ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΧΩΡΟ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ  ΑΡΓΥΡΟΥ

 

 

 

“Ανείπωτη θλίψη με διακατέχει και είμαι σίγουρη και όλους τους συναδέλφους, που για χρόνια εργαστήκαμε στο ιστορικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στα Φηρά.

 

 

Η πληροφορία ότι παύει τη λειτουργία του το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Φηρά, της πρώτης τράπεζας  που εγκαταστάθηκε στο νησί  το 1842 , έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία.

 

 

Δεν είναι επιθυμία μου να κάνω  ιστορική αναδρομή  στα 178 χρόνια παρουσίας της Τράπεζας στη Σαντορίνη. Αυτό άλλωστε είναι πολύ εύκολο για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί, να επισκεφθεί το site: ha.nbg.gr>pdf_library>thira και να μελετήσει την έκδοση του ιστορικού αρχείου της Εθνικής Τράπεζας  το 1997, όταν επί Διοικήσεως Θεόδωρου Καρατζά ικανοποιήθηκε το αίτημα των υπαλλήλων του Καταστήματος  με διευθυντή το Μακάριο Σιγάλα και εκπρόσωπο των εργαζομένων την υπογράφουσα, να τιμηθεί δεόντως η εκατοπενηνταπεντάχρονη παρουσία και προσφορά της Εθνικής Τράπεζας στη Σαντορίνη.

 

 

Και θυμάμαι με μεγάλη ικανοποίηση την επιτυχία εκείνου του τριήμερου πολλαπλών εκδηλώσεων.

Αλήθεια! Αποδείξαμε  περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι πέραν της προσφοράς μας στον εργασιακό χώρο , έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε χιλιάδες πράγματα. Δεν στέκομαι μόνο στη συμμετοχή όλων των τότε συναδέλφων στην διοργάνωση εκείνου του τριήμερου αλλά και στη συμμετοχή  της χορωδίας των εργαζομένων στην  Τράπεζα που, υπό τη διεύθυνση της μαέστρου αξέχαστης  Τερψιχόρης Παπαστεφάνου , άφησε άφωνο το κοινό στο Μπελώνειο.

 

Σήμερα λοιπόν , αυτό το κτίριο με την ιδιαίτερη μοναδική αρχιτεκτονική του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα,  που δεσπόζει  πάνω από σαράντα πέντε χρόνια σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας του νησιού και σημαδεύει με την παρουσία του τη συμβολή της Εθνικής  Τράπεζας  στην οικονομία της Σαντορίνης , μαθαίνουμε ότι κλείνει και  μετατρέπεται  σε εμπορικό  κέντρο.

 

 

Πρέπει να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε αυτός ο χώρος να περιέλθει στη διάθεση του Θηραϊκού λαού. Ο πρώτος χρηματοδοτούμενος πελάτης της το 1916 Δήμος Θήρας, οφείλει να πρωτοστατήσει στην διεκδίκηση αυτού χώρου μαζί με υπόλοιπους φορείς του νησιού (εκκλησιαστική, επαγγελματική, εκπαιδευτική και  μαθητική κοινότητα). Στη διεκδίκηση αυτή πέραν των άλλων , οφείλουμε να συμμετέχουμε  και μεις ως πρώην εργαζόμενοί της .

 

 

Δηλώνουμε ότι και ως Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Θήρας , ήδη αναλάβαμε πρωτοβουλία  για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Η μετατροπή του σε πολιτιστικό πολυχώρο  θα αναβαθμίσει αναμφίβολα όχι μόνο την πρωτεύουσα αλλά και ολόκληρη τη Σαντορίνη.

Η παραχώρηση  αυτή θα είναι η ελάχιστη  προσφορά της Εθνικής Τράπεζας  προς τους Σαντορινιούς  μετά από  τα τόσα χρόνια κερδοφορίας της  στο νησί.

Μαρία  Παντελή Αργυρού

Πρώην εργαζόμενη στο Κατ/μα ΘΗΡΑΣ 351 της ΕΤΕ και

Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Θήρας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *