Νίκος Συρμαλένιος: Η παραίτηση του γιατρού από το Π.Π.Ι. Σερίφου αναδεικνύει την εικόνα διάλυσης του ΕΣΥ

  “Η παραίτηση του Γενικού Γιατρού, επιμελητή Α’ Θανάση Κοντάρη από το Π.Π.Ι. Σερίφου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι διάλυσης του νησιωτικού ΕΣΥ. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος γιατρός προειδοποιούσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καθώς και τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ. Είχαν προηγηθεί επανειλημμένα διαβήματα διαμαρτυρίας, καθώς και η περσινή στάση εργασίας σε όλα τα Π.Π.Ι. των νησιών μας, για την ανάγκη άμεσης στελέχωσης τους, ιδιαίτερα ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Η κυβέρνηση όμως πιστή στο δόγμα της ιδιωτικοποίησης, όχι μόνο συνέχισε να κωφεύει, αλλά νόμιζε ότι θα ρίξει στάχτη στα μάτια των νησιωτών, με σπασμωδικές εμβαλωματικές κινήσεις του τύπου της περιστασιακής μετακίνησης γιατρών για λίγες μέρες, ακόμα και για δύο βδομάδες, ενώ το τελευταίο δόγμα της, είναι η κατ’ αποκοπή χορήγηση αυξημένου μισθού για την αιχμή της καλοκαιρινής περιόδου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε κανένα μάθημα απο την πανδημία και την ανάγκη ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, δεν πήρε κανένα μάθημα απο τη συνεχιζόμενη μετανάστευση των νέων γιατρών στο εξωτερικό.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλα τα νησιωτικά Π.Π.Ι. παραμένουν χωρίς ειδικευμένο γιατρό και χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό, τα νοσοκομεία Σύρου, Σαντορίνης και Νάξου πνέουν τα λοίσθια, το ίδιο και τα Κέντρα Υγείας.

Καιρός λοιπόν είναι να πάρει ένα γερό μάθημα στις 21 του Μάη με μια ηχηρή απόφαση πολιτικής ανατροπής. Η νέα κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., απέδειξε κατά το δυνατόν στα δύσκολα μνημονιακά χρόνια ότι πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας, ότι πιστεύει σε ένα ΕΣΥ που παρέχει καθολικά δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες που ζουν σε αυτή τη χώρα, ότι θα ανατάξει με γενναία μέτρα και ειδικά κίνητρα το νησιωτικό ΕΣΥ. Οι προγραμματικές δεσμεύσεις μας για το ΕΣΥ έχουν δημόσια κατατεθεί και θα αρχίσουν άμεσα να υλοποιούνται απο τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *