Ν. Σαντορινιός: τροπολογία- τσιρότο για τις Δομές Υγείας των νησιών

Ρόδος, 18/06/2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: «Ν. Σαντορινιός: Τροπολογία- τσιρότο για τις Δομές Υγείας των νησιών Μάλλον η Κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει ότι τα νησιά κατοικούνται και τον χειμώνα»

Με μια τροπολογία- ντροπή, για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τα νησιά, η Κυβέρνηση προσπάθησε να καθησυχάσει την αυξανόμενη ένταση που έχει ξεσπάσει στις νησιωτικές κοινωνίες, εξαιτίας της σοβαρής υποστελέχωσης των Δομών Υγείας στα νησιά. Για ακόμη μια φορά όμως επέλεξε να κατευνάσει τις αντιδράσεις με λύσεις- τσιρότα, χωρίς να εφαρμόζει καμία πολιτική και χωρίς να δίνει διέξοδο στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτών στα νησιά.  

Αντικείμενο της τροπολογίας ήταν η πρόβλεψη ότι όσοι γιατροί ή νοσηλευτές επιλέξουν να μετακινηθούν για το διάστημα από 1/7/22 έως και 15/9/22 σε δομή υγείας που βρίσκεται σε τουριστική και νησιωτική περιοχή της χώρας, πρόκειται να λάβουν επιπλέον μηνιαία αποζημίωση 1.500€ και 1.000€, αντίστοιχα. Μια πρόβλεψη με την οποία το Υπουργείο Υγείας κοροϊδεύει ευθέως τους κατοίκους των νησιών αλλά και τον ίδιο τον ιατρονοσηλευτικό κλάδο. 

Η ΝΔ οφείλει να κατανοήσει ότι οι ανάγκες των Δομών Υγείας των νησιών δεν ταυτίζονται με την τουριστική σεζόν, ούτε τελειώνουν όταν και ο τελευταίος τουρίστας θα φύγει από το νησί. Τα νησιά μας έχουν διαρκείς ανάγκες για μόνιμες θέσεις ιατρικού και βοηθητικού προσωπικού, οι προϋπολογισμοί των νησιωτικών Νοσοκομείων χρειάζονται άμεσες αυξήσεις, ενώ είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μόνιμων κινήτρων (στεγαστικών, οικονομικών, διοικητικών, κα.) για την προσέλκυση εξειδικευμένων γιατρών και όχι η εφαρμογή εμβαλωματικών λύσεων για να περάσει το καλοκαίρι. 

Την ώρα που παραμένουν απλήρωτες οι εφημερίες των γιατρών ΕΣΥ για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ ήδη διανύουμε τον Ιούνιο, και την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες των νησιών έχουν φτάσει στα όρια τους λόγω της αδιαφορίας της Κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία, ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του αγωνιούν να μπαλώσουν τα κενά στα νησιά όπως- όπως, μεταφέροντας από άλλες δομές και νοσοκομεία, γιατρούς.

Ας μας απαντήσει το αρμόδιο Υπουργείο πώς αυτή η τροπολογία θα εξασφαλίσει, για παράδειγμα, άμεσα στην Κω Παθολόγο, στην Ρόδο Αναισθησιολόγο ή στην Κάλυμνο Καρδιολόγο και πώς αυτές οι ειδικότητες θα καλυφθούν και κατά τη περίοδο του χειμώνα;

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *