ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ

ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

 

 

per_symparastatis_dourou «Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Δικτύου Συμπαραστατών στην Αθήνα

 

Στην θέση του  Γενικού Γραμματέα του Δικτύου ο Περιφερειακός  Συμπαραστάτης Νοτίου Αιγαίου Φίλιππος Τριομμάτης

 

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 3η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών στην Παλαιά Φώκαια Αττικής στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Νοτίου Αιγαίου κ. Φίλιππος Τριομμάτης, το διήμερο 1 και 2 /10/2016.

Η Συνδιάσκεψη τελούσε  υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και το παρόν έδωσαν το σύνολο των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Περιφερειάρχης Αττικής κα. Ρένα Δούρου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κα. Σελερίτη,  από τον Σύριζα ο Βουλευτής κ. Θεωνάς, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Βουλευτής κ. Κουτσούκος, από το Ποτάμι ο Βουλευτής κ. Αμυράς, από τους ΑΝΕΛ ο Βουλευτής κ. Κατσίκης καθώςς και ο τ. Υπουργός κ.Ραγκούσης. Επίσης χαιρετισμό απεύθυναν ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Σοφρονάς ο οποίος και φιλοξένησε την Συνδιάσκεψη, ο Δήμαρχος Περάματος κ. Λαγουδάκης και ο Δήμαρχος Σάμου κ. Αγγελόπουλος.

O Περιφερειακός Συμπαραστάτης Νοτίου Αιγαίου κ. Φ. Τριομμάτης κατά την διάρκεια της διημερίδας κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις αναμόρφωσης του θεσμού η οποίες σε κάθε περίπτωση λαμβάνουν υπόψη την Νησιωτικότητα και την υποστελέχωση στο Νότιο Αιγαίο, όπως είναι η δυνατότητα εκλογής Συμπαραστάτη σε Νησιωτικούς Δήμους κάτω από το όριο των 20.000 κατοίκων, καθώς και αλλαγή του τρόπου εκλογής με τα 2/3 των παρόντων του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου.

 

 

 

 

 

Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  κ. Κωστής Χατζηδάκης στην δική του εισήγηση ανέφερε μεταξύ άλλων τρεις δεσμεύσεις του κόμματός του, σε σχέση με τον θεσμό:
“1. Θα εφαρμόσουμε τις ευρωπαϊκές συστάσεις και πρακτικών.
2. Στο πρόγραμμα της ΝΔ έχουν υιοθετηθεί οι προτάσεις του Δικτύου Συμπαραστατών, όπως για την απλοποίηση του συστήματος της εκλογής των συμπαραστατών. Θα πρέπει ο Συμπαραστάτης να αφεθεί να λειτουργήσει και θα πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου. Αν είναι του ελέγχου του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα υπονομευθεί ο θεσμός.
3. Προώθηση αλλαγών για την εξωδικαστική επίλυση διαφορών με την αρωγή των συμπαραστατών.”

 

Η  Περιφερειάρχης Αττικής κα. Ρένα Δούρου, στην εισήγησή της υπογράμμισε ότι η λειτουργία του Συμπαραστάτη δοκιμάζει την διοίκηση του δήμου και της περιφέρειας και ότι ο θεσμός ευδοκιμεί μόνον όταν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον διαφάνειας, λογοδοσίας και δημοκρατικής λειτουργίας. Υπογράμμισε την θέσπιση της Χάρτας Δικαιωμάτων & Υποχρεώσεων Πολιτών που ψήφισε η Περιφέρεια Αττικής ύστερα από πρωτοβουλία του Συμπαραστάτη και μίλησε για τον νέο Κανονισμό Πληροφόρησης Πολιτών που βρίσκεται επίσης στα σκαριά ύστερα από πρόταση του Συμπαραστάτη, από την Διεύθυνση Εξυπηρέτησης του Πολίτη.

 

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να υπάρχει καλοπιστία και αντικειμενικότητα εκ μέρους του Συμπαραστάτη και ανέφερε την πρόθεση δημιουργίας Χάρτας ενημέρωσης του πολίτη, σε συνεργασία με τους Συμπαραστάτες.

 

Ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης, αρχιτέκτονας του θεσμού υπογράμμισε ότι είναι αντίθετος στην κατάργηση της αυξημένης πλειοψηφίας. Είπε επίσης ότι είναι αντίθετος στην κατάργηση του θεσμού και την υποκατάσταση του από τοπικά γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη. Τόνισε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για τις προοπτικές του θεσμού: ο ένας δρόμος είναι η ωρίμανση που θα επιτρέψει την συναίνεση των 2/3 και ο άλλος δρόμος είναι η θέσπιση της υποχρεωτικότητας με νομικές κυρώσεις για τους ΟΤΑ που δεν εκλέγουν Συμπαραστάτη (αναφέροντας ως μια ιδέα την μη έγκριση του προϋπολογισμού τους από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε περίπτωση που δεν έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη).

Στα συμπεράσματα διατυπώθηκαν και οι  3 βασικές προτάσεις του Δικτύου Συμπαραστατών: 1. Δυνατότητα εκλογής Συμπαραστάτης ακόμη και από νησιωτικούς ή ορεινούς δήμους που έχουν κάτω των 20.000 κατοίκων, 2. πλειοψηφία 2/3 των παρόντων συμβούλων του δημοτικού / περιφερειακού συμβουλίου, 3. υποχρεωτικότητα των υπηρεσιών να απαντούν εντός ευλόγου χρόνου εγγράφως στον Συμπαραστάτη.

Τέλος  το Δίκτυο Συμπαραστατών πήρε και την επίσημη νομική μορφή του.

 

Πρόεδρος  : Συμπαραστάτης του Δήμου Σαρωνικού κ. Ευάγγελος Μιχάλης

Αντιπρόεδρος : Συμπαραστάτης της περιφέρειας Αττικής κ. Βασίλειος Σωτηρόπουλος

Γενικός Γραμματέας : Συμπαραστάτης Νοτίου Αιγαίου κ. Φίλιππος Τριομμάτης

Ταμίας :Συμπαραστάτης του Δήμου Ηλιούπολης κ.  Γαβριήλ Αραπαντζής

Μέλος : Συμπαραστάτης του Δήμου Κοζάνης κα. Αικατερίνη Τσιομπάνου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *