Οι βελτιώσεις που ζητούν οι Πλοίαρχοι για το λιμάνι Σαντορίνης

  Έκθεση για τις απαιτούμενες βελτιώσεις στα λιμάνια των Κυκλάδων, εξέδωσε η ΠΕΠΕΝ (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού). Για τη Σαντορίνη και τη Θηρασία, προτείνονται:

“ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Ύστερα από την επέκταση του λιμανιού προς τα βόρεια, επηρεάζεται η αγκυροβολία λόγω μεγάλων βαθών. Επίσης, λόγω της προέκτασης αυτής το λιμάνι είναι εκτεθειμένο σε περίπτωση νοτιοδυτικών-δυτικών ανέμων, γιατί ο λιμενοβραχίονας (κατσούνι) παρέμεινε στο ίδιο μήκος.

Για τον λιμένα του Αθηνιού (Θήρα) : Θα πρέπει να τοποθετηθούν 2 Υokohama στη προβλήτα Νο1 ώστε όταν επικρατούν Δ και ΝΔ καιροί να μπορούμε να προσεγγίζουμε. Καθώς επίσης να τοποθετηθούνε λάστιχα στη χαμηλή προβλήτα όπου πηγαίνει το πλοίο για φορτοεκφόρτωση.

Στον προβλήτα για τα επικίνδυνα φορτία να τοποθετηθούν προσκρουστήρες.

Yokohama προσκρουστήρας

 

Είναι επιτακτική ανάγκη για το νησί να βρεθεί μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση αδυναμίας προσέγγισης των πλοίων, σε κάποια άλλη υπήνεμη από Δ-ΝΔ ανέμους τοποθεσία, κατασκευάζοντας μια προβλήτα, που θα μπορεί να εξυπηρετεί τα πλοία σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες από τους ανωτέρω ανέμους.

Θα πρέπει το Λιμενικό Ταμείο Θήρας να μεριμνήσει ώστε να περισυλλέγεται η ελαφρόπετρα από την επιφάνεια της θάλασσας, η οποία προκαλεί φραγμό στα φίλτρα των πλοίων, προβλήματα στις αντλίες θαλάσσης του και κατά συνέπεια μηχανικά προβλήματα.

Δημιουργία νησίδας κυματοθραύστη στην περιοχή του πάγκου ανάμεσα σε άκρα ακρωτηρίου και Ασπρονήσι για να περιορίζει τον υψηλό κυματισμό των δυτικών ανέμων όπως έχουν κάνει στο Δέλτα Φαλήρου για τους Νότιους ανέμους.

 

ΘΗΡΑΣΙΑ

Επικίνδυνη η προσέγγιση μεγάλων πλοίων λόγω αδυναμίας αγκυροβολίας εξαιτίας του μεγάλου βάθους.

Επέκταση προβλήτα προς Β.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *