Μισός αιώνας Πολυτεχνείο 

 

 

  “50 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973 και τα μηνύματα του αγώνα τους, που εξελίχτηκε σε παλλαϊκή κινητοποίηση, παραμένουν επίκαιρα. Τα μηνύματα εκείνα βρίσκονται και πάλι μπροστά μας, οι νέοι μας, ο λαός, βιώνουν με τραγικό τρόπο τις συνέπειες ενός πρωτοφανούς για την περίοδο της Μεταπολίτευσης κοινωνικού, οικονομικού, πολιτικού, πολιτισμικού πισωγυρίσματος. 

Το αυταρχικό καθεστώς της δεξιάς δεν σέβεται εκείνους τους αγώνες. ´Εγνοια του μοναδική είναι η με κάθε μέσο, θεμιτό και αθέμιτο, εδραίωσή του σε βάρος του κοινωνικού κράτους. 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα εργασιακά δικαιώματα, τα δημόσια αγαθά της υγείας, της παιδείας, το δημόσιο πανεπιστήμιο,  ό,τι το προοδευτικό χτίστηκε με κόπο και αγώνες στα χρόνια της μεταπολίτευσης και κυρίως μετά το 1981, δέχονται σκαιότατη επίθεση. Κατεδαφίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις ανεξάρτητες αρχές,  για να χτίσουν ένα κράτος αυταρχικό. Ψηφίζουν νόμους στην υπηρεσία των οικονομικών συμφερόντων, καλύπτουν τα σκάνδαλά τους, τη διαφθορά, γιγαντώνουν την αισχροκέρδεια, την ασυδοσία, λεηλατούν το δημόσιο πλούτο. 

 

  Η χώρα μας, από φιλειρηνική δύναμη που ήταν πάγια στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπορεύεται τώρα με τις δυνάμεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά του πολέμου, που καίει στη γειτονιά μας στο βορά και στην Παλαιστίνη. 

Η κυβέρνηση επιχειρεί το πρωτοφανές γεγονός, την καταστολή και απαγόρευση ειρηνικών εκδηλώσεων, που στέκονται στο πλευρό του λαού της Παλαιστίνης και ενάντια στη βαρβαρότητα και την πρωτοφανή γενοκτονία, που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας. 

Το Πολυτεχνείο και διαχρονικά οι αγώνες του ελληνικού λαού, ήταν εξεγέρσεις για την Ελευθερία, για τη Δημοκρατία, για την Ειρήνη και κατέγραψαν με αίμα τη θέληση του γι’ αυτές τις πανανθρώπινες αξίες.  Η κυβέρνηση με τις επιλογές της ρίχνει λάδι στη φωτιά του φασισμού και του ρατσισμού. 

 

  Η επίκληση του εκλογικού αποτελέσματος, του 41% , ως προκάλυμμα, ως ψήφος έγκρισης της αντιλαϊκής και αντιδημοκρατικής της πολιτικής, που αγγίζει πλέον τον πυρήνα του ίδιου του Συντάγματος, οδηγεί στη συρρίκνωση της Δημοκρατίας. 

Οι νέες γενιές, που κάθε χρόνο τιμούν την επέτειο του Πολυτεχνείου με το δυναμικό τους παρόν, κρατούν ζωντανά τα μηνύματα εκείνης της εξέγερσης, για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, Δημοκρατία και συνεχίζουν, συνεχίζουμε, στον ίδιο δρόμο του Αγώνα, γιατί στη Δημοκρατία τίποτα δεν είναι αυτονόητο. 

Ημέρα μνήμης 50 χρόνια μετά… το νου μας στο αύριο !

Κατερίνα Γιαννακά μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου 

Αναπληρώτρια συντονίστρια στο τμήμα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *