Ως πολίτες Β κατηγορίας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους υποψήφιους για το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που ζουν σε νησιά

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ, ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

 

 

 

 

 

 

“Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Β΄ Πειραιά,  Γιάννης Ραγκούσης, την απουσία εξεταστικών κέντρων στα νησιά για το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, μεταξύ των άλλων, στην Πάρο, στη Νάξο, στη Σύρο, στη Σαντορίνη και στη Λήμνο, τους υποψήφιους των οποίων η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως πολίτες Β κατηγορίας.

 

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με πρωτοβουλία του  Κοινοβουλευτικού  Εκπροσώπου και Βουλευτή Β΄ Πειραιά, Γιάννη Ραγκούση, κατέθεσαν σήμερα  26 Βουλευτές και Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας να δοθούν απαντήσεις, γιατί δεν ορίστηκαν εξεταστικά κέντρα για το διαγωνισμό 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ της 4ης Μαρτίου 2023 και στα νησιά που ζουν χιλιάδες υποψήφιοι, όπως η Πάρος, η Νάξος, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κως, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, κ.ά., πώς θα εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των υποψηφίων από τα νησιά στο διαγωνισμό κι αν υπάρχει μέριμνα για την κάλυψη των δαπανηρών εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής των υποψηφίων από τα νησιά μας.

Ειδικότερα, η ερώτηση επικεντρώνει στο μείζων θέμα της αντιμετώπισης από την κυβέρνηση των κατοίκων των νησιών ως πολιτών Β κατηγορίας, αφού όπως αναφέρουν πηγές του ΑΣΕΠ που δημοσιοποίησε η δημοσιογραφική ιστοσελίδα NEWS 24/7 , ο μη ορισμός εξεταστικών κέντρων έγινε ΚΑΙ για οικονομικούς λόγους.

Είναι προφανής, λοιπόν, η κυβερνητική αδιαφορία για τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της νησιωτικότητας και του δικαιώματος της ισότιμης συμμετοχής όλων των υποψηφίων, νέων, ανέργων και χωρίς εισόδημα βασικά ανθρώπων, με όνειρα κι ελπίδες για μία καλύτερη ζωή.

Το χειρότερο, δε, που επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους νέους και τις νέες των νησιών μας, είναι το «εμπόριο ελπίδας» που πουλάει ξεδιάντροπα λίγο πριν τις εκλογές, αφού δεν πρόκειται για άμεσο διορισμό, δεδομένου ότι δεν έχουν ταυτόχρονα προκηρυχθεί και οι θέσεις. Ακόμα, όμως, και σ’ αυτό δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πώς αντιμετωπίζει τους κατοίκους των νησιών, οι οποίοι κατά τ’ άλλα «φυλάσσουν Θερμοπύλες».

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:

 

Προς:  Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2023

ΘΕΜΑ: «Ως πολίτες Β κατηγορίας αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τους υποψήφιους για το γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ που, μεταξύ των άλλων, ζουν στην Πάρο, τη Νάξο, τη Σύρο, τη Σαντορίνη και τη Λήμνο».

 

Σε ένα πρωτοφανές «εμπόριο ελπίδας» επιδίδεται η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, λίγο πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών, ορίζοντας για τις 4 Μαρτίου την ημέρα διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων του ΑΣΕΠ. Πρόκειται, καταφανώς, για μία ακόμα προεκλογική εξαπάτηση, δεδομένου ότι σύμφωνα με την προκήρυξη δεν αφορά στο διορισμό σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά απλά στην κατάρτιση αξιολογικού πίνακα για μελλοντικές προσλήψεις, όποτε αυτές γίνουν.

Προκύπτουν, ωστόσο, κι άλλα σοβαρά ζητήματα που έχουν σχέση με την ακολουθούμενη διαδικασία του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (προκήρυξη 2Γ/2022) και την αντιμετώπιση χιλιάδων υποψηφίων από νησιωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του NEWS 24/7 (15 Φεβρουαρίου 2023) και το ρεπορτάζ του κ. Νίκου Γιαννόπουλου, οι κάτοικοι των νησιών, ιδιαίτερα των Κυκλάδων, θα υποχρεωθούν, αν μπορέσουν να ταξιδέψουν, σε δαπανηρά έξοδα για τη συμμετοχή τους στα εξεταστικά κέντρα της Αττικής. Κι αυτό, γιατί η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δεν ενέκρινε τη σύσταση εξεταστικών κέντρων στα νησιά, αναφέροντας μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του ΑΣΕΠ, ότι αυτό έγινε ΚΑΙ για οικονομικούς λόγους!

Ομολογείται, δηλαδή, με άλλα λόγια, ότι προκειμένου να περιοριστούν τα έξοδα του κράτους, θα αναγκάσουν χιλιάδες νησιώτες νέους και νέες στην εποχή της ακρίβειας να πληρώσουν τα έτσι κι αλλιώς αυξημένα ναύλα των πλοίων, συν την διαμονή τους σε ξενοδοχεία και τη διατροφή τους, για να συμμετέχουν σε ένα διαγωνισμό με υποσχετική διορισμού στο άδηλο μέλλον. Φυσικά, ουδεμία πρόβλεψη υπάρχει για το ενδεχόμενο απαγόρευσης απόπλου λόγω κακοκαιρίας.

Σημειώνεται, ότι στο εν λόγω γραπτό διαγωνισμό έχουν δηλώσει συμμετοχή 108.000 υποψήφοι/ες και κατά βάση συμμετέχουν νέοι και νέες που αγωνιούν για μία θέση εργασίας κι ένα μισθό αξιοπρέπειας. Κι όμως, κανένα εξεταστικό κέντρο δεν κρίθηκε κατάλληλο σε μεγάλα νησιά που έχουν τις υποδομές και τα σχολεία, όπως η Πάρος, η Νάξος, η Σύρος, η Σαντορίνη, Λήμνος, κ.ά.

Επομένως, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών εξαναγκάζουν σε πρόσθετα έξοδα νέους ανθρώπους που κατά πάσα πιθανότητα είτε είναι άνεργοι είτε επισφαλώς εργαζόμενοι και υπαμειβόμενοι. Ενδεχομένως, μάλιστα, κάποιοι από αυτούς να αυτοαποκλειστούν και να μην προσέλθουν στις εξετάσεις, λόγω αδυναμίας κάλυψης των ναύλων, της διαμονής και της διατροφής τους, καταδικάζοντάς τους σε μόνιμη ανεργία κι επισφάλεια.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι άλλων νησιών, εφόσον στα Ιόνια νησιά εξεταστικό κέντρο έχει οριστεί μόνο στην Κέρκυρα και στα Δωδεκάνησα μόνο στη Ρόδο. Εύλογα, λοιπόν, οι κάτοικοι των νησιών μας αναρωτιούνται μήπως είναι πολίτες Β΄ κατηγορίας κι τα παιδιά τους «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Γιατί δεν όρισαν ως εξεταστικά κέντρα σχολικές μονάδες, τουλάχιστον στα μεγάλα νησιά που διαθέτουν τις υποδομές, όπως η Πάρος, η Νάξος, η Σύρος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κως, η Λευκάδα, η Κεφαλονιά, κ.ά.;
  2. Πώς θα εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή των υποψηφίων από τα νησιά στο γραπτό διαγωνισμό 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ;
  3. Υπάρχει μέριμνα για την κάλυψη των εξόδων μετάβασης, διαμονής και διατροφής των υποψηφίων από νησιωτικές περιοχές;

 

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ραγκούσης Γιάννης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ηγουμενίδης Νίκος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μπακαδήμα Φωτεινή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπουρνούς Γιάννης

Νοτοπούλου Κατερίνα

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παπαηλιού Γιώργος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Συρμαλένιος Νίκος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *