ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΗΡΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ «ΔΙΑΖΩΜΑ»

 

 

 

«Μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου που αφορά τις πολιτιστικές διαδρομές με πυρήνα την Αρχαία Θήρα σχεδιάζεται το τελευταίο διάστημα σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, μέλη του Διαζώματος βρέθηκαν στη Σαντορίνη και με τη συνοδεία του Δημάρχου πραγματοποίησαν αυτοψία στις πεζοπορικές διαδρομές που συνδέουν σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της Σαντορίνης με κεντρικό σημείο αναφοράς την Αρχαία Θήρα και το Αρχαίο Θέατρο που βρίσκεται εκεί.

Το κλιμάκιο του Διαζώματος περπάτησε μαζί με το Δήμαρχο Θήρας από Περίσσα, Αρχαία Θήρα, Προφήτη Ηλία, Καστέλι Πύργου και Καστέλι Εμπορείου καταγράφοντας πιθανές παρεμβάσεις και βελτιώσεις που θα δημιουργήσουν το έναυσμα και τις προϋποθέσεις στους περιπατητές να επισκεφθούν τα πολιτιστικά μνημεία της κάθε περιοχής. Τον πυρήνα της πολιτιστικής αυτής διαδρομής θα αποτελέσει η Αρχαία Θήρα και το Αρχαίο Θέατρο της μαζί με ένα κέντρο πληροφοριών στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

Τις προσεχείς μέρες ο Δήμαρχος Θήρας κ. Νίκος Ζώρζος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Διαζώματος κ. Σταύρο Μπένο για να καθορίσουν την στρατηγική αυτής της συνέργιας.

 

 

 

 

 

Το ΔΙΑΖΩΜΑ ιδρύθηκε με την πρωτοβουλία του τέως Υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου  και με  την καθοριστική συμμετοχή τριών «οικογενειών» που αποτελούν τα συστατικά του στοιχεία: την οικογένεια της αρχαιολογικής κοινότητας (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές κλπ), την οικογένεια των καλλιτεχνών και των διανοουμένων της χώρας και την οικογένεια των τοπικών κοινωνιών (δήμαρχοι, περιφερειάρχες, πολίτες).

 

Βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για να συνδέσει  και να υποκινήσει  όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (πολίτες, δημάρχους – περιφερειάρχες, πανεπιστήμια, πολιτιστικούς φορείς),  με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία, μιας ξεχωριστής κατηγορίας μνημείων, των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης.

Παράλληλα με την επιδίωξη του βασικού στόχου που είναι η διαμόρφωση κοινωνικών συνεργειών μεγάλου εύρους  για την υποβοήθηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων, αναπτύσσεται πλήθος και πλούτος δραστηριοτήτων  που προέρχεται  από πρωτοπόρες ιδέες των μελών και των εθελοντών, όπως : ψηφιακές ξεναγήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, πολιτιστικές διαδρομές, τρισδιάστατες απεικονίσεις, εμπλουτισμός του  χορηγικού θεσμού. Όλες οι παραπάνω ιδέες και δράσεις, που προτείνονται κυρίως από νέους, διαμορφώνουν το ιδεολογικό – συναισθηματικό και βιωματικό κεκτημένο μας.

Με όχημα τους πολίτες και τις ιδέες τους αναπτύσσεται ένα κίνημα πολιτών για τα αρχαία θέατρα  που δυναμώνει και πλουτίζεται κάθε μέρα. Με αυτή τη δυναμική τα μνημεία γίνονται το επίκεντρο δύο σημαντικών ιστορικών συναντήσεων:  με την κοινωνία των πολιτών από τη μια μεριά και με την οικονομία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού,  από την άλλη.  Η κοινωνικοποίηση των μνημείων, σε συνδυασμό με τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδος,  είναι ο μεγάλος οραματικός στόχος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.

www.diazoma.gr».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *