Ν. Συρμαλένιος: αναφορά στη Βουλή για την ακρίβεια στις Κυκλάδες

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε Αναφορά με επισυναπτόμενη την επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κου Γιάννη Ρούσου σχετικά με τον εκτροχιασμό της ακρίβειας στην τιμή της βενζίνης και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων στις Κυκλάδες, τονίζοντας την ανάγκη διεύρυνσης του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων.

Όπως αναφέρει η επιστολή, μπορεί η καλοκαιρινή περίοδος να ξεκίνησε αισιόδοξα, δεν προκύπτει όμως απαραίτητα το ίδιο οικονομικά αντίκτυπο αν λάβουμε υπόψη το διαμορφωμένο κύμα ακρίβειας που πλήττει τις Κυκλάδες. Αναμφίβολα μερίδα επιχειρήσεων που απευθύνονται σε εύρωστους επισκέπτες δείχνουν ανεπηρέαστες από την δεδομένη οικονομική συγκυρία. Υπάρχουν ωστόσο νησιά των οποίων το τουριστικό μίγμα βασίζεται αρκετά σε Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι τροποποιώντας τις συνήθειες τους στο θέμα των διακοπών, είτε ταξιδεύουν περιορίζοντας την διάρκεια και το διαθέσιμο budget, είτε επιλέγουν τελικά άλλους προορισμούς εκτός Κυκλάδων καθώς το εκτιμώμενο φετινό κόστος καλοκαιρινών διακοπών αναμένεται να είναι υψηλότερο όσο ποτέ στα νησιά.

Επιγραμματικά αναφέρεται ότι οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτροχιαστεί στον Νομό Κυκλάδων, με την μέση τιμή της απλής αμόλυβδης να κυμαίνεται στα 2,63€ και να ξεπερνά τα 2,8 € σε κάποια νησιά, με ακόμη δυσμενέστερες προβλέψεις για την πορεία τους στο προσεχές διάστημα. Η αύξηση του κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτήριων κυμαίνεται πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι, ενώ αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις. Οι επιχειρήσεις αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν το ράλι ανατιμήσεων στις τιμές τροφίμων και πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στο κόστος μεταφορών, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν συρρικνώσει την αγοραστική δύναμη όχι μόνο επισκεπτών, αλλά και εργαζόμενων εποχικά και μη, καθώς και μόνιμων κατοίκων.

Οι νέες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται από το οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, πρέπει να ληφθούν με γνώμονα τα αναλογικώς διαφοροποιημένα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας. Η διεκδίκηση του Επιμελητηρίου για διεύρυνση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στα καύσιμα σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων, και όχι μόνο στα μικρότερα νησιά όπως ισχύει έως τώρα, είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ ώστε να αμβλυνθεί, όσο γίνεται, η ανισότητα που υφίστανται οι νησιώτες. Αντιληπτό δε γίνεται, πως μία τέτοια διεύρυνση είναι ουσιαστικότερη εφόσον υπάρξει έμπρακτη στήριξη του μέτρου χωρίς τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις καταβολής του Αντισταθμίσματος Νησιωτικού Κόστους (ΑΝΗΚΟ) σε κατοίκους και επιχειρήσεις που είναι δικαιούχοι. Η προσπάθεια όλωνέχει σκοπό να συνεχίσουν οι Κυκλάδες να είναι ελκυστικές ως προορισμός, να κινηθεί ο εγχώριος τουρισμός, να μην συρρικνωθεί η τουριστική περίοδος και να παραμείνουν τα νησιά βιώσιμα για επιχειρήσεις και κατοίκους και μετά το πέρας του καλοκαιριού.

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *