ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΙΤΗΜΑ

ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

 

 

  elme2Μια μόνο σημείωση από τη Santonews: Κάποτε· οι τοπικές κοινωνίες, πλήρωναν οι ίδιες για τους δασκάλους τους. Αργότερα, εκτός από τιμή τους, το θεωρούσαν και αυτονόητο να συνδράμουν το δάσκαλο που ξεσπιτωνόταν για να διδάξει τα παιδιά, ακόμα κι αν δεν ήταν κανονικός δάσκαλος (Διαβάστε το “Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα” του Λουντέμη). Μετά, τον φρόντιζαν όσο μπορούσαν και κυρίως τον χαιρετούσαν με σεβασμό. Τώρα, τον αγνοούν, αν δεν τον περιφρονούν κιόλας, γιατί αυτοί πλούτισαν άκοπα. Αλλά, όπως έλεγε και το παλιό, αλλά πάντα επίκαιρο σύνθημα : “δάσκαλος φτωχός, αμόρφωτος λαός”. Αυτά που ζητούν οι δάσκαλοι (κάθε βαθμίδας) δεν είναι απλά αυτονόητα. Είναι επιτακτικά. Και για τους ίδιους και για τις τοπικές κοινωνίες. Αλλά όσο τους βάζουμε να κατοικούν σε ακριβοπληρωμένες τρώγλες και το χρήμα, εξαγοράζει ή αγοράζει, αλλά δεν κατακτά, τη γνώση· η μιζέρια της αγραμματοσύνης θα αιωρείται. Ακόμα και με χρυσή κορνίζα.

 

Έκπτωση 50% για τις μετακινήσεις σε ακτοπλοϊκές γραμμές και ΚΤΕΛ

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Θήρας συνυπογράφει την πρωτοβουλία των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την προώθηση του αιτήματος για έκπτωση σε ακτοπλοϊκές γραμμές και ΚΤΕΛ για τους εκπαιδευτικούς.

Σήμερα χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται μακριά από τις εστίες και τις οικογένειές τους στελεχώνοντας σχολεία σε όλη τη χώρα. Άλλοι είναι αναπληρωτές άλλοι μόνιμοι που παραμένουν για χρόνια στην περιφέρεια, αφού οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις έχουν περιοριστεί δραματικά. Θέμα με το κόστος υπάρχει και με ακτοπλοϊκές μετακινήσεις εντός Νομών (πχ από Πειραιά για νησιά, Αργοστόλι – Ληξούρι στην Κεφαλονιά κοκ). Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό υπάρχει αναγκαστική τακτική μετακίνηση συναδέλφων προς τα αστικά κέντρα, ιδίως από τις νησιωτικές περιοχές, όχι για εκδρομή, αλλά για να βρεθούν κοντά στους οικείους τους, πολλές φορές μάλιστα για να καλύψουν ανάγκες που αφορούν ηλικιωμένους γονείς, παιδιά ή ασθένειες.

Η στήριξη των εκπαιδευτικών, όπως ασφαλώς και άλλων κοινωνικών κατηγοριών (ανέργων, μαθητών, φοιτητών κλπ) αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Ενδεικτικά επισημαίνουμε ότι σήμερα ένα ταξίδι με ΚΤΕΛ και καράβι από το Αργοστόλι της Κεφαλονιάς για Αθήνα, με επιστροφή, στοιχίζει 80 – 90 ευρώ. Λόγω ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που μετακινούνται αναγκαστικά σε εβδομαδιαία βάση πάνω από 300 ευρώ το μήνα ξοδεύονται μόνο για μεταφορά. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν παντού. Το κόστος αυτό λειτουργεί σωρευτικά, αφού οι συνάδελφοι που μένουν μακριά από τα σπίτια τους αναγκάζονται να νοικιάζουν και σπίτια, ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι. Ως αποτέλεσμα, ουσιαστικά οι εκπαιδευτικοί επιδοτούν από την τσέπη τους τη στελέχωση των σχολείων της χώρας.

Οι ΕΛΜΕ και οι ΣΕΠΕ που υπογράφουμε απαιτούμε από τη κυβέρνηση να θεσπίσει έκπτωση 50% για τις μετακινήσεις σε καράβια και ΚΤΕΛ. Παίρνουμε πρωτοβουλία με κατά τόπους κινητοποιήσεις, παραστάσεις, ψηφίσματα σε ΠΣ και Δημ. Συμβούλια που να κορυφωθούν με κινητοποίηση στην Αθήνα στις 2 Δεκέμβρη στο Υπουργείο ΕΝ”.

Save

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *