Ο Ν.ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ”

 Απάντηση στη διαμαρτυρία των Φίλων της Κόρης της Θήρας

 

 

“Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος έλαβε μια διαμαρτυρία των Φίλων της Κόρης της Θήρας, στην οποία και απαντά τα εξής:

Αγαπητοί Φίλοι της Κόρης της Αρχαίας Θήρας

Σας χαιρετώ και συμπαραστέκομαι θερμά στο δίκαιο αίτημά σας

Θα ήθελα ωστόσο να αναφέρω ότι επειδή βρισκόμαστε πάλι σε εκλογική περίοδο και η βουλή είναι κλειστή, δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα ως εκλεγμένος βουλευτής των Κυκλάδων να παρέμβω κοινοβουλευτικά για το σημαντικό αυτό θέμα.

Διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά δυστυχώς την διγλωσσία και τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης σχετικά με την προστασία του κυκλαδικού πολιτισμού μας, εφόσον χωρίς κανένα σεβασμό στις δεσμεύσεις και στις υποσχέσεις, μεταφέρουν τα αρχαιολογικά μας ευρήματα στο εξωτερικό.

Στην παρούσα φάση και παρά τις διαβεβαιώσεις της Υπουργού Πολιτισμού το 2022 ότι το αριστουργηματικό άγαλμα της Κόρης της Θήρας του 7ου αιώνα π.χ θα εκτεθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας αυτό το καλοκαίρι, μετακινήθηκε στην Ιταλία και το Μουσείο παραμένει κλειστό, ενώ διανύουμε ήδη την τουριστική περίοδο 2023 .

Οι φιέστες και οι υποσχέσεις της κας Μενδώνη στους κατοίκους της Θήρας αλλά και σε όλους τους Κυκλαδίτες, δεν διαψεύδονται απλώς, αλλά δημιουργούν οικονομική ζημιά στην επισκεψιμότητα του Μουσείου και επιπλέον θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο τον αρχαιολογικό μας θησαυρό, αφού όπως γνωρίζουμε το μοναδικό Άγαλμα της Κόρης της Θήρας, παραμένει ακόμα αδημοσίευτο, όπως ο καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστος Ντούμας αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του !

Υπάρχουν λοιπόν εύλογοι λόγοι ανησυχίας όλων μας για το συγκεκριμένο άγαλμα, για πιθανές ζημιές αλλά και άλλους κινδύνους  που το Υπουργείο Πολιτισμού παραβλέπει.

Η χρηματοδότηση και τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για την συντήρηση και έκθεσή του αφορούν προφανώς την προτεραιότητα προβολής του στην Ελλάδα και δεν γνωρίζουμε ποιοι λόγοι συντρέχουν για την εσπευσμένη μετακίνηση του στο εξωτερικό για να πλαισιώσει κάποια άλλη έκθεση.

Θα είμαι συνοδοιπόρος σας στην προστασία του κυκλαδικού πολιτισμού και στην δημιουργία προϋποθέσεων για την έκθεση των μοναδικών αρχαιολογικών ευρημάτων πρωτίστως στα νησιά των Κυκλάδων .

Με εκτίμηση

Νίκος Συρμαλένιος

Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

 

 Το κείμενο των Φίλων της Κόρης της Θήρας:

26 Μαΐου 2023

Προς:

  1. Υπουργό Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη
  2. Δήμαρχο Θήρας κ. Α.Σιγάλα

Κοιν/ση:

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Κοινοβουλευτικές Ομάδες

ΜΜΕ

Με την παρούσα επιστολή, διαμαρτυρόμαστε, επειδή το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας είναι κλειστό και το κύριο έκθεμά του, η Κόρη της Αρχαίας Θήρας, βρίσκεται σε έκθεση την ΙταλίαΣτις 3 Σεπτεμβρίου 2022 στο υπό ανακαίνιση Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήρας, έγιναν τα δήθεν εγκαίνια της παρουσίασης του αριστουργηματικού αγάλματος της Κόρης της Αρχαίας Θήρας. Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη μας είπε «ήρθε η στιγμή να αποδοθεί, κυρίως στους πολίτες της Θήρας και φυσικά στους επισκέπτες της». Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θήρας κ.Κίτσου ανακοίνωσε ότι θα ξαναγίνουν εγκαίνια με την ολοκλήρωση της ανακαίνισης του Μουσείου λίγο πριν το Πάσχα. Απέσπασαν και οι δύο πολλά συγχαρητήρια – γι αυτό το λόγο άλλωστε έγινε κι η φιέστα της δήθεν απόδοσης της Κόρης στο νησί και το Μουσείο έκλεισε τον Οκτώβριο 2022.

Κι ενώ περιμέναμε αυτή την περίοδο να απολαμβάνουμε εμείς και οι επισκέπτες της Σαντορίνης την Κόρη και τα άλλα εκθέματα του Μουσείου, αντί αυτή την περίοδο να σχεδιάζονται ή να υλοποιούνται ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις (εργαστήρια, συμπόσια κτλ), σχετικά με το σπουδαίο αυτό εύρημα του αείμνηστου Θηραίου αρχαιολόγου Χαράλαμπου Σιγάλα, με έκπληξη μάθαμε ότι η Κόρη βρίσκεται σε έκθεση στην Ιταλία, που θα διαρκέσει μέχρι 30 Ιουλίου 2023 και το Μουσείο, κανείς δεν ανακοινώνει πότε θ” ανοίξει.

Παρά τις πανηγυρικές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού ότι «Το καλοκαίρι του 2023, που θα έχει ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και η επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, ΟΛΟΙ θα μπορούν να θαυμάζουν την Δαιδαλική Κόρη του 7ου αιώνα … » είναι προφανές, πως αυτό το καλοκαίρι, δεν θα μπορεί ΚΑΝΕΝΑΣ να τη θαυμάσει στη Σαντορίνη.

Για τους παραπάνω λόγους:

Διαμαρτυρόμαστε για τον εμπαιγμό των πολιτών της Θήρας και των επισκεπτών μας και την αδικαιολόγητη στέρηση του πολιτιστικού πλούτου του τόπου μας από εμάς και τα παιδιά μας και ζητάμε, όπως μας γνωρίσετε την ημερομηνία επιστροφής της Κόρης στη Σαντορίνη και κυρίως πότε θ” ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο μας.

Το φημισμένο νησί μας, με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, έχει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύει τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως και να προσπορίζεται πολλαπλά οφέλη η ελληνική οικονομία από αυτό, χωρίς να στέλνετε το εμβληματικό μας άγαλμα στο εξωτερικό, προς ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος άλλων χωρών”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *