ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΑΠΟΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ Η “ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ”

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΗΡΩΝ

 

 

“Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, ώρα 12.30, στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζει, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, την περιοδική έκθεση της Κόρης της Θήρας, ενός αριστουργήματος της πρώιμης αρχαϊκής γλυπτικής!

Κεντρικό έκθεμα του, υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας προβλέπεται να αποτελέσει η Κόρη της Θήρας.

Eνα σπάνιο αριστούργημα της ελληνικής γλυπτικής του 7ου αιώνα π.Χ., η οποία ήρθε ανέλπιστα στο φως, τον Νοέμβριο 2000, κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφικής έρευνας στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Θήρας, στη νοτιοανατολική Σελλάδα, από τον Θηραίο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα.

 

Η υπερφυσικού μεγέθους αρχαϊκή κόρη από λευκό ναξιώτικο μάρμαρο ύψους 2,48μ. με τον σύμφυτο γόμφο ένθεσης στην βάση του, είναι σχεδόν ακέραιη. Το γλυπτό, από το οποίο λείπει μόνο η άκρη της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού, που ακουμπά στο στήθος, αποτελεί ένα από τα λιγοστά έργα της μεγάλης, σε λίθο, περίοπτης πρώιμης ελληνικής πλαστικής που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας, η οποία εκφράζεται με τους αγαλματικούς τύπους του κούρου και της κόρης, τις αρχετυπικές αυτές εκφράσεις του κάλλους της εποχής.

 

Το άθικτο, σχεδόν, άγαλμα της ενδεδυμένης με μακρύ δωρικό πέπλο γυναικείας μορφής συμπληρώνει με μοναδικό τρόπο τις γνώσεις μας για τον τύπο της κόρης στο β μισό του 7ου αι. π.Χ., καθώς η άρτια διατήρησή του αναδεικνύει τα τεχνοτροπικά του χαρακτηριστικά και την μοναδική καλλιτεχνική του αξία.

Tόσο οι Σαντορινιοί, όσο και οι επισκέπτες του νησιού, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτό το πρώιμο αριστούργημα αρχαιοελληνικής τέχνης που εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Ephorate of Antiquities of Cyclades σε περιοδική έκθεση η οποία εγκαινιάζεται στις 4 Σεπτεμβρίου 2022, από την #ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *