Μια αξιομίμητη πρωτοβουλία στην Τήνο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιΔικά μας φρούτα & λαχανικά»

 

 

 

 

 

 

“Την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024 οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες του προγράμματος «Τα παιΔικά μας φρούτα & λαχανικά» θα έχουν τη χαρά να παραλάβουν στα χέρια τους τον μικρό οδηγό που συγκεντρώνει τα ευρήματά τους: Πληροφορίες που τα ίδια κατέγραψαν για τα φρούτα και τα λαχανικά του τόπου τους μέσα από τις συνεντεύξεις τους με τους αγρότες. Ζωγραφιές που αποτυπώνουν τους κήπους,τα χωράφια και τα αμπέλια της Τήνου, μέσα από τα δικά τους μάτια κατά τις επισκέψεις τους σε αυτά. «Έξτρα μικρά μυστικά» για τη γη και τους καρπούς της, όλα συγκεντρωμένα σε 30 σελίδες!

Το πρόγραμμα στηρίχθηκε στις αρχές της μη τυπικής εκπαίδευσης, προάγοντας την ομαδοσυνεργατική και βιωματική μάθηση. Σκοπός του προγράμματος ήταν η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των παιδιών, η επαφή τους με τη γη, τους αγρότες/τις αγρότισσες του νησιού, η γνωριμία με τα προϊόντα του τόπου και ο ρόλος της χρήσης τους στην μείωση των απορριμμάτων.

 

Μέσα από τη συμμετοχή τους σε μια σειρά περιβαλλοντικών εργαστηρίων μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στα Λουτρά της Τήνου, κατέγραψαν τα φρούτα και λαχανικά που παράγονται στον τόπο τους ανά εποχή.

Η δομή των εργαστηρίων είχε ως εξης:

α) γνωριμία & ανίχνευση ιδεών των παιδιών,

β) επίσκεψη αγροτών στο σχολείο, συνεντεύξεις και καταγραφή από τα

παιδιά,

γ) επίσκεψη παιδιών σε κήπους των αγροτών και συλλογή σπόρων

δ) παρουσίαση ευρημάτων και φύτευση σπόρων στον κήπο του σχολείου.

 

 

*Ο κήπος που φύτεψαν τα παιδιά βρίσκεται στους χώρους της πρώην Μονής και Σχολής Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου και παραχωρήθηκε από την Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου Τήνου Άνδρου Μυκόνου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Για την ακρίβεια βρίσκεται κοντά στο δημοτικό σχολείο Εξωμβούργου και δίπλα στο κοινωνικό καφέ SERVIAM, το οποίο αξιοποίησε το καλοκαίρι την πρώτη σοδειά!

Φτιάχτηκε με αγάπη και με τη βοήθεια του κύριου Αντώνη Πρελορέντζου και Μάνθου Δελλατόλα.

 

 

«Τα παιΔικά μας φρούτα & λαχανικά» είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2023 στην Τήνο και ολοκληρώνεται φέτος με την παρουσίαση του έργου των παιδιών. Μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου Τήνου, του μοναδικού εξαθέσιου που βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού και συγκεκριμένα στο χωριό Λουτρά.

 

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί Μπασινάς Γιώργος και Παπαγιαννοπούλου Φραντζέσκα”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *