Ν. Συρμαλένιος: Tα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυξάνονται συνολικά πάνω από 30% και το Υπουργείο απλώς παρακολουθεί

Οι νέες αυξήσεις των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα είναι 5%-10% επιπλέον του 20%-30% που έχει ήδη υπάρξει στα εισιτήρια, επεσήμανε ο  βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα «Κύρωση Κώδικα νομοθεσίας θαλάσσιων ενδομεταφορών και δικαιωμάτων επιβατών» και ζήτησε να μάθει ποια θα είναι η αντιμετώπιση του Υπουργείου απέναντι σε αυτή την ακρίβεια που καλπάζει, όταν έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και οι Έλληνες πολίτες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ώστε να φύγουν λίγες μέρες και να κάνουν διακοπές είτε στα νησιά τους είτε ως επισκέπτες.

Όπως τόνισε, για την ακτοπλοΐα η κωδικοποίηση αφορά τον ν. 2932 και τις τροποποιήσεις του ν. 2932 μέχρι σήμερα, δηλαδή έχουμε μια εμπειρία είκοσι ενός χρόνων. Όμως αυτά τα είκοσι ένα χρόνια τι διαπιστώνουμε;

Πρώτον, η ακτοπλοΐα στην Ελλάδα είναι υπόθεση αποκλειστικά των ιδιωτικών ακτοπλοϊκών εταιρειών. Δεύτερον, έχει συγκροτηθεί και συγκροτείται ένα ολιγοπώλιο από κάποιους ακτοπλόους ή ένα-δύο ακτοπλόους που έχουν το 80% της ακτοπλοϊκής πίτας. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλουν τους δικούς τους όρους και το Υπουργείο κάνει τον τροχονόμο. Τρίτον, δεν έχουμε γραμμές δημοσίου συμφέροντος που να εξυπηρετούν την κοινή ωφέλεια. Κανονικά οι γραμμές δημοσίου συμφέροντος θα έπρεπε να είναι γραμμές κοινής ωφέλειας, δηλαδή, να εξυπηρετούν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία, όλο το σύνολο των νησιωτικών περιοχών.

Επίσης, οι μισθοί των ναυτεργατών παραμένουν στάσιμοι και καρκινοβατεί και η υπόθεση των συλλογικών συμβάσεων. Το μεταφορικό ισοδύναμο απαξιώνεται από την κυβέρνηση, διότι επειδή ήταν μια εμβληματική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, και το πληρώνει τόσο καθυστερημένα που φαίνεται ότι με το ζόρι το επιβάλλει η κοινή γνώμη. Τέλος, δεν υπάρχει προγραμματισμός των δρομολογίων, παρά τη ραγδαία αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *