“ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΡΑΣ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ”

ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΡΟΥΣΣΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΕΜΥ

 

 

 

“ΓΝ Θήρας: Προβλήματα και προτεινόμενες λύσεις

Το νοσοκομείο υπάγεται στην ΑΕΜΥ η οποία είναι Δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Στο νοσοκομείο Θήρας δηλαδή μπορούν να εφαρμόζονται τα καλά του Δημοσίου και τα καλά των κανόνων της ιδιωτικής οικονομίας χάριν του δημοσίου συμφέροντος.

Το νοσοκομείο μπορεί και οφείλει να έχει έσοδα από υψηλού επιπέδου παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. Τα έσοδα μάλιστα του νοσοκομείου σε μεγάλο βαθμό αποτελούν χρήματα που μπαίνουν στη χώρα και έτσι ενισχύουν την εθνική οικονομία. Από τα έσοδα αυτά (μαζί με την κρατική επιχορήγηση) καλύπτονται τα έξοδα του νοσοκομείου και εφαρμόζεται κοινωνική πολιτική τόσο στους επισκέπτες ασθενείς (πχ δωρεάν νοσηλεία απόρων) όσο και στους εργαζομένους του νοσοκομείου.

Η λειτουργία του νοσοκομείου είναι κυκλική. Επενδύουμε στους γιατρούς οι οποίοι με τη σειρά τους παρέχουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες φέρνουν από τις ασφαλιστικές εταιρίες έσοδα τα οποία πάλι επενδύονται στο νοσοκομείο (κυρίως στους γιατρούς και τον ιατρικό εξοπλισμό) προς όφελος των ασθενών.

Μέχρι τώρα όμως σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζονται στο νοσοκομείο πολλά από τα αρνητικά του Δημοσίου και πολλά από τα αρνητικά των νόμων της ιδιωτικής οικονομίας. Δηλαδή από τη μια παρατηρούνται γραφειοκρατικά προβλήματα και βραδύτητα στη λήψη και εφαρμογή αποφάσεων λόγω του δισυπόστατου της ΑΕΜΥ στους Θρακομακεδόνες και στη Σαντορίνη και από την άλλη εφαρμόζονται στους εργαζομένους ιατρούς σκληρές εργασιακές διατάξεις οι οποίες λόγω έλλειψης οργάνωσης και εσόδων δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με αντισταθμιστικά μέτρα.

Παραδείγματα:

1. Οι γιατροί του νοσοκομείου της Σαντορίνης, όπως και κάθε εργαζόμενος, πρέπει να πληρώνονται τόσες ώρες όσες δουλεύουν. Οι γιατροί όμως του νοσοκομείου της Σαντορίνης καλούνται να δουλεύουν περισσότερες ώρες και πληρώνονται λιγότερες. Τούτο συμβαίνει γιατί οι γιατροί είναι λίγοι και κάνουν εφημερίες πάνω από το πλαφόν τις οποίες όμως δεν θα πληρώνονται.

2. Η ΑΕΜΥ δεν καλύπτει με ασφάλειες αστικής ευθύνης τους γιατρούς. Δηλαδή η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δια της ΑΕΜΥ υποχρεώνει τους γιατρούς να δώσουν μισθούς 4 μηνών περίπου για να ασφαλιστούν μόνοι τους.

3. Η ΑΕΜΥ δίνει μικρότερους μισθούς από αυτούς που δίνει το ΕΣΥ.

4. Οι γιατροί των νοσοκομείων στο ΕΣΥ εργάζονται τα απογεύματα και από τα εισπραττόμενα παίρνουν και ίδιοι ένα ποσοστό. Αυτό στο νοσοκομείο της Σαντορίνης απαγορεύεται.

5. Η επιστημονική εξέλιξη των γιατρών του νοσοκομείου Σαντορίνης είναι ασαφής και η θητεία τους δεν προσμετράται διπλάσια όπως συμβαίνει σε άλλες περιπτώσεις.

Όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία δύο χρόνια τώρα δεν έχουν λυθεί, αποτρέπουν τους γιατρούς να έλθουν στο νοσοκομείο μας. Αυτοί που εργάζονται κινδυνεύουμε να φύγουν. Έτσι πέφτει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθίσταται δυσλειτουργικό το νοσοκομείο Σαντορίνης, τα παράπονα είναι πολλά και μειώνονται οι πιθανότητες επίτευξης εσόδων.

Με 4 τρόπους τα παραπάνω βασικά προβλήματα μπορούν να λυθούν:

1. συμπλήρωση του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ 4368/2016 ώστε να λυθούν νομοθετικά τα παραπάνω προβλήματα.

2. οργάνωση γραφείου ώστε να εισπράττονται από τους ασθενείς εκτός Ευρώπης και από τις ασφαλιστικές εταιρίες ασθενών, αμοιβές για τις παντός είδους παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες.

3. άνοιγμα λογαριασμού υπέρ του νοσοκομείου Θήρας σύμφωνα με το άρθρο 66 του Ν. 4368/2016 στον οποίο μπορούν να κατατίθενται χρηματικές δωρεές.

4. συνεργασία με την τοπική κοινωνία

Το νοσοκομείο έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας με δημόσιο χαρακτήρα τον οποίο επέβαλε ο λαός της Σαντορίνης. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το Υπουργείο Υγείας άνοιξαν το ΓΝ Θήρας με δημόσιο χαρακτήρα και εξασφάλισαν κρατική επιχορήγηση 5εκ. Η λειτουργία του νοσοκομείου όλους μας χαροποιεί και μας κάνει περήφανους. Η προσφορά του νοσοκομείου είναι ανεκτίμητη.

Ωστόσο υπάρχουν βασικά προβλήματα τα οποία είναι τροχοπέδη για τη λειτουργία του. Τα προβλήματα αυτά πρέπει να τα αναγνωρίσουμε για να μπορέσουμε να τα λύσουμε αποτελεσματικά και οριστικά.

Βεβαίως η λύση των προβλημάτων του νοσοκομείου της Σαντορίνης δεν θα έλθει από μακριά, δεν θα έλθει από τους Θρακομακεδόνες. Η λύση των προβλημάτων του νοσοκομείου της Σαντορίνης θα έλθει από τη Σαντορίνη”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *