Μήνυμα του Δημάρχου Θήρας για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων

 

 

 

 

  “Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι ημέρα μνήμης και περισυλλογής για τον απανταχού Ελληνισμό και για την ανθρωπότητα αλλά και επέτειος στοχασμού πάνω στα ιστορικά γεγονότα και τα διδάγματα που κομίζουν.

 

     Όσα χρόνια και αν περάσουν δε σβήνει από τις μνήμες μας η «μαύρη» σελίδα της  ιστορίας των συμπατριωτών μας.

 

     Ο Ποντιακός Ελληνισμός, όλα αυτά τα χρόνια, παρά την προσφυγιά του, κατάφερε και έμεινε ενωμένος, ανασυγκρότησε τις δυνάμεις του και με αξιοπρέπεια, εργατικότητα και δύναμη ψυχής, διατήρησε άσβεστη την παράδοση, τη γλώσσα και την πλούσια πολιτιστική του κληρονομιά.

 

 

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι και στη Σαντορίνη μας ο Ποντικός Ελληνισμός εκπροσωπείται επάξια από τον Σύλλογο Ποντίων Σαντορίνης.

 

     Η Γενοκτονία των Ποντίων, η οποία μετρά διαπιστωμένα πάνω από 350.000 θύματα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ου αιώνα και δεν ξεχνιέται.

 

     Μετά από πολλές δεκαετίες, που κύλησαν από τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες, οφείλουμε να αποδώσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και τον πρέποντα σεβασμό  στους μάρτυρες του Ποντιακού Ελληνισμού.

 

     Ο Δήμος Θήρας και προσωπικά εγώ, ως Δήμαρχος Θήρας, έχουμε χρέος να αποτίσουμε τιμή στην μνήμη όσων χάθηκαν άδικα σε αυτή την μαζική σφαγή. Παράλληλα, έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τα μηνύματα της αναγέννησης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας, που πηγάζουν από τη διαδρομή επιβίωσης των Ελλήνων του Πόντου.

 

 

Ο Δήμαρχος Θήρας

Αντώνης Σιγάλας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *