ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΝΗΣΙΑ

 

 

 

 

 

Με την πολυπόθητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό ενεργειακό δίκτυο να καθυστερεί, η ΡΑΕ προσπαθεί να αποτρέψει πιθανό μπλακ άουτ σε νησιά, όπου αναμένεται μεγάλη θερινή ζήτηση. Ανάμεσά τους και η Σαντορίνη, όπου οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες και διαρκώς αυξανόμενες.

Έτσι, η Ρυθμιστική Αρχή, αποφάσισε την μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών ισχύος 20 MW, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφική κατάρρευση του δικτύου, που είχε σημειωθεί τον δεκαπενταύγουστο του 2013 με διάρκεια 72 ωρών.

Βέβαια, παραμένει ασαφές, αν το ήδη πεπαλαιωμένο δίκτυο διανομής, μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, καθώς παρά τις εκτεταμένες -χρονικά- εργασίες, κάποιο τονίζουν πως ορισμένες περιοχές βρίσκονται κοντά σε οριακό σημείο. Ήδη, οι απροειδοποίητες διακοπές ρεύματος είναι σχετικά συχνές, ενώ η πτώση τάσης, αποτελεί σχεδόν καθημερινή πραγματικότητα.

 

Η ΡΑΕ αποφάσισε να εγκρίνει στη ΔΕΗ τη μίσθωση ηλεκτροπαραγωγών ζευγών σε Σάμο, Χίο, Θήρα, Ρόδο, Λέσβο και Μεγίστη (Καστελλόριζο). Στο σκεπτικό αναφέρεται: «Η ασφάλεια εφοδιασμού των μη διασυνδεδεμένων νησιών αποτελεί εθνική προτεραιότητα και κατά τούτο επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων μέτρων για την αποφυγή κινδύνων που ανάγονται στην τροφοδοσία τους με ηλεκτρική ενέργεια. H εξεύρεση λύσεων σχετικά με την επάρκεια του δυναμικού ηλεκτροπαραγωγής των ηλεκτρικών συστημάτων των ΜΔΝ, για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών (π.χ. σε περίπτωση βλαβών των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής), αντιμετωπίζεται μέσω εξαιρετικών διατάξεων του νομοθετικού πλαισίου και θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στην Επικράτεια, δεδομένου ότι το κόστος του δυναμικού παραγωγής για έκτακτες ανάγκες προστίθεται στο συνολικό κόστος παραγωγής των ΜΔΝ και μετακυλίεται μέσω των επιβαρύνσεων ΥΚΩ στους καταναλωτές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *