Ο ΑΔΜΗΕ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Από αριστερά: Μάνος Μανουσάκης – Πρόεδρος και CEO ΑΔΜΗΕ, Αντώνης Σιγάλας – Δήμαρχος Θήρας, Αλέξης Αλεξίου – CEO Cenergy Holdings και Hellenic Cables, Ανδρέας Διαμαντόπουλος – Αντιπροέδρος Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), Χρήστος Δ. Κοπελούζος – Πρόεδρος και CEO Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), Ιωάννης Μάργαρης – Αντιπρόεδρος και Γενικός Δ/ντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής ΑΔΜΗΕ

 

 

 

Σαντορίνη, 9 Μαΐου 2022

Στη γραμμή της κατασκευαστικής εκκίνησης βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, ένα από τα μεγάλα ενεργειακά έργα που υλοποιεί ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), στο πλαίσιο του επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης θεμελίωσε τη Δευτέρα 9 Μαΐου τον νέο Υποσταθμό Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Μονόλιθος της Σαντορίνης, από κοινού με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Damco Energy κ. Χρήστο Κοπελούζο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξη Αλεξίου, επικεφαλής των αναδόχων εταιρειών του έργου.

Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε σήμερα ο Διαχειριστής στη Σαντορίνη, με την ευκαιρία της θεμελίωσης του νέου Υποσταθμού, ο οποίος θα «υποδεχθεί» το καλώδιο Υψηλής Τάσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Με την ηλεκτρική διασύνδεση που ξεκινά στην ώρα της και θα ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο 2023, θα ενσωματώσουμε και τη Σαντορίνη, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, στο Σύστημα Υψηλής Τάσης, εξασφαλίζοντας ποιοτική ηλεκτροδότηση από την ηπειρωτική χώρα, με πολλαπλά οφέλη για την τοπική οικονομία και το περιβάλλον. Με το έργο αυτό ο Διαχειριστής εισέρχεται στην τέταρτη και τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Μέχρι το 2024 θα έχουμε διασυνδέσει επίσης τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο, κλείνοντας έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, προκειμένου να θωρακίσουμε ενεργειακά περισσότερα από 20 Κυκλαδονήσια. Η τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων είναι ένα έργο μείζονος σημασίας για τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους καθώς με τη λειτουργία του, υπολογίζουμε ότι θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 150 χιλιάδες τόνους και θα δημιουργήσει περιθώριο έως 730 MW για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ». 

«Η Hellenic Cables είναι αρωγός στο μεγάλο όραμα του ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή θωράκιση των ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας τα έργα διασύνδεσης τους. Η έναρξη των εργασιών διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξου σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του νησιού της Σαντορίνης οδηγώντας το σε μία οικονομία χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα», δήλωσε ο Διευθύνων  Σύμβουλος της Cenergy Holdings και Hellenic Cables κ. Αλέξης Αλεξίου. «Είμαστε πολύ περήφανοι που μέσω των καλωδιακών λύσεών μας συμβάλλουμε καθοριστικά στην ποιοτική, αδιάλειπτη και φιλική προς το περιβάλλον παροχή ενέργειας και στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των τουριστών του νησιού αυτού που αποτελεί και έναν από τους πιο σημαντικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς παγκοσμίως»

«Η σημερινή ημέρα είναι ένα ακόμα γενναίο βήμα για την πετρελαϊκή απεξάρτηση των Κυκλάδων, και εμείς στην Damco Energy είμαστε περήφανοι που αποτελούμε μέρος της ενεργειακής μετάβασης των νησιών μας με όρους ασφάλειας και αυτονομίας. Κατασκευάζουμε σε συνεργασία με τον κινέζικο όμιλο Xian Electric τον Υποσταθμό Υψηλής Τάσης για τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, έργο σύνθετο και απαιτητικό, ο οποίος θα περιλαμβάνει και ένα συγκρότημα αντιστάθμισης άεργου ενέργειας προηγμένης τεχνολογίας. Το έργο αυτό προσφέρει σημαντικά οφέλη για τους ίδιους τους καταναλωτές, την κοινωνία και το περιβάλλον, αφού η διασύνδεσή του με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα καταστήσει τη Σαντορίνη ένα νησί με σταθερή και φιλικότερη προς το περιβάλλον ηλεκτροδότηση», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Damco Energy κ. Χρήστος Δ. Κοπελούζος.

Το «παρών» στη θεμελίωση του Υποσταθμού και τη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο Δήμαρχος Θήρας κ. Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία της νέας διασύνδεσης που θα άρει οριστικά την ενεργειακή απομόνωση του νησιού και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν του. Εξήρε επίσης την αγαστή συνεργασία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση του έργου, το οποίο όπως ανέφερε «σέβεται απόλυτα την μοναδικότητα του κυκλαδίτικου τοπίου και την τοπική αρχιτεκτονική».

Έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων

Η μορφολογία του βυθού και το ηφαιστειογενές ανάγλυφο της Σαντορίνης καθιστούν την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου ένα ιδιαίτερα σύνθετο τεχνικό έργο, για το οποίο θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, παρουσίασε τα εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά και τις κατασκευαστικές προκλήσεις που παρουσιάζει το έργο, το οποίο, όπως είπε, θα καλύψει το 60% του συνολικού φορτίου της Δ’ Φάσης Διασύνδεσης των Κυκλάδων. 

Το καλώδιο που θα χρησιμοποιηθεί, θα είναι μήκους 82,5 χλμ., Υψηλής Τάσης 150 kV με ενσωμάτωση οπτικών ινών. Πρόκειται να ποντιστεί σε μέγιστο βάθος 435 μ. και θα θαφτεί για την προστασία του σε όλο το υποθαλάσσιο τμήμα της διασύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά το χερσαίο τμήμα του έργου, ο Υποσταθμός Υψηλής Τάσης που θα κατασκευαστεί θα είναι προηγμένης τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS) για την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης. Πέραν του Υποσταθμού, θα εγκατασταθεί επίσης εξελιγμένο σύστημα δυναμικής αντιστάθμισης άεργου ισχύος (Static VAR Compensator – SVC) με σκοπό την περαιτέρω βελτίωση της ευστάθειας και τη διατήρηση των τάσεων του Συστήματος σε όλες τις συνθήκες λειτουργίας.

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης –NextGeneration EU, ύψους 164,5 εκατ. ευρώ, ως μέρος της Δ’ Φάσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *