ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ-ΕΡΓΟ ΠΝΟΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΘ

ΜΕΓΑΛΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ

 

 

  “Νέο έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ  πέτυχε η ΔΕΥΑΘ για να λύσει οριστικά το πρόβλημα ύδρευσης σε  οικισμούς της Σαντορίνης

 

Σπουδαία και σημαντική για τους κατοίκους του νησιού μας,  είναι η απόφαση που ελήφθη μετά από τις επίπονες προσπάθειες της νέας διοίκησης  της ΔΕΥΑΘ να  χρηματοδοτηθεί  με επιπλέον ποσό, άνω των 7 εκατ, ευρώ για νέο έργο αφαλάτωσης στη Σαντορίνη.

 

 

 

Συγκεκριμένα με απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ εγκρίθηκε η τροποποίηση, της αρχικά ενταγμένης πράξης του έργου με τίτλο : «Εγκατάσταση Αφαλάτωσης  – Θέση Αγία Παρασκευή Δήμου Θήρας» με την προσθήκη τεσσάρων νέων υποέργων διασφαλίζοντας επιπλέον χρηματοδότηση για την άμεση εκτέλεση της επέκτασης της υπό κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης Αγίας Παρασκευής με δυναμικότητα παραγωγής από 5.000 σε 10.000 κυβικά πόσιμου νερού ημερησίως.

 

Τα νέα έργα περιλαμβάνουν :

 

–          Την εγκατάσταση νέας τρίτης γραμμής αφαλάτωσης δυναμικότητας παραγωγής 2.500 m3/day εντός των υφιστάμενων εγκαταστάσεων,

–          Την εγκατάσταση, σε γειτνιάζον οικόπεδο, τέταρτης γραμμής επεξεργασίας δυναμικότητας επίσης 2.500 m3/day εντός νέου κτιρίου αφαλάτωσης το οποίο θα περιλαμβάνει δύο νέες δεξαμενές και αντλιοστάσιο στο υπόγειο του και επιπλέον βοηθητικού χώρους στο ισόγειο του για την αποθήκευση αναλώσιμων και την επισκευή – συντήρηση του Η/Μ εξοπλισμού.

–          Την κατασκευή όλων των επιπλέον έργων υδροληψίας θαλασσινού νερού, διάθεσης άλμης, υποσταθμού, Η/Ζ και λοιπού συνοδού εξοπλισμού για την λειτουργία του νέου έργου με συνολική δυναμικότητα ίση με 10.000 m3/day.

–           Την 12μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου

–          Την απόκτηση γης (2 οικόπεδα) για τα έργα επέκτασης και για το νέο φρεάτιο φόρτισης του υποθαλάσσιου αγωγού της άλμης.

–          Την παροχή υπηρεσιών συμβούλου τεχνικής υποστήριξης της ΔΕΥΑΘ.

 

 

 

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας έχει δημιουργήσει υπερβολικές αυξημένες ανάγκες υδατοκαναλώσης. Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας από το 2012 έως το 2018 έχει διπλασιαστεί η κατανάλωση ύδατος, με αποκορύφωμα την θερινή περίοδο του 2018 έναντι του 2017 όπου οι καταγεγραμμένες καταναλώσεις ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία της υπηρεσία μας”.

 

Το συνολικό έργο θα καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης με αφαλατωμένο πόσιμο νερό των οικισμών Καμαρίου, Επισκοπής Γωνιάς, Έξω Γωνιάς, Πύργου Καλλίστης, Μεγαλοχωρίου, Μεσαριάς, Βόθωνα, Μονόλιθου και Αγίας Παρασκευής.

 

Επιπλέον η υπηρεσία μας έχει δρομολογήσει νέα έργα διασύνδεσης των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης προκειμένου οι νέες εγκαταστάσεις αφαλάτωσης να μπορούν σε περίπτωση ανάγκης να καλύψουν και άλλους οικισμούς της νήσου Θήρας.

 

Το νέο έργο αφαλάτωσης αποτελεί ένα έργο πνοής, την καρδιά των δικτύων ύδρευσης της Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας, η οποία θα τροφοδοτεί αδιάκοπα με αφαλατωμένο πόσιμο νερό τους κατοίκους του νησιού μας.

 

Μανόλης Ορφανός

Πρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *