«Ποιος ευθύνεται για την αύξηση των τιμών εκμίσθωσης των παραλιών της Σαντορίνης;»

ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ

Κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη περίοδο, ο Δήμος, μετά από εκχώρηση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, εκκινεί και ολοκληρώνει τη διαδικασία εκμίσθωσης σε ιδιώτες,  των ελευθέρων τμημάτων των παραλιών – αιγιαλού της Σαντορίνης. 

 Στα πλαίσια αυτά με τις υπ. αρίθμ. 60/2023 & 61/2023 αποφάσεις του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας ενέκρινε:

α) την αποδοχή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία γίνεται η παραχώρηση των παραλιών – αιγιαλού στο δήμο Θήρας 

β) όρισε την ανά τ/μέτρο τιμή των προς εκμίσθωση παραλιών και 

γ) εξουσιοδότησε την Οικονομική Επιτροπή  να προχωρήσει στη διαγωνιστική διαδικασία εκμίσθωσης των συγκεκριμένων παραλιών.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο όρισε τις τιμές ανά τ/μέτρο των προς εκμίσθωση παραλιών σύμφωνα με αντικειμενικά στοιχεία αξίας και εμπορικότητας ως εξής:

 α) για τις παραλίες της Περίσσας και του Καμαρίου από 10 έως 23,50 ευρώ ανά τ/μέτρο 

β) για τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού από 8 έως 19 ευρώ ανά τ/μέτρο.

Όταν οι όροι της διακήρυξης απεστάλησαν προς έγκριση στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, όπως προβλέπει ο νόμος, η εν λόγω υπηρεσία απέρριψε τις τιμές που όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή, αυξάνοντας υπέρμετρα το μίσθωμα σε 60 ευρώ το τ/μέτρο σε Περίσσα και Καμάρι και 35 ευρώ το τ/μέτρο σε όλες τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού.

Ο δήμος μας αντέδρασε ακαριαία σε αυτή την αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη αύξηση των τιμών. Έτσι, δια του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου υπέβαλε στην Κτηματική Υπηρεσία  πλήρη φάκελο με τεκμηριωμένη αντίκρουση τόσο του σκεπτικού, όσο και της ίδιας της απόφασης η οποία προέβλεπε την υπέρογκη αύξηση των τιμών για τις προς εκμίσθωση παραλίες.

Κατόπιν αυτής της συντονισμένης και με στιβαρά επιχειρήματα παρέμβασής μας, η Κτηματική Υπηρεσία υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε επαναπροσδιορισμό των αρχικών της τιμών μειώνοντας ως εξής :

α) για τις παραλίες της Περίσσας και του Καμαρίου από 60 στα 42 ευρώ ανά τ/μέτρο.

β)για τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού από 35 ευρώ σε 21 ευρώ το τ/μέτρο.

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η φετινή σεζόν και να υπάρχει απώλεια Εσόδων τόσο για το δήμο όσο και για τους μισθωτές επιχειρηματίες, αλλά κυρίως να στερηθούν οι επισκέπτες της Σαντορίνης της συγκεκριμένης υπηρεσίας, υποχρεούμαστε  να προχωρήσουμε στη διαδικασία εκμίσθωσης των παραλιών με τις νέες τιμές, μολονότι εξακολουθούμε να τις χαρακτηρίζουμε αυθαίρετες και άδικες.

Ανακεφαλαιώνοντας και προς ενημέρωση των πολιτών αλλά και όσων επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία εκμίσθωσης των παραλιών κάνουμε γνωστό ότι οι τιμές που τελικά θα ισχύσουν και θα περιλαμβάνονται στην καινούργια διακήρυξη του διαγωνισμού είναι :

α) 42 ευρώ ανά τ/μέτρο για τις παραλίες Περίσσας και Καμαρίου. 

β)  21 ευρώ ανά τ/μέτρο για τις υπόλοιπες παραλίες του νησιού.

Κρίναμε απαραίτητη την παροχή αναλυτικής ενημέρωσης προς όλους, για να μην υπάρξουν παρανοήσεις και κυρίως για να καταστεί γνωστό ότι ο δήμος μας  ουδόλως ευθύνεται για την αδικαιολόγητη αύξηση των τιμών εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας και ουδέποτε συγκατατέθηκε σε αυτή.

 Αντίθετα αντέκρουσε την απόφαση και πέτυχε μία σημαντική μείωση σε σχέση με τις αρχικά καθορισθείσες  τιμές.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *