύριες ομάδες δράσεων: α) την ενημέρωση και εκπαίδευση και β) την θέσπιση οικονομικού τέλους σε εθελοντική βάση στη χρήση πλαστικής σακούλας και προτροπή για χρήση τσάντας πολλαπλών χρήσεων.

Ο ΕΟΑΝ και ο Δήμος Θήρας καλεί τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να αλλάξουν συνήθειες, να μην δημιουργούν απόβλητα και να συμμετέχουν στην Ανακύκλωση, έτσι ώστε «Καμία Πλαστική Σακούλα να μην καταλήγει στο Περιβάλλον, στη Θάλασσα και στα Απόβλητα!».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με την νέα Οδηγία 2015/720 που εξέδωσε, στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενδυνάμωση των δράσεων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων, επέλεξε τη μείωση της κατανάλωσης λεπτής πλαστικής σακούλας (<50μm) μεταφοράς ως βασικό στρατηγικό στόχο. Μέσα στην Οδηγία αυτή, δίνονται στα κράτη μέλη, δύο επιλογές για την ενεργοποίηση δράσεων:

• είτε να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν, ότι η μέση ετήσια κατανάλωση δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές σακούλες ανά πολίτη έως τα τέλη του 2019 και τις 40 έως τα τέλη του 2025,

• είτε, εναλλακτικά, να εξασφαλίσουν ότι, από τα τέλη του 2018, αυτές οι σακούλες θα δίδονται στους αγοραστές με οικονομικό αντίτιμο.

Μειώνοντας τη χρήση πλαστικής σακούλας, πετυχαίνουμε σημαντικά οφέλη για την προστασία του θαλάσσιου και φυσικού περιβάλλοντος, αφού οι πλαστικές σακούλες βλάπτουν ανεπανόρθωτα τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τα πουλιά (ασφυξία και πνιγμός λόγω παγίδευσης μέσα σε σακούλες ή κατάποσης, εστίες ρύπανσης και συσσώρευσης επιπρόσθετων οργανικών ρύπων που καταλήγουν στην τροφική αλυσίδα), ενώ απαιτούνται δεκάδες έως εκατοντάδες χρόνια ώστε να διασπαστούν σε μικροπλαστικά και να συνεχίσουν την επικίνδυνη πορεία τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη λήψη μέτρων σχετικά με την οξο-διασπώμενη πλαστική σακούλα και αναμένεται η έκδοση προδιαγραφών για τη χρήση κομποστοποιήσιμων πλαστικών σακουλών, ως ενδεχόμενη εναλλακτική επιλογή και για συγκεκριμένες χρήσεις”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *