«Οι κλεμμένες κυκλαδικές αρχαιότητες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα και πιθανώς στη Νάξο το νωρίτερο το 2048»

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ + ΒΙΝΤΕΟ

 

 

 

  “Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με το μέλλον ιδιωτικής συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης

 

 

Να διευκρινιστεί ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού για το εάν εκπροσωπεί το ελληνικό δημόσιο και το συμφέρον του ελληνικού λαού ή είναι ο μεσολαβητής και μεσίτης μεταξύ δύο Μουσείων και ενός Ινστιτούτου αγνώστων λοιπών στοιχείων, αλλά όλα αυτά μαζί ιδιωτικών συμφερόντων, επεσήμανε ο  βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, ιδιωτικής συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

 

 

Τόνισε ότι η υπουργός κ. Μενδώνη επέμεινε ότι οι κυκλαδικές αρχαιότητες θα επιστρέψουν στην Ελλάδα σε 25 χρόνια. Όμως, όπως ανέφερε ο βουλευτής, η συμφωνία λέει 25 έτη αρχικά και άλλα 25 έτη, μετά από δυνατότητα παράτασης. Και πρόσθεσε ότι ο βουλευτής Γιάννης Βρούτσης έσπευσε να στείλει δελτίο τύπου στα τοπικά μέσα των Κυκλάδων ότι επιστρέφουν οι 161 αρχαιότητες στο Μουσείο της Νάξου.

 

Άρα, αυτό είναι μια απάτη, διότι για να πάνε στο Μουσείο της Νάξου οι 161 αρχαιότητες, θα χρειαστούν τουλάχιστον 25 χρόνια, δηλαδή το 2048, ή 50 χρόνια, δηλαδή το 2073. «Ας μην περιμένουν, λοιπόν, οι Κυκλαδίτες και οι Ναξιώτες να δουν από τον επόμενο μήνα, όπως υπονοείται από το δελτίο τύπου του κ. Βρούτση, τα κυκλαδικά ειδώλια στο Μουσείο που θα πρέπει να πάνε, στο Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού, το οποίο ολοκληρώνεται μέσα στη νησίδα των τριών Μουσείων της Νάξου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Συρμαλένιος.

Στη συνέχεια ο Νίκος Συρμαλένιος, για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, επειδή ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού σήμερα περίπου ως μια κοσμογονία για τις Κυκλάδες, κατέθεσε στα Πρακτικά την ομιλία της τότε Υπουργού Λήδας Κονιόρδου στις 5 Ιουνίου 2018 από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου στη Σύρο.

 

Ήταν ένα από τα 15 αναπτυξιακά συνέδρια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Εκεί υπάρχει αναλυτικά όλο το έργο που είχε προχωρήσει και είχε επεξεργαστεί και υλοποιούσε το Υπουργείο Πολιτισμού, βεβαίως μέσα από την Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, στην οποία αξίζει για άλλη μια φορά ένα μεγάλο «μπράβο», όπως και στον κ. Αθανασούλη, όπως επίσης και με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που ενέταξε μέσα από το ΕΣΠΑ αυτά τα έργα.

 

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *