O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

 

 

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας (φωτό αρχείου)

“ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ. ΝΟΜΙΚΟΥ

“Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιου Νομικού σχετικά με την καταγγελία των επικεφαλής των αντιπολιτευτικών παρατάξεων για τη συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου 2017:

«Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 19-06-2017 διανεμήθηκε στον τύπο έγγραφη καταγγελία κατά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία υπογράφεται από μερίδα συμβούλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Στην καταγγελία τους χρησιμοποίησαν τις εκφράσεις «απαράδεκτη, επαναλαμβανόμενη, αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Προέδρου και μη εφαρμογή του κανονισμού». Επίσης αναμφισβήτητα γεγονότα που η κάμερα του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού έχει καταγράψει, ερμηνεύτηκαν σκόπιμα λανθασμένα.

Ο Πρόεδρος έχει δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητήσει την απόσυρση θέματος της ημερήσιας διάταξης.

Αυτό και έπραξα, διότι έκρινα όπως είχα δικαίωμα ότι δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα να γίνει συζήτηση, ενώ απουσιάζει ο εισηγητής και γνώστης όλης της πορείας του θέματος και ενώ τρέχουν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με αυτό.

Σύμφωνα με τον κανονισμό οι προσκλήσεις για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στέλνονται τρείς ημέρες πριν, από την ημέρα της προγραμματισμένης συζήτησης, όπως είναι γνωστό και εγώ έλαβα γνώση για την έκτακτη απουσία του Δημάρχου αργά το μεσημέρι της Δευτέρας μόλις πριν την συνεδρίαση. Άρα τα σχόλια από τους καταγγέλλοντες είναι άστοχα και άδικα.

Κατηγορήθηκα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποστέλλω το δελτίο τύπου, ότι ενώ προσήλθε ο κ. Μάινας Νικόλαος, δεν ανήγγειλα την προσέλευση του εσκεμμένα, προκειμένου να μη προσμετρήσει ως παρών.

Η κατηγορία αυτή είναι προσβλητική, διότι δεν έχω δείξει μέχρι σήμερα να θέτω τις αρχές μου σε δεύτερη μοίρα, εξαιτίας οποιασδήποτε μικροπολιτικής, κάτι το οποίο έχω δηλώσει επανειλημμένα κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου αλλά και σε κάθε ευκαιρία.

Αφενός ο κ. Μάινας απουσίαζε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, αφετέρου η ενδεχόμενη παρουσία του και ψήφος του δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής σε αυτή την διαδικασία. Ένδεκα (11) σύμβουλοι ψήφισαν την απόσυρση και εννέα (9) ψήφισαν να συζητηθεί το θέμα. Σε περίπτωση ισοψηφίας η ψήφος του Προέδρου μετράει διπλή.

Δεν είναι δυνατόν να υποτιμήσω κάποιον και συγκεκριμένα τον κ. Μάινα, όταν πολλές φορές του έχω συστήσει να προσέρχεται στις συνεδριάσεις, διότι πολλοί από αυτούς που σχολίαζαν την απουσία του, είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούν το όνομα του.

Η αλήθεια είναι ότι επιθυμώ να προσέρχονται όλοι οι σύμβουλοι στα Δημοτικά Συμβούλια, έχω κάνει σχετική αναφορά για την εικόνα που παρουσιάζει το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω της απουσίας πολλών συμβούλων και όταν προσέρχονται τους αναγγέλλω αμέσως, με την πρώτη ευκαιρία, και κανένα δικαίωμα τους δεν παραβιάζεται.

Ο κ. Μάινας, προσήλθε αφού είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας και είχε ανακοινωθεί το αποτέλεσμα, πλησίασε την έδρα και υπέγραψε στο βιβλίο παρουσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, κάθισε ελάχιστα στην θέση του και αποχώρησε μαζί με την αντιπολίτευση.

Η απόδειξη των παραπάνω καταγράφεται στο άρθρο του κυρίου Πράσσου όπου δημοσιεύεται μια φωτογραφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ακριβώς τη χρονική στιγμή που τα πνεύματα ήταν ιδιαίτερα οξυμένα και αποδεικνύεται γιατί δεν αναγγέλθηκε η προσέλευση του κ. Μάινα.

Στην ίδια φωτογραφία φαίνεται συγχρόνως να συμβαίνουν τα εξής: ένας πολίτης είναι πίσω από τους συμβούλους και να κουνάει τα χέρια του, ενώ στο βίντεο θα δείτε ότι περιφέρονται και στις δύο πλευρές του συμβουλίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ Σιγάλας Αντώνιος, Αργυρός Ιωάννης, οι κ.κ. Αργυρού Μαρία, Κίτσου Σοφία να είναι όρθιοι και να φωνάζουν ο κύριος Χάλαρης να κάθεται και να φωνάζει και να κουνάει τα χέρια του, όλα αυτά να γίνονται συγχρόνως.

Πραγματικά αυτή ΔΕΝ είναι εικόνα Δημοτικού Συμβουλίου!

Τελικά θα πρέπει όλοι μας να αναρωτηθούμε:

Ο Πρόεδρος πρέπει να μάθει στους συμβούλους και στο κοινό, ότι δεν μιλάει ο ένας επάνω στον άλλο, γιατί αυτό δεν είναι παιδεία ούτε και πολιτισμός;

Ο Πρόεδρος πρέπει να μάθει στους συμβούλους, ότι όταν το θέμα αποσύρεται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν συζητείται και σταματάει η συζήτηση σύμφωνα με τον κανονισμό αλλά και τη λογική;

Δεν έπρεπε να σταματήσει κάθε συζήτηση όπως ορίζει ο κανονισμός για το θέμα που αποσύρθηκε προκειμένου να μη οξυνθούν άλλο τα πνεύματα αλλά και να συνεχισθεί ομαλά η υπόλοιπη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου;

Είναι αντιδημοκρατική, η συμπεριφορά του Προέδρου να θέτει ένα θέμα σε ψηφοφορία στο ανώτατο όργανο του Δήμου στο Δημοτικό Συμβούλιο, εφόσον υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των συμβούλων;

Δυστυχώς όμως, αν και είναι γνωστός ο κανονισμός σε όλους, δεν έγινε σεβαστός και ούτε υπήρξε υποστήριξη και κατανόηση σε αυτή μου την προσπάθεια.

Έχουν τεράστια ευθύνη σύμβουλοι της «συμπολίτευσης» όταν δεν κατανοούν σε ποια πλευρά είναι και ξεχνούν ότι ο λαός τους ψήφισε για να κάνουν έργο και όχι να τορπιλίζουν τη Δημοτική Αρχή.

Έχει ευθύνη η αντιπολίτευση, όταν κάνει κινήσεις και ενέργειες μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και όχι για την ουσία όπως έχει υποχρέωση και δικαίωμα.

Σαν Πρόεδρος πραγματικά προσπαθώ για την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, για την παραγωγή έργου, και αυτό πρέπει να είναι και προσωπική ευθύνη του κάθε ενός Δημοτικού Συμβούλου ξεχωριστά.

Το θέμα που αποσύρθηκε, πολύ σύντομα θα είναι ξανά στην ημερήσια διάταξη, διότι είναι ένα από τα πλέον σοβαρά θέματα που απασχολούν το νησί μας και θα κληθούμε όλοι μας να αποφασίσουμε, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που μας αναλογούν για το μέλλον αυτού του τόπου, γιατί η απραξία θα είναι η χειρότερη λύση.

Επειδή η όποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκύψει για το θέμα «Κήρυξη απαλλοτρίωσης, αναγκαστική σύστασης δουλείας διόδου δεματοποίησης και προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων» θα επηρεάσει καθοριστικά, τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού που στηρίζεται σε αυτόν, την αισθητική του νησιού μας, την ποιότητα της ζωής μας πάνω σε αυτό τον τόπο, θα είναι ιστορική και θα κρίνει την τύχη της ανάπτυξης και την ευημερία της ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ και της ΘΗΡΑΣΙΑΣ.

Θα κριθούμε όλοι από καλώς σκεπτόμενους πολίτες που πρέπει να παρατηρούν το ήθος, την διαδρομή και την στάση του καθενός μας, ψάχνοντας λίγο βαθύτερα από την επιφάνεια των πραγμάτων».

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΤ. ΝΟΜΙΚΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *