Ο ΒΥΘΟΣ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥ ΦΗΡΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΧΑΡΙΣ ΣΤΟΥΣ “ΔΥΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ”

 Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΩΜΑΤΕΡΗ

 

 

 

 

  “Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος υποβρύχιος καθαρισμός στην Σαντορίνη από την περιβαλλοντική οργάνωση Dive in Action για το 2021.

  Η δράση πραγματοποιήθηκε στο παλιό Λιμάνι Σαντορίνης, γνωστό και ως Όρμος Φηρών, όπου πρόκειται για την 3η φορά που επιχειρείται στην περιοχή υποβρύχιος καθαρισμός. Οι δυο προηγούμενοι έγιναν το 2020 και με αυτόν τον καθαρισμό ολοκληρώθηκε στο 100% η επιθεώρηση της υποθαλάσσιας περιοχής σε όλο το μήκος της προβλήτας του Όρμου. 

 

     Η δράση είχε ως αποτέλεσμα να ανασυρθούν 130 κιλά απορρίμματα κυρίως πλαστικά μιας χρήσης και κουτιά αλουμινίου. Ένα ποσοστό 25% περίπου αφορούσε σε επαγγελματικές απορρίψεις τμημάτων επισκευής σκαφών όπως ντίζες και καλώδια αλλά και αρκετά εργαλεία αλιείας, δολώματα, σχοινιά και άλλα. Στο τέλος της δράσης όλα τα απορρίμματα μεταφέρθηκαν από το Παλιό Λιμάνι στον Αθηνιό για να καταγράφουν, με το F/B “Νήσος Θηρασιά”, που για πρώτη φορά διευκόλυνε αφιλοκερδώς στη μετακίνηση της ομάδας στο πεδίο κι από εκεί αργά το απόγευμα με απορριμματοφόρο του Δήμου για τον τελικό προορισμό και διαχείριση.   

 

     Στη δράση επιχείρησαν 4 δύτες, ένας δύτης ασφαλείας και 2 μέλη στην στήριξη επιφάνειας,  ενώ σημαντική ήταν η παρουσία και συνδρομή του Δήμου Θήρας και του Λιμεναρχείου.  

 

 
     Η προγραμματισμένη δράση παρακτίου καθαρισμού της Κυριακής 25 Απριλίου αναβλήθηκε λόγω των ισχυρών Βόρειων ανέμων που επικράτησαν όλη την ημέρα, η οποία θα προγραμματιστεί για μετά το Πάσχα. 

 

 

     Για την Μ. Παρασκευή είναι προγραμματισμένες δυο δράσεις στο Ακρωτήρι με παράκτιο καθαρισμό και υποβρύχιες παρατηρήσεις, συνεχίζοντας το πρόγραμμα Vivid BlueSantorini 2021, οι οποίες υλοποιούνται σε συνεργασία με το Δήμο Θήρας και εντάσσονται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου για την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.   
 

Δημήτρης Καμπανός 
Διαχειριστής “Dive In Action” .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *