ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΟΥΝ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ

 

 

 

Φωτό αρχείου

“Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των ΔΕΥΑ για την υλοποίηση έργων στον κρίσιμο τομέα της ύδρευσης

 

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος συνυπέγραψε μαζί με άλλους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερώτηση για τη ζωτική ανάγκη της διασφάλισης πόσιμου νερού σε επαρκείς ποσότητες, σε όλη την Ελλάδα. Η κατάθεση Ερώτηση συνοδεύεται από Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων, προς τον υπουργό Εσωτερικών.

 

 

  Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικαλούνται την εμπειρία από τον προσανατολισμό και τις πρόνοιες του καινοτόμου και καθολικά αποδεκτού από την Αυτοδιοίκηση, χρηματοδοτικού προγράμματος «ΦιλόΔημος», -το οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ μετονόμασε σε «Αντώνης Τρίτσης»-, που ως λογική είχε να μπορέσουν οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) να υλοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα πιο επείγοντα έργα ύδρευσης, μέσω μιας ορθολογικής κατανομής των πόρων του προγράμματος.

 

  «Κλειδί» ήταν το όριο των 3 εκατ. ευρώ προϋπολογισμού, που απέτρεπε τον ανταγωνισμό μεταξύ των δήμων και βοηθούσε στην προώθηση των πιο αναγκαίων υποδομών. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, βρίσκεται έργο ύψους 22 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΥΑ στις Σέρρες για την αντικατάσταση των υδρόμετρων, για το οποίο ζητείται η προσκόμιση των εγγράφων με την υποχρεωτική εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης του άρθρου 69 του ν. 4509/2017. Επίσης, ζητείται να προσκομισθούν τα έγγραφα της συμφωνίας χρηματοδότησης με την ΕΤΕπ και τα παραστατικά που αποδεικνύουν την πίστωση του λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτούν τον υπουργό:

Πώς θα διασφαλισθεί η χρηματοδότηση του συνόλου των άμεσων και σοβαρών επενδυτικών αναγκών των Δήμων και των ΔΕΥΑ σε έργα ύδρευσης με στόχο την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση και με τι κριτήριο θα ιεραρχηθούν οι προτάσεις εφόσον δεν υφίσταται ανώτατο όριο προϋπολογισμού και οι σχετικοί πόροι είναι συγκεκριμένοι;

Ποια η τύχη των προτάσεων των ΔΕΥΑ που δεν θα ενταχθούν σε περίπτωση εξάντλησης των πόρων του Προγράμματος; Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο κ. Υπουργός εφόσον ανακύψει τέτοιο ζήτημα;

Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για την αξιολόγηση του ανωτέρω αναφερόμενου έργου με δικαιούχο την ΔΕΥΑ Σερρών και προϋπολογισμό 22 εκ ευρώ περίπου πριν την ανακοίνωση της ένταξης του έργου;”. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *