ΟΙ ΓΟΥΡΟΥΝΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΝ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ-ΕΚΔΟΤΗ Β.ΚΑΣΙΜΑΤΗ

 

 

 

 

 

 

  “Παράνομη η εκμίσθωση «Γουρούνας» με δίπλωμα αυτοκινήτου;

 

1)Σχετικά με το μείζον θέμα με τις «γουρούνες» ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα το άρθρο 52 του Κ.Ο.Κ. δίνει τη δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να θέσει αυστηρούς κανόνες στην κυκλοφορία αυτών των οχημάτων εντός του οδικού δικτύου που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της. «Μπορεί για παράδειγμα είτε να περιορίσει την κυκλοφορία τους εντός συγκεκριμένων ωρών, είτε ακόμη και να την απαγορεύσει εντελώς στο οδικό δίκτυο, όταν τίθεται ζήτημα οδικής ασφάλειας. Η δυνατότητα αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί από τους Δήμους όσο θα έπρεπε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

 

 

Ο Εκδότης της «Σ» ενημέρωσε τον κ. Κεφαλογιάννη, ότι στα νησιά νοικιάζονται «γουρούνες» κατά κόρον με δίπλωμα αυτοκινήτου.

 

 

«Δεν είναι πάντα νόμιμο αυτό», ανέφερε ο Υπουργός, συμπληρώνοντας «οι αναβάτες των τετράτροχων μοτοσικλετών (ATV-γουρούνες) στην χώρα μας επιβάλλεται να είναι κάτοχοι αδείας οδήγησης μοτοσικλέτας «μεγάλου κυβισμού για τα τετράτροχα άνω των 125 κυβικών εκατοστών (κ.κ.)».

 

 

Αυτή η δήλωση του Υπουργού και μόνο, προκαλεί σάλο καθώς στα νησιά οι «γουρούνες» εκμισθώνονται αφειδώς  με διπλώματα αυτοκινήτου.
Αυτό το μπέρδεμα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ, έχει πιθανότατα  προκληθεί από τον ΕΟΤ, όπου φαίνεται ότι σε κάποια χρονική στιγμή κυκλοφόρησε  έγγραφο κάνοντας αναρμοδίως  (!) αναφορά για διπλώματα αυτοκινήτου. Αν αυτό αληθεύει, αν λέμε… καθίσταται πέρα για πέρα ξεκάθαρο ότι ρυθμιστής και νομοθέτης επί της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, είναι αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο Μεταφορών.
Ο ΕΟΤ δεν έχει ουδεμία αρμοδιότητα να νομοθετεί θέματα του Κ.Ο.Κ.!

 

 

 

Είναι όμως φοβερό να εκμισθώνονται τα τελευταία χρόνια οι «γουρούνες» και να σκοτώνονται άνθρωποι στους δρόμους από μια λάθος ερμηνεία εγκυκλίων που εκδίδονται … τυχόν … (!) από αναρμόδιους φορείς.
Η δήλωση αυτή δε του  κ. Υφυπουργού «πέφτει» ως κεραυνός εν αιθρία, αφού ανατρέπει τα δεδομένα, στο τρόπο εκμίσθωσης αυτών των οχημάτων.

 

 

Καλούνται πλέον οι κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις να πράξουν τα δέοντα, ώστε η διατύπωση του Υπουργού να ισχύσει εφεξής. Σχετική ενημέρωση θα υπάρξει και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ από το Υπουργείο Μεταφορών, προκειμένου να ενημερωθούν και οι κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, υπηρεσιακώς.
Μην αμελούμε άλλωστε ότι ο κ. Κεφαλογιάννης είναι και διαπρεπείς νομικός στην ιδιωτική ζωή του.

Αναφορικά με το τελευταίο, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που συμπράττει στο δήμο Θήρας κ. Μανόλης Ορφανός μας είπε: «Σωστά τα λέει ο κ. Υπουργός. Είχα εισηγηθεί σε παρελθόντα χρόνο,  στο δημοτικό μας συμβούλιο, την μείωση του στόλου αυτών των οχημάτων. Τότε δεν έγινε κάτι σχετικώς. Σήμερα και έπειτα από τα νέα δεδομένα και ειδικότερα μετά την «υπουργική» δήλωση ότι πρέπει να εκμισθώνονται αυτά τα οχήματα μόνο με δίπλωμα μοτοσικλέτας μεγάλου κυβισμού, αλλά και ιδιαίτερα της αναφοράς για την αρμοδιότητα των δήμων στην μείωση ή και κατάργηση της «γουρούνας» στο κάθε Δήμο ξεχωριστά, θα επαναφέρω το θέμα εκ νέου στο δημοτικό μας συμβούλιο».

 

 

 

Αναμένουμε και από τον Δήμαρχο Σαντορίνης κ. Αντώνη Σιγάλα, να αφουγκραστεί το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, να αρκεστεί στη δήλωση του Υπουργού και εντέλει να αναλάβει τη πρωτοβουλία που οφείλει, προκειμένου να μην θρηνήσουμε αλλά θύματα από αυτό το φαινόμενο. Να αποτελέσει η Σαντορίνη τον «φωτεινό φάρο» πανελλαδικά. Ειδικά πάνω σε αυτό η «Σ» θα είναι διαρκώς σε συνεργασία με τους φορείς του δήμου, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αυτών των αλλαγών.

 

 

 

 

Uber και … πορτοπαράθυρα. 
2)Σχετικά με το θέμα της Uber, ο κος Κεφαλογιάννης μας παρέπεμψε στον διευθυντή του, κ. Δημήτρη Μαρίτσα, ο οποίος είχε τελικώς τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΣΕΟΟΚ (σωματείο ιχε με οδηγό- τρανσφερ) κ. Κώστα Ιωαννίδη. «Βρισκόμαστε σε φάση διερεύνησης για την επίλυση αυτού του ζητήματος και θα επανέλθουμε λίαν συντόμως. Έχουμε συγκροτήσει ομάδα που θα ερευνήσει το ζήτημα αυτό. Καθώς φαίνεται ο εν λόγω επιχειρηματίας στην Σαντορίνη «πάτησε» σε ένα παραθυράκι του άρθρου 13 του νόμου 4080, ο οποίος θεσπίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργίας κ. Σπίρτζη. Η ομάδα που συγκροτήσαμε θα ασχοληθεί επιμελώς με αυτό το θέμα και θα σας έχουμε ενήμερους» ανέφερε ο κ. Μαρίτσας στον κ. Ιωαννίδη.

 

 

Ακολούθως ο κ. Ιωαννίδης δήλωσε, ότι ως σωματείο σε συνεργασίας με τα υπόλοιπα επαγγελματικά σωματεία του μεταφορικού έργου, θα ασκήσουν κάθε νόμιμη πίεση προκειμένου η Σαντορίνη να μην προσφέρει τέτοιου είδους χαμηλές υπηρεσίες και συνέχισε λέγοντας: « επειδή ακούγονται διάφορα και έως ότου το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αποφανθεί για το πρόβλημα που ανέκυψε με υποεργολάβο της UBER στην Σαντορίνη και μόνο, θα παρακαλούσα να μην τελεστεί ουδεμία «αυτοδικία». Δεν θα ανεχτούμε φαινόμενα προπηλακισμών».

 

 

 

Επέκταση στο Μισάωρο μίσθωσης.
Επιπλέον και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επέκταση του «μισάωρου μίσθωσης» μετά και την 31η Αυγούστου για τα «εκμισθωμένα οχήματα με οδηγό» (τράνσφερ) ο κ. Μαρίτσας είπε: «Είναι μια δέσμευση που η ηγεσία του Υπουργείου έχει αναλάβει και θα επιλυθεί προσεχώς, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα».

3)Σχετικά με τις αδικοπραξίες στα πρόστιμα που επιβάλλονται στα νησιά και ιδιαίτερα στην Σαντορίνη από τα όργανα  της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Υφυπουργός Μεταφορών τόνισε, ότι: « το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΕΙΧ με οδηγό παρουσιάζει πολλά προβλήματα στην εφαρμογή του. Έχουμε δεσμευθεί ότι θα φέρουμε ένα νέο σχέδιο νόμου το οποίο επεξεργαζόμαστε με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Υπάρχουν πολλές ασάφειες που δυσκολεύουν συχνά και τα όργανα ελέγχου.  Έχουμε δεχθεί και άλλες τέτοιες καταγγελίες. Το Φθινόπωρο πολλά από αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν».

 

 

 

 

 

Κανονικά η είσπραξη αμοιβής μέσα στα “βανάκια”.
Σχετικά με την είσπραξη αμοιβής εντός των οχημάτων το υπουργείο ανέφερε ότι από τη στιγμή που τα δρομολόγια καταχωρούνται στη Πλατφόρμα του Υπουργείου Μεταφορών, η είσπραξη των αμοιβών εντός των οχημάτων θεωρείται δεδομένη. Για αυτό το λόγο άλλωστε οι ιδιοκτήτες έχουν το δικαίωμα να φέρουν εντός του οχήματος και μηχανήματα POS για πιστωτικές κάρτες».

 

 

 

4)Κλείνοντας, ο κ. Κεφαλογιάννης απαντώντας στο ερώτημα, ως προς το γιατί το νομοσχέδιο που επι της ουσίας εξυγιάνει τις τουριστικές μεταφορές, δεν πέρασε ακόμα από την Ολομέλεια της Ελληνικής Βουλής, είπε: Είμαστε σε ένα πολύ ώριμο στάδιο και σύντομα θα παρουσιάσουμε στους φορείς τις προτάσεις μας. Υπάρχει ένας προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και ένα εθνικό σχέδιο δράσης που ορίζει το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης των νομοσχεδίων.

 

 

 

Τα όσα δήλωσε  ο κύριος Κεφαλογιάννης για όλα τα ανωτέρω ζητήματα, παρέχουν ανακούφιση στα προεδρεία των συναφών επαγγελματικών σωματείων αλλά και στη κοινωνία γενικότερα.
Η άμεση παρέμβαση του κ. Κεφαλογιάννη κρίνεται λίαν θετική.
Με τη σειρά μας, οφείλουμε να αναφέρουμε, ότι ως εφημερίδα είχαμε αδικήσει σε προγενέστερο άρθρο μας, τον διευθυντή του κ. Κεφαλογιάννη τον κ. Δημήτρη Μαρίτσα, καθώς του είχαμε επιρρίψει τις ευθύνες για τη καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου.
Τελικά μετά τα όσα μας ανέφερε ο κ. Υφυπουργός Μεταφορών, αποδεικνύεται ότι ο κ. Μαρίτσας δεν ευθυνόταν για αυτή τη καθυστέρηση. Αυτό το δηλώνουμε ως προς αποκατάσταση της αλήθειας. Θεωρούμε δε, ότι έπειτα από όλα αυτά, τόσο η Ελληνική Αστυνομία, όσο και οι Δήμοι έχουν λίγη μόνο δουλειά να κάνουν προκειμένου να εναρμονιστούν στα όσα αναφέρθηκαν από τον Υπουργό”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *