ΠΕΡΙΚΟΠΗ 30% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΜΙΚΡΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΤΚΕ

 

 

“Ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε αναφορά την επιστολή του επίτιμου Προέδρου του ΣΕΤΚΕ σχετικά με την εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 27 του Ν.4670/20  για την απασχόληση συνταξιούχων, ζητώντας να ανακληθεί η διάταξη που αφορά την μείωση της σύνταξης των συνταξιούχων που είναι παράλληλα και επιχειρηματίες μικρών καταλυμάτων γιατί είναι άδικη, μη εφαρμόσιμη και αντιπαραγωγική και να μελετηθεί το όλο θέμα με αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια».

 

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΛΥΚΡΕΤΗ

 

“ΠΡΟΣ:1. Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού. Μέγαρο Μαξίμου

 

  1. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
  2. Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης. ( e-ΕΦΚΑ )

 

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή διατάξεων του άρθρου 27 του Ν.4670/20 για την απασχόληση συνταξιούχων

 

Κύριοι

Σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο, μέλη μας που έχουν άδεια του ΕΟΤ και είναι συνταξιούχοι  και διαχειρίζονται οι περισσότεροι μικρό αριθμό δωματίων,  που δημιούργησαν με αγώνα ζωής, για να συμπληρώσουν την μείωση των συντάξεών τους μετά  το 2010, θα υποστούν 30% περαιτέρω μείωση

της σύνταξής, τους εφόσον συνεχίσουν να διατηρούν αυτή την μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα.

 

Είναι  γεγονός  με το άρθρο 20 του Ν.4387/16 η περικοπή ήταν 60%, πλην, όμως, τότε ο νομοθέτης είχε σωστά διαπιστώσει, οτι υπήρχε μία αρκετά μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων, που για διαφόρους λόγους, κυρίως οικογενειακούς,, (όπως έλλειψη απογόνων, τέκνα, που ήταν δημόσιοι υπάλληλοι,  ανήλικα εγγόνια)  δεν μπορούσαν να τους μεταβιβάσουν την μικρή οικογενειακή επιχείρηση προκειμένου να μη την κλείσουν και χαθεί γι’ αυτούς εισόδημα, έδωσε διέξοδο σε όλους  που προανέφερα που είχαν αναλάβει αυτήν την δραστηριότητα πρίν την 13/5/16 να την διατηρήσουν χωρίς ΦΥΣΙΚΑ να περικόπτεται η σύνταξή τους.

 

Θεωρώ δε την μείωση της σύνταξης  όχι μόνο άδικη και μη εφαρμόσιμη, αλλά και αντιπαραγωγική για τούς εξής λόγους:

  1. Μολονότι στην διευκρινιστική εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΕΦΚΑ), με αριθμό 35/17-8-2020 αναφέρεται οτι η διακοπή της σύνταξης θα πρέπει να γίνεται τους ( ΜΗΝΕΣ), κατά τους οποίους, προφανώς η επιχείρηση θα πρέπει να έχει εισπράξεις, στην πράξη δεν μπορεί να εφαρμαστεί γιατί οι επιχειρήσεις αυτές είναι εποχικές και θα πρέπει τους μήνες που δεν υπάρχουν τουρίστες η επιχείρηση φορολογικά να κλείνει και μετά να ενεργοποιείται και να γίνεται αυτό και δύο φορές των χρόνο, κάτι που οι λογιστές μου ανέφεραν οτι αυτό πρακτικά δεν γίνεται και εάν θέλει κάποιος να το κάνει τα έξοδα είναι δυσβάστακα.

 

  1. Στην περίπτωση, που συνταξιούχος αναλάβει εργασία  σε οποιαδήποτε εταιρεία, λαμβάνει έγγραφο για τους μήνες που εργάστηκε, το καταθέτει στο ταμείο του και για τους μήνες αυτούς θα περικοπεί η σύνταξή του. Στην περίπτωση την δική μας ποιός θα μας δώσει διάρκεια λειτουργίας, γιατί δεν πεστεύω  για δίμηνη η τρίμηνη λειτουργία να περικόπτεται η σύνταξη 12 μήνες!!

 

  1. Ο εν λόγω νόμος του έτους 2020 αναφέρει οτι συνταξιούχοι όλων των ταμείων, εφόσον παράλληλα έχουν και γεωργική απασχοληση και το καθαρό εισόδημα από αυτήν την δραστηριότητα είναι λιγότερο από 10.000 € δεν περικόπτεται η σύνταξή τους.

Όμως, μετά από σχετική έρευνα, διαπιστώσαμε οτι αρκετοί αγρότες  κερδίζουν περισσότερα από επιχειρηματία ενοικιαζομένων δωματίων με 4-5 δωμάτια και η απορία μας είναι  με ποιά κριτήρια οι αρμόδιοι των Υπουργείων νομοθετούν.

 

  1. Έχουμε διαπιστώσει οτι στις δημόσιες υπηρεσίες έχει επικρατήσει μία έντονη συμπάθεια για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις π.χ τύπου( AirBnb) και ακούγεται πολλές φορές η παρότρυνση ενταχθείτε σαυτήν την κατηγορία για να γλυτώσετε από μείωση της σύνταξης,από ΦΠΑ, από υγειονομικά πρωτόκολλα, από καθαριότητα από ΙΚΑ και άλλα.

 

  1. Πρέπει κύριοι να ξέρετε οτι η κατηγορία των μικρών αυτών καταλυμάτων( Ενοικιαζομένων Δωματίων) που τόσο έχει στοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, υπηρετείται από συνειδητοποιημένους επαγγελματίες του τουρισμού. Τα μέλη μας πέραν του ότι τηρούν όλους τους κανόνες που απαιτεί η νομοθεσία, σε καμία περίπτωση δεν έχουν διαννοηθεί να αφομειωθεί η επιχείρησή τους από την βραχυχρόνια μίσθωση γιατί μελλοντικά στην περίπτωση που όλοι ενταχθούμε σαυτήν την δραστηριότητα θα χαθούν όλα τα στοιχεία εκείνα, που προσελκύουν τους τουρίστες ,όπως η φιλοξενία, η προσωπική παρουσία,η καθημερινή φροντίδα,η συλλογική προσπάθεια που τόσα προσφέρει, η διαφήμιση, η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις κλπ και όλα θα μετατραπούν σε ένα ΚΛΕΙΔΙ που θα το βρεί ο επισκέπτης σε μία κρύπτη η κάτω από το χαλάκι τις εξώπορτας.

 

  1. Μπορεί κάποιος να διανοηθεί ποιό θα ειναι το τουριστικό μας μέλλον κυρίως στόν νησιώτικο χώρο, που κυριαρχούν τα μικρά καταλύματα εάν κυριαρχίσει μόνο το “ΚΛΕΙΔΙ”

.

  1. Για τούς λόγους αυτούς καθώς και βιοποριστικούς για την κατηγορία των  συνταξιούχων του κλάδου μας, να ανακληθεί η διάταξη που μας αφορά και  να μελετηθεί το όλο θέμα αντικειμενικά και με κοινωνικά κριτήρια.

 

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΣΤΕΛΙΟΣ  ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ”.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *