ΩΔΗ ΣΤΗ ΜΠΟΥΚΑΜΒΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

 

 

Σημείωση Santonews: Η Μπουκαμβίλια, το εμβληματικό καλλωπιστικό φυτό της Σαντορίνης και των Κυκλάδων, έρχεται από το ανατολικό τμήμα της Νότιας Αμερικής.

Ο πρώτος Ευρωπαίος που περιέγραψε αυτά τα φυτά ήταν ο Commerçon ένας βοτανολόγος που συνόδευε τον ναύαρχο του Γαλλικού Ναυτικού Louis Antoine de Bougamville  κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του για τον περίπλου της γης , και δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από τον Antoine Laurent de Jussieu το 1789. Είναι πιθανό  το πρώτο κείμενο. Ευρωπαίος που παρατήρησε αυτά τα φυτά ήταν η Jeanne Baret  ερωμένη και βοηθός του Commerçon, που ήταν ειδική στη βοτανική.

  Επειδή δεν της επέτρεψαν να μπει στο πλοίο ως γυναίκα, μεταμφιέστηκε σε άντρα για να κάνει το ταξίδι (και έτσι έγινε η πρώτη γυναίκα που έκανε τον γύρο του πλανήτη). Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πηγές, ο Μπουκεμβίλ, ονόμασε τα νησιά που ανακάλυψε Les Grandes Cyclades (Οι Μεγάλες Κυκλάδες΄), αλλά αργότερα τα πήραν οι Άγγλοι και τα μετονόμασαν σε Nέες Εβρίδες. 

 

Η Βιετναμέζικη ιστοσελίδα και εφημερίδα thanhnien.vn, κάνει ένα εκτενές αφιέρωμα στη Μπουκαμβίλια, συνδέοντας την με τη Σαντορίνη. Γράφει, χαρακτηριστικά:

 

“Το νησί (Σαντορίνη) είναι άνυδρο, βραχώδες, και σχηματίστηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα, υπάρχουν αραιοί θάμνοι και οι άνθρωποι μπορούν να καλλιεργήσουν μόνο σταφύλια. Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στο νησί τον περισσότερο χρόνο με έντονη ηλιοφάνεια και καταιγίδες είναι η βουκαμβίλια.

Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 1
Σχεδόν το 100% των σπιτιών στη Σαντορίνη είναι βαμμένα λευκά. Περιστασιακά εμφανίζεται στη μέση αυτού του λευκού χρώματος η οροφή κάποιας εκκλησίας βαμμένη μπλε, που ταιριάζει με το χρώμα της Μεσογείου. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά χρώματα που συνθέτουν μια ελκυστική Σαντορίνη είναι η κουκκίδα του κόκκινου κομφετί
Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 2

Έως και τα μισά χωριά στο νησί της Σαντορίνης δεν είναι συνδεδεμένα με σύστημα ύδρευσης βρύσης. Χρησιμοποιούν καθαρό νερό που παραδίδεται καθημερινά. Επειδή δεν υπάρχει γλυκό νερό, από το τουριστικό κέντρο των Φηρών μέχρι το χωριό της Οίας (άλλος προορισμός του νησιού) υπάρχουν γυμνά βραχώδη βουνά, άδεια χωράφια χωρίς πράσινο χρώμα.

Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 3
Η βουκαμβίλια έχει έντονη ζωντάνια όταν ανθίζει μόνο την ηλιόλουστη εποχή, χωρίς πολύ πότισμα. Ένα ξενοδοχείο στο χωριό Οία με χαρακτηριστικές σκάλες και βουκαμβίλιες ως επίκεντρο.
Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 4
Ανάμεσα στη θάλασσα του ήλιου και του ανέμου, αυτό το φυσικό  κομφετί είναι ακόμα σε θέση να ανθίσει έντονα κόκκινα λουλούδια
Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 5
Επίσης επειδή είναι ανθεκτική στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και δεν απαιτεί πολύ νερό, οπότε η βουκαμβίλια καλλιεργείται ευρέως στη Σαντορίνη. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί το μόνο λουλούδι που ανθίζει σε αυτό το άγονο βραχώδες βουνό στη μέση αυτής της ηλιόλουστης και θυελλώδους θάλασσας
Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 6
Τα σπίτια στη Σαντορίνη είναι μοναδικά γιατί τα περισσότερα είναι χτισμένα στα βράχια, γνωστά και ως σπήλαια, με μικρή έκταση.

Η Σαντορίνη, είναι ένα παγκοσμίου  φήμης τουριστικό νησί , που υποδέχεται εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες κάθε χρόνο. Τα υπόσκαφα σπίτια στη Σαντορίνη με προσόψεις που βλέπουν στη θάλασσα μπορούν να ενοικιαστούν έως και χιλιάδες δολάρια τη βραδιά. Λίγοι γνωρίζουν όμως ότι, στο παρελθόν, τα υπόσκαφα σπίτια ήταν μόνο για φτωχές οικογένειες.

Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 7
Αυτή η καλοδιατηρημένη βουκαμβίλια βρίσκεται σε έναν ξενώνα στο χωριό Φηρά. Πολλά χωριά στη Σαντορίνη έχουν αναπτυχθεί χάρη στον τουρισμό, επομένως η εξυπηρέτηση εδώ εκτιμάται ιδιαίτερα.
Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 8

Η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε στη Σαντορίνη είναι η ξηρή περίοδος, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες ο καιρός στο νησί είναι αρκετά κρύος και φυσάει.

Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 9
Το σύμπλεγμα μπουκαμβίλιας προσθέτει λίγο ζεστό χρώμα στον κυρίαρχο μπλε και λευκό χώρο
Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 10
Συστάδες βουκαμβίλιων σέρνονται σε στενούς χώρους
Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 11
Μια παμπ με κομφετί στη σκιά.
Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 12
Ενώ τα ζιζάνια πεθαίνουν, η βουκαμβίλια εξακολουθεί να ανθίζει.

 

Το μόνο λουλούδι που ανθίζει στη μέση της θάλασσας - φωτογραφία 13
Στο νησί φυτεύεται μια σπάνια λευκή βουκαμβίλια. Οι επισκέπτες περπατούν σε στενά δρομάκια για να φτάσουν στα αξιοθέατα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *