NEA ΑΔΩΝΙΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΗΡΑΣ

ΡΩΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΜΕΛΗΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ

 

 

 

  Ομολογώ, πως από τότε που ανακάλυψα την λέξη Chuchpah σε ένα μυθιστόρημα του Τζέιμς Ελρόι, με γοήτευσε με την κεραυνοβόλα ευθυβολία της. Δεν περιορίζεται στο να περιγράψει το θράσος, αλλά σύμφωνα με την ακριβή απόδοσή της (η οποία έχει υιοθετηθεί ως όρος και από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ) προσδιορίζει εκείνον που αφού σκοτώσει τους γονείς του, ζητά την επιείκεια του δικαστηρίου, επειδή …είναι ορφανός!. (Μη μου θυμώσει ο κ. Αντιπρόεδρος επειδή επικαλούμαι τον Εβραίο Νομομαθή Leo Ronsten για την ερμηνεία της. Άλλωστε, εσχάτως αποκήρυξε τον έντυπο Πλευρη-κο αντισημιτισμό που διαφήμιζε).

Chuchpah, λοιπόν. Λέξη από τα Γίντις· διάλεκτος που μιλιόταν από τους Εβραίους της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης η οποία συμπεριελάμβανε γερμανικές και σλαβικές λέξεις. Ερμηνεία: Αυτός που έχει το θράσος να διαμαρτύρεται και να εξοργίζεται για τις συνέπειες των πράξεών του. Δηλαδή εν προκειμένω, γιατί το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, δεν έχει (όπως ο ίδιος υποστηρίζει) αυτά που ο ίδιος θα έπρεπε να κάνει γι αυτό, όταν ο ίδιος ήταν υπεύθυνος του. Υπουργός Υγείας, δηλαδή. Διαβάστε την ερώτηση και θα δείτε γιατί αυτή η βιτριολική λέξη μου αρέσει τόσο, ώστε αν δεν είχε τόσο δύσκολη προφορά (κάπως σαν “κούτσπα, ακούγεται) θα ήθελα να εισαχθεί αμέσως στο λεξιλόγιό μας.

Και στο λεξιλόγιο του κ. Άδωνι υποθέτω. Διότι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παραδίδει και μαθήματα Ρητορικής. Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να τα παρακολουθήσω. Ήμουν πάντα περίεργος να μάθω πως δομούνται επιχειρήματα, γύρω από ένα ανύπαρκτο πυρήνα ιδεών. Το φαντάζομαι πάντως. Μια πλημμυρίδα λέξεων, που κατά την αναπόφευκτη άμπωτη, αφήνει πίσω της μια αφόρητη οσμή σάπιου ψαριού και αποσυντιθέμενων φυκιών. Γιατί έτσι μυρίζει ο μπαγιατεμένος ναρκισσισμός.

Πως, ας πούμε, βρίζεις το Σαμαρά και ύστερα, έχεις στέρεα και ατσαλάκωτα επιχειρήματα για να τον θεωρήσεις εθνάρχη;. Πως χλευάζεις τον Κυριάκο Μητσοτάκη κι ύστερα καις γονυπετής λιβάνι στη σέλφι του;. Πως αποκαλείς δυνάμει συνεργούς σε καταστροφή της χώρας, αυτούς που αργότερα θεωρείς ομοϊδεάτες, αδελφοποιτούς και συνοδοιπόρους;. Αυτά προϋποθέτουν γνώση και τεχνική. Που μάλλον, μόνον ο ίδιος και ο τσεκουράτος ομόσταυλός του-το πάλαι- στους Καρατζαφέρειους λειμώνες, γνωρίζουν.

Είναι κάτι σαν την μητραδελφοχαιρετιστήρια μηχανική που περιγράφει στο “Εκκρεμές του Φουκώ” ο Ουμπέρτο Έκο. Την τεχνική δηλαδή, κατασκευής μιας μηχανής που να χαιρετά τη θεία σου (ή τον πλάτανο, στα καθ’ ημάς). Μπορεί επίσης -πάλι κατά Έκο- να διδάσκει την “Τριχοκατάβαση”, δηλαδή την τέχνη του να τη γλιτώνεις παρά τρίχα ή την Τετρατριχεκτομή, ήγουν τη δεξιότητα σκισίματος της τρίχας στα τέσσερα. Εκτός, αν ανήκει στις επιστήμες της Υγροτομίας, δηλαδή τη μελέτη μεθόδων για να τεμαχίζεις το ζουμί. Όπως και να έχει, η τέχνη του Άδωνι να συγκροτεί ένα σύστημα επιχειρημάτων, γύρω από πεποιθήσεις που δεν έχει ή δεν ενστερνίζεται, είναι αξεπέραστη.

Μόνο που στην περίπτωση του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, ισχύει το “δεν μιλάνε στο σπίτι του κρεμασμένου για σκοινί”. Κι αν δεν με πιστεύει, ας ρωτήσει αν κάποιος από τους Βουλευτές, Πολιτευτές, στελέχη και άλλους της ΝΔ, είπαν κουβέντα για το Νοσοκομείο, κατά την πρόσφατη ομαδική επίσκεψή τους στο νησί. Ήξεραν πως η τοπική κοινωνία θέλει το Δημόσιο χαρακτήρα του. Και ήξεραν επίσης πως η φωτιά που (τους) άναψε κατά την πρόσφατη ομιλία του (και το διάλογο με τον ταπεινό γραφιά της Santonews) ο Άδωνις, δεν έσβησε ακόμα στη Σαντορίνη. Γιατί κατάφερε και ακύρωσε το μεγάλο μερίδιο που ανήκει στη ΝΔ, για την -επί υπουργίας Αβραμόπουλου- δημιουργία του Νοσοκομείου.

Αλλά, αρκετά με τον πρόλογο. Διαβάστε την εκκωφαντικότερη εκδοχή έλληνος Chuchpah. Διότι ο κ. Αντιπρόεδρος, ως Δάσκαλος της Ρητορικής θα γνωρίζει πως τα ερωτήματα ενός ρήτορος, εμπεριέχουν και τις απαντήσεις. Έστω σε λανθάνουσα μορφή. Αλλιώς δεν θα ήσουν ρήτορας, θα ήσουν απλώς φιλομαθής. Και ο κ. Αντιπρόεδρος, γνωρίζει. Και αν καμώνεται πως δεν γνωρίζει (τα περισσότερα τουλάχιστον), τότε μάλλον πολλάκις (ή μήπως Πολάκης;) αποδεικνύεται πως άλλα απεργαζόταν για το μέλλον του Νοσοκομείου, (που ειρήσθω εν παρόδω, θεωρώ περιττό να του ξαναθυμίσω, πότε χτίστηκε, εξοπλίστηκε και ολοκληρώθηκε και πόσα χρόνια έμεινε κλειστό). Δυστυχώς, αυτή η ανεδαφική εμμονή του κ. Αντιπροέδρου μόνο  με συνδυασμό αρχαΐζουσας και “μαλλιαρής” , μπορεί να αποδοθεί: ο ρήτωρ ερητόρευσε το ρερηττορευμένο …τσίου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τους Αξιότιμους Υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Σ’ ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία προπαγάνδας της σημερινής Κυβέρνησης αναδεικνύεται το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

Σ’ ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία προπαγάνδας της σημερινής Κυβέρνησης έχει αναδειχθεί το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, καθώς απεδείχθη ανέτοιμο να λειτουργήσει, κάτι που μετά λύπης μου είχα προειδοποιήσει ήδη από τις αρχές του 2016 από βήματος της Βουλής (19.2.16). Η ουτοπική ιδεολογία των στελεχών της Κυβέρνησης δεν τους επέτρεψε να αντιληφθούν την πραγματικότητα, η οποία ουδόλως συμβαδίζει με την ηχώ των αισιόδοξων τυμπάνων του Πρωθυπουργού, όταν δήλωνε σε όλη την τονικότητα του πολιτικού λόγου «Είναι δέσμευση και υπόσχεση ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει στελεχωθεί πλήρως ο οργανισμός από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και από την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή» (Σαντορίνη 15.7.16).

Οχτώ μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του νοσοκομείου σοβαρά προβλήματα απειλούν τη βιωσιμότητά του και τη δημόσια υγεία. Μειωμένο ιατρικό προσωπικό, παραιτήσεις ιατρών λόγω εργασιακής εξουθένωσης, παραβίαση της Νομοθεσίας των εφημεριών, ελλιπής ιατρομηχανολογικός εξοπλισμός είναι ορισμένα από αυτά. Μόλις πρόσφατα, στις 3.3.17, προκηρύχθηκε από την ΑΕΜΥ διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου κατασκευής έργου για τη διαμόρφωση υπογείου χώρου εγκατάστασης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ως προς τις ηλεκτρομηχανολογικές του εγκαταστάσεις, ενώ σε Δελτίο Τύπου στις 4.3.17 ενημερωθήκαμε ότι το νοσοκομείο τώρα εφοδιάζεται με σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και πως ακόμη δεν έχει οργανωθεί μηχανογραφικά προκειμένου να αντιμετωπίσει το τουριστικό κύμα του καλοκαιριού.

Πλέον των παραπάνω, υπόμνημα στην Εισαγγελία της Νάξου κατέθεσαν στις 3.3.17 οι γιατροί του επιστημονικού συμβουλίου και της επιστημονικής επιτροπής του νοσοκομείου (Δελτίο Τύπου 9.3.17 αρ.πρωτ.2833 ΠΟΕΔΗΝ), οι οποίοι προχώρησαν σε σοβαρές καταγγελίες περί συγκάλυψης της επικινδυνότητας του νοσοκομείου, ενώ αποκάλυψαν ότι τον Οκτώβριο 2016 είχαν καταθέσει εξώδικο για παραβίαση του Νόμου των εφημεριών στην Επιθεώρηση Εργασίας της Σαντορίνης, αλλά, όπως επισημαίνεται στο Δελτίο Τύπου, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και το ζήτημα με την έκδοση βεβαίωσης καλής λειτουργίας, την οποία δεν έλαβε ποτέ το νοσοκομείο. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, ενεργώντας σύμφωνα με το νόμο, ενέκρινε από τις 8.8.16 τα σχέδια σύμβασης με την ΑΕΜΥ (στην οποία ανήκει το νοσοκομείο) με την προοπτική να σταλούν προς έγκριση στο Υπουργείο και να συναφθεί η σύμβαση υπό τον όρο ότι θα προσκομίζονταν η βεβαίωση καλής λειτουργίας, όπως προβλέπεται σε δικό σας νομοθέτημα (ν.4368/2016, άρθρο 61, παρ.1).

Στις 12.9.16 η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημερώνεται από τον Υπουργό για την έγκριση των σχεδίων σύμβασης, δίνοντας εντολή να υπογραφεί η σύμβαση με αναδρομική ισχύ από 18.7.16, παραβλέποντας, σκοπίμως, ότι το νοσοκομείο δεν είχε λάβει τη βεβαίωση καλής λειτουργίας. Στις 16.9.16 ο Αντιπρόεδρος του Σ.Δ. του ΕΟΠΥΥ ενημερώνει το Υπουργείο ότι έχει υπογράψει τη σύμβαση, κατά προφανή παραβίαση της απόφασης του Δ.Σ. της 8ης Αυγούστου όπου αναφέρονταν ότι η διαδικασία σύναψης σύμβασης θα άρχιζε εφόσον προσκομίζονταν η βεβαίωση καλής λειτουργίας.

Στις 23.9.16 το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ σε συνεδρίασή του επαναλαμβάνει την απόφασή του να υπογραφεί η σύμβαση εφόσον προσκομισθεί η προβλεπόμενη εκ του νόμου βεβαίωση καλής λειτουργίας του νοσοκομείου, ενδεχομένως μη γνωρίζοντας την παραπάνω ενέργεια του Αντιπροέδρου.

Λίγο αργότερα, στις 23.11.16 ο κ. Πολάκης με έγγραφό του προς τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ επεσήμανε ότι «δεν απαιτείται η έκδοση βεβαίωσης καλής λειτουργίας για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και της ΑΕΜΥ». Οι παραπάνω ενέργειες βεβαίως διευθετήθηκαν με νομοθετική ρύθμιση ένα μήνα αργότερα (άρθρο 74, παρ.9 του ν. 4445/2016), βάσει της οποίας δεν απαιτείτο πλέον η βεβαίωση καλής λειτουργίας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ήρθη και αυτό το εμπόδιο για να δικαιολογηθούν οι ενέργειες του Υπουργείου. Φυσικά, συνεχώς προκύπτουν και νέα στοιχεία που εμπλουτίζουν το ήδη σαθρό πλαίσιο λειτουργίας του Γ.Ν. Θήρας, όπως ότι το νοσοκομείο δε φέρεται να έχει άδεια ιοντιζουσών ακτινοβολιών από τον Δημόκριτο για τα ακτινολογικά εργαστήριά του, κάτι που αναφέρεται σε αποκλειστικό άρθρο της ιστοσελίδας www.iatrikanea.gr (του Αλέξανδρου Γιατζίδη, 22.3.2017).

Συνεπώς, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθεστε να διερευνήσετε την ύπαρξη τυχόν ευθυνών για το γεγονός ότι η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με την ΑΕΜΥ για το Γ.Ν. Θήρας υπεγράφη προ της ψήφισης του ν. 4445/2016, συνεπώς χωρίς να έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη, έως τότε, από το νόμο βεβαίωση καλής λειτουργίας;.


Δεδομένης της ρύθμισης του άρθρου 74 του ν. 4445, επιτρέπεται η αναδρομική ισχύ της σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΑΕΜΥ, ώστε να θεωρείται σύννομη η κάλυψη δαπανών για παρασχεθείσες υπηρεσίες σε ασφαλισμένους από τον ΕΟΠΥΥ από την ίδια ημερομηνία;


Σε ποιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκεται σήμερα το Γ.Ν. Θήρας;


Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Επιθεώρηση Εργασίας της Σαντορίνης, σε συνέχεια του εξώδικου σχετικά με την παραβίαση του Νόμου των εφημεριών;


Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η καταγγελία για παραβίαση του Νόμου των εφημεριών, ποιες είναι οι προβλεπόμενες ενέργειες που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Εργασίας;


Έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης για το περιεχόμενο της καταγγελίας των γιατρών που κατετέθη στον Εισαγγελέα Νάξου; Ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία που θα ακολουθηθεί;


Επαληθεύτε το δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.iatrikanea.gr ότι το νοσοκομείο δεν έχει
άδεια ιοντιζουσών ακτινοβολιών από τον Δημόκριτο; Αν ναι, πότε αναμένεται να διευθετηθεί το ζήτημα;


Ο ερωτών βουλευτής,
Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης
Βουλευτής Β ́ Αθηνών Νέα Δημοκρατία”.

http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/9991977.pdf

3 Σχόλια

  1. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ λέει:

    Εκεινο που ειναι αδιανοητο και αξιο αποριας ειναι γιατι τοσος πολεμος για το νεο νοσοκομειο που δινει ΤΙΤΑΝΙΟ αγωνα να επιβιωσει??Οι ενεργειες του θυμιζουν κακομαθημενο μωρο που του πηραν …το γλειφιτζουρι απο υο στομα!Και κλαιει ο κ.Αδωνις-Σπυριδων γιατι καταφερε ενας αλλος υπουργος να κανει πραγματικοτητα την ιδρυση του νοσοκομειου(παρα τα δεκαδες προβληματα και εν μερει το ανελεητο κυνηγι απο τον προεδρο της ΕΙΝΑΠ) χωρις να ρωτησουν ποσο απαραιτητο και ζωτικης σημασιας ειναι το νοσοκομειο( εστω και υπολειτουργωντας )για τους κατοικους της Σαντορινης.Ας σταματησουν επιτελους τα πολιτικα παιχνιδια εις βαρος των πολιτων που μονο βασανα προκαλουν στον ηδη βασανιζομενο λαο μας!!

  2. Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ λέει:

    Ο σοφος λαος ειπε ¨ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ!!!Αν ειχε εγκαινιασει ο Αδωνις το πολυπαθο νοσοκομειο Θηρας σημερα θα το διαφημιζε οτι εναι το…ΜEMORIAL HOSPITAL της Αμερικης!!!Αλλα αφου το ανοιξε ο Πολλακης πρεπει σωνει και καλα να κλεισει!!!Πληρης εμπαθεια και ακρατο μισος εστω και αν ολα αποσκοπουν στην καταργηση της εννοιας ΥΓΕΙΑ στις Κυκλαδες!Φτανει να βασιλευει η κοντρα μεταξυ υπουργων χωρις κανεις να λογαριαζει τα τραγικα επακολουθα!ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!

  3. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ λέει:

    Aδωνις-Σπυριδων και προεδρος ΕΙΝΑΠ δινουν αγωνα ζωης για να καταφερουν το κλεισιμο του Νοσοκομειου Θηρας με τα δεκαδες προβληματα και τους λιγους εστω εργαζομενους να αγωνιζονται για να παραμεινει σε λειτουργια.Αυτοι οι λεβεντες ειναι στην Αθηνα μεσα στα νοσοκομεια και κανουν το σχετικο σαμποταζ εκ του ασφαλους!Ποιος νοιαζεται για την υγεια των Κυκλαδιτων???Χαβαλες και βαβουρα να γινεται για αγρα ψηφων και ασε τους Σαντορινιους να …κουρευονται!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *