ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΞΕΝΙΚΩΝ (ΛΕΣΕΨΙΑΝΩΝ) ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΙΔΩΝ

Γαστρονομική εκδήλωση στο ξενοδοχείο De Sol Hotel & Spa

 

 

 

 

“Η iSea στο πλαίσιο του προγράμματος Pick the Alien θα βρεθεί στην Σαντορίνη και την Πάρο πραγματοποιώντας δράσεις για την προώθηση της κατανάλωσης ξενικών ειδών. Συγκεκριμένα:

⦁    Στην Σαντορίνη θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική και γαστρονομική εκδήλωση στις 20 Οκτωβρίου.
⦁    Οι δράσεις θα συνεχιστούν στην Πάρο με ενημερωτική εκδήλωση στις 22 Οκτωβρίου και γαστρονομική στις 23 Οκτωβρίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το 2019 και στο πλαίσιο του έχουν ενημερωθεί περισσότεροι από 3500 πολίτες στα νησιά του Ιονίου, των Κυκλάδων και στην Κρήτη. Φέτος ωστόσο, τόσο η ομάδα, όσο και οι στόχοι του προγράμματος, μεγαλώνουν! Εκτός από την προώθηση της κατανάλωσης βρώσιμων ξενικών ειδών, στόχος μας πλέον αποτελεί η προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών και η αντικατάσταση εμπορικών αυτόχθονων ειδών, των οποίων οι πληθυσμοί  μειώνονται, με βρώσιμα ξενικά είδη.

Στην Σαντορίνη, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 – 18:30, προσκαλούμε στο ξενοδοχείο De Sol Hotel & Spa όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα εφοδιασμού και διάθεσης ψαριών και θαλασσινών (αλιείς, σεφ και μάγειρες, ιχθυοπώλες, εστιάτορες, ξενοδοχειακές μονάδες, κτλ) και το κοινό με στόχο την ενημέρωση τους για τα ξενικά  είδη της περιοχής και τις επιπτώσεις τους.

Την ίδια ημέρα στις 19:00 – 21:00 καλούμε τους κατοίκους κι επισκέπτες της περιοχής να δοκιμάσουν ευφάνταστες κι εύγεστες συνταγές που θα ετοιμάσουν για εμάς καταξιωμένοι σεφ της περιοχής στο εστιατόριο του ξενοδοχείου.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν στην Πάρο, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου η ενημερωτική εκδήλωση θα υλοποιηθεί στην Δημοτική Αίθουσα ΝΗΡΕΑΣ στη Νάουσα στις 17:00 – 18:30 και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου η γαστρονομική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στις 19:00-21:00, όπου θα έχουν όλοι την ευκαιρία να δοκιμάσουν βρώσιμα θαλάσσια ξενικά είδη και να ανακαλύψουν πως τα θαλασσινά που επιλέγουν στο πιάτο τους μπορεί  να αποτελούν μέρος της λύσης για την προστασία του θαλάσσιου  περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, με τη συνεργασία του Πανεπιστήμιο Πατρών και του University of Plymouth, και την υποστήριξη και συνεργασία του Blue Marine Foundation, του Cyclades Preservation Fund, του Ionian Environment Foundation και του Argolic Environment Foundation.

Οι δράσεις στην Πάρο και τη Σαντορίνη πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Πάρου, του Α.Μ.Ε.Σ. ΝΗΡΕΑΣ και του ξενοδοχείου De Sol Hotel & Spa.

Τις συνταγές των εκδηλώσεων θα επιμεληθούν οι σεφ Αλέξανδρος Ουντίλα του εστιατορίου Santorini Wet Stories, Κώστας Αγγελόπουλος του ομίλου Caldera Collection, Γιώργος Δόσπρας του εστιατορίου  Lauda Restaurant του ξενοδοχείου Andronis Boutique Hotel και τον Μάριος Σαλταμάνης του εστιατορίου Θάλασσα μου.

Pick the alien: Τα θαλασσινά που επιλέγουμε να καταλήγουν στο πιάτο μας μπορεί να αποτελούν μέρος της  λύσης για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Η iSea ήδη από το 2019 προωθεί την κατανάλωση  βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών με στόχο τη μείωση του πληθυσμού τους και τη μείωση των επιπτώσεων  από την εξάπλωσή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Φέτος το πρόγραμμα αλλάζει και διευρύνεται,  περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο αριθμό δράσεων σε όλη τη χώρα. Στόχος μας αποτελεί η προώθηση της  κατανάλωσης των ξενικών ειδών που ταυτόχρονα θα συνδυάζεται με την αντικατάσταση εμπορικών  αυτόχθονων ειδών που οι πληθυσμοί τους μειώνονται μέσα από τη δημιουργία μιας συμμαχίας όλων των  εμπλεκομένων (αλιέων, ιχθυοπωλείων, εστιατορίων). Όλες οι δράσεις θα συμβάλουν στον σκοπό δημιουργίας  μιας ισχυρής συμμαχίας μεταξύ των εμπλεκομένων με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωση  θαλασσινών και της αντικατάστασης των αυτόχθονων ειδών και ειδικά των ανώτερων θηρευτών με βρώσιμα  ξενικά είδη συμβάλλοντας στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Βρείτε περισσότερες πληροφορίες  για το πρόγραμμα και τις δράσεις που περιλαμβάνει εδώ”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *